Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Focus peaking при различните обективи
Автор: winnerkn   
Дата:   15-04-20 16:38

Нормално ли е да се променя качеството на фокус пийкинга при различните обективи? Имам Фуджи X-T1, като го ползвам основно с 2 обектива - 50мм Auto Revuenon f1.4 и 135мм Carl Zeiss f3.5. Като снимам с 50 мм. обектив фокус пийкинга работи доста добре и е ясно видимо коя област е на фокус дори и при широко отворена бленда. При 135мм, обаче е изключително трудно да се види зоната, която е на фокус. Та въпросът ми е това е дължината на обектива ли зависи, от качеството или от нещо друго.

Отговори на това съобщение
 Re: Focus peaking при различните обективи
Автор: quazimodo   
Дата:   15-04-20 17:08

Не знам от какво зависи работата на пийкинга, но при моя Олимпус също не е на ниво, независимо от обектива. По този повод ползвам фокусиране с 10Х увеличение на избраната зона. Това фокусиране работи безотказно и в най-голямата тъмница[beer]

Автор: Synthy   
Дата:   15-04-20 17:17

Фокус пийкинга зависи от контраста на обектива. колкото по-контрастен образ дава, толкова по-добре работи това нещо, и обратното.

Дата:   15-04-20 17:29

Я фокусирай една бяла стена с помощта на фокуспийкинга и най-контрастния обектив, който имаш[smilie18]. Бъди сигурен, че с лупата ще стане[beer]

Автор: hansto   
Дата:   15-04-20 18:12

сложи на червен цвят, поне на мен ми е по-лесно така

Автор: io_bs   
Дата:   15-04-20 18:43

И според мен ръчното фокусиране с приближаване е по-удобно от focus peaking-a.

Дата:   15-04-20 19:56

Пробвал съм го на всички цветове. С приближаване е ясно, интересно ми беше защо има разлика във фокус пийкинга при различните обективи.

Автор: petervassilev   
Дата:   16-04-20 00:11

Автор: winnerkn

“… фокус пийкинга работи доста добре и е ясно видимо коя област е на фокус дори и при широко отворена бленда.”

Всъщност, точно при достатъчно отворена бленда (т.е. оптимална експозиция/хистограма) се постига едновременно най-висок градиент и най-голяма разлика в яркостта (отразената/излъчената от повърхностите светлина) в зоните с максимален контраст в зрителното поле на обектива. Отворената бленда е помагала на фотографите да фокусират още в пред-дигиталната ера [smile].

Ако алгоритъмът на фокус пийкинга при различните системи (фуджита, сонита ...) е базиран на максималния градиент и разликата в яркостта, това обяснява различната “сила” на фокус пийкинга при широкоъгълните, нормалните и телеобективите и съответно при различните бленди.

Използвам жълтия цвят на фокус пийкинга (на Сони) и съм забелязал, че при телеобективите фокус пийкингът не помага много - точно защото почти никога не са изпълнени условията (максимален градиент и разлика в яркостта) в зрителното поле на обектива. В такъв случай помага увеличението.

Публикацията е редактирана (16-04-20 00:25)

Дата:   16-04-20 05:46

Едно време пак сме бистрили нещо подобно[smile]

Автор: ZENON   
Дата:   16-04-20 12:36

Контраста е проблема. Експериментирай с обектив, който е проблемен на отворено, как става безпроблемен с по-малка дупка.

Дата:   16-04-20 13:53

Благодая, ще опитам.

Автор: hansto   
Дата:   16-04-20 15:34

имам същия 135мм Carl Zeiss f3.5, сега ще го пробвам да видя при мен дали е ок, че не съм го слагал отдавна

https://dox.abv.bg/download?id=157ace1ed9# - Линк за сваляне

https://dox.abv.bg/download?id=85a661fce8# - Линк за сваляне

Снимах 2 кадъра, на близко и далеч. При бленда 8 са, с red high си се оцветява супер

Публикацията е редактирана (16-04-20 15:42)

Дата:   17-04-20 15:19

С експерименти, както съветва ZENON, съм стигнал до следния "алгоритъм" при използване на Ф Пийкинга:

1. При бленда, осигуряваща макс. осреднена острота на обектива (напр. F8 за 50/1.8 или F4-5.6 за 57/1.4) се опитвам да фокусирам с помощта на ФП при хистограма, която е близка до оптималната, т.е. достатъчно висока и широка камбана (Гаусова крива). За да постигна такава експозиция променям скоростта, може и ISO в разумни граници.

Разбира се, при сплескана хистограма при фокусиране върху бяла стена [smile] (примера на quazimodo), Фокус Пийкингът не помага. Необходимо е в зрителното поле на обектива да попада контрастна зона, т.е. трябва да има допълнителни стълбчета в хистограмата.

2. Променям настройките по желания начин и снимам.

Накратко, установил съм, че при сонитата ФП реагира по-ефективно на контрастни зони тогава, когато блендата е близка до блендата на макс. осреднена острота на обектива (прибл. средно отворена), а хистограмата е достатъчно широка (т.е., при нормална експозиция).

Автор: ZENON   
Дата:   17-04-20 19:19

@petervassilev,
ако снимаш със сони (не ми се иска да подвеждам за други брандове) и снимаш в RAW, то настрой JPG с макс. контраст и шарп.
Това улеснява много визуализацията на пикинга дори с по-непретенциозни стъкла.

Публикацията е редактирана (18-04-20 01:45)

Автор: kvakioh   
Дата:   17-04-20 22:17

Някакси при Fuji по-старите модели и повечето Пана/Оли имам повечко брак, отколкото при Сони и т.н. Понякога ползвам точно еднакви обективи с адаптор, ръчни и светли, остри като крайна картинка, убягва ми малко тази помощна функция при всичките безогледалки без Сони.
Признавам, това с приближаването супер рядко го ползвам, най-вече при доста близко макро, за да съм напълно точен. Много бавно е.

Дата:   17-04-20 23:12

@ZENON

[smilie24] Това с настройката на JPG е хитро.

В ръководствата за работа обикновено споменават, че не е препоръчително да се предоверяваме на фокус пийкинга, особено при снимане с отворена бленда (малък DOF) и "доста близко макро" (kvakioh) - тогава увеличението е най-сигурният метод. Но ако снимаме с по-голям DOF, фокус пийкингът може да даде добра ориентация, а при широкоъгълните обективи ФП върши отлична работа на по-големи разстояния.

На някои обективи съм залепил лента върху цифрите на фокусния ринг с маркирани действителни разстояния (напр. безкрайност, 10м, 5м, 2м) за използвания преходник и това ми помага да фокусирам по-бързо дори без взиране във визьора, когато блендата е достатъчно затворена (за достатъчно голяма дълбочина на фокуса).

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »