Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос от любопитство
Автор: Стефан-Г   
Дата:   26-03-20 23:16

Някога съжалявали ли сте, че сте си продали обектив? Ако да, какъв беше и защо съжалихме?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: nyamago   
Дата:   27-03-20 00:07

Samyang 8mm Fisheye E-mount - класическа 'рибешка визия', много остър и никакви проблеми с ръчното фокусиране при дълбокия фокус на тая ширина; много компактен.

Причина за продажба: взех зум 10-18мм заради по-разнообразните ъгли с вариото; очаквах 10мм да не се различава много като ширина от 8мм (на кроп). Освен това има и автофокус.

Причина за съжаление: 10мм наистина е достатъчно широко и дава свирепа перспектива при градски и архитектурни снимки, но... няма същата визия [smilie2] 'Ректилинеарен' е, т. е. с коригирана дъговидна деформация и прави линии (деформира се само перспективата). Липсват ми яките дъги на 'рибешкото око', особено приятни за гротескни/карикатурни портрети, улични снимки, автомобили и други машини, или преднамерено сферични сцени и пейзажи. Сигурно пак ще си взема такъв заради всичко това.

Voigtlander Nokton 40/1.4 Много прецизен и остър ръчен обектив, компактен и ергономичен за ръчно фокусиране (и вариране на блендата). достатъчно светъл за вътрешни и вечерни снимки, и с достатъчно плитък фокус когато такъв се търси (и нелошо 'боке').

Причина за продажба: рядка употреба, застояване в чекмеджето. При мен това е често угризение на съвестта, че задържам техника, която някой би употребил по-пълноценно и по-добре.

Причина за съжаление: малко други обективи ми дават това качество, липсва ми отворената бленда и бокето, но и острият фокус (когато го улуча, не съм цар на ръчното фокусиране). Също и компатния размер, защото обичам да ходя само с един обектив и с него камерата да се побира в джоб...

Sony 90/2.8 G Macro Изключително остър и качествен обектив, без аберации и деформации, с невероятен фокус и детайл. Макро-то го имах за 'бонус' (полезна екстра), главно го използвах като къс телеобектив и понякога - за портрети (за които е много добър). Някои намират 2.8 за 'тъмен', но нито светлина ми е липсвала, нито плитък фокус и боке (то беше много приятно).

Причина за продажба: много е едър и тежък (само метал и стъкло, як топуз), а търся компактни и леки системи по принцип. Поради това доста се застояваше, рядко излизах с него - а писах по-горе, че ме гризе съвестта като неизползвани играчки събират прах - та ги продавам (обикновено много изгодно) някой друг да ги ползва по-често (и по-майсторски от мене).

Причина за съжаление: Качеството. Един от най-резките и детайлни обективи за APS-C изобщо, не само за Сони. Всяка снимка кефеше с качеството си преди- и без обработки. Изкушавам се отново да си взема един, но ме възпира само размера и най-вече - теглото [smilie8]

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: bikerdido   
Дата:   27-03-20 03:19

„nyamago” Много добре синтезирано! [smilie24] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-20 07:29

Не, не съм имал такива угризения. По-скоро имам желания за още 2-3. Или примерно имам Сигма 20-40/2.8 за Канон, исках втори, но нямаше и взех версията за Никон.
Малко странно е обяснението за Сони 90/2.9 макро- метал и стъкло, при условие, че масово, доста и на повечето се оплакват, че е доста пластмасов и лично съм виждал разпарчетосани 2бр и отвътре е доста проблемна конструкция.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: hansto   
Дата:   27-03-20 08:12

май само един - Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary - защото смених никона с фуджи. Лек обектив (за такъв мега зум), страхотен на 400мм, супер стабилизация

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: quazimodo   
Дата:   27-03-20 08:46

От недалновидност (рафинираното наименование на глупостта[smilie5]) брои ли се[smilie18]? Иначе - Цайс Биогон 28/2.8; Цайс Зонар 90/2.8 и Цайс Планар 45/2 в комплект с Контакс Г1. Преди почти 16 години ги продадох, когато си взех първия дигитален Канон. Съжалявам, че не ми дойде в акъла да ги задържа, за да ги пробвам сега на безогледалките. Все още върви мнението, че са по-добри от съответните Лейки[smilie18][smilie18][smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Raffito   
Дата:   27-03-20 11:01

""върви мнението, че са по-добри от съответните Лейки""
---------------------------------------------------
Може да не са по- хубави от обективите на Leica,но са по- евтини и не им отстъпват по качество.
С безогледалки щяха да са супер.
Всички ,които си накупиха FF безогледалки -гледат да се домогнат до обективи на Leica и Carl Zeiss...[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Mogila   
Дата:   27-03-20 11:29

Само един за сега- Минолта 100мм 2.8 Макро Д

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: nyamago   
Дата:   27-03-20 11:37

kvakioh написа:

> "... масово, доста и на повечето се оплакват, че е доста пластмасов..."

Колко масово и доста? Дай примери?

Не съм мерил пропорцията на метал (а всеки съвременен автофокусен обектив има пластмаса и не съвсем проста конструкция), но беше много, много тежък за мен. Това изигра роля в съдбата му, иначе - като не съм се правил на самоук разглобяч, не съм имал никакви проблеми с конструкцията [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-20 12:16

Сега да не влизам в подробности на сервизите, отделно точно за този 90 макро съм чел мнения и видях наживо отворени 2бр на различни места, точно UK сервизи. КАто цяло не си заслужава, цветовете също куцат, освен това изобщо не му пада цената. Фактът, че не се продава на ниски цени дори втора ръка е показателен. Пластмасов е отвътре, как да дам пример, като не ми се отваря здрав обектив...? Само Сигма 70 макро си заслужава за Сони.
Реално всеки хубав обектив не си заслужава да се разкарва. Освен за пари.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Стефан-Г   
Дата:   27-03-20 12:34

Заедно с първия ми dslr преди няколко години продадох обектива който дойде с него Canon EF 35-80 4-5.6 първа версия. Освен, че мислех, че един китов 18-55 III e по-добър (с който го замених) и го продадох доста евтино.
Беше доста приятен обектив за снимане. Доколкото виждам малкото снимки които направих с него, нямат хром. аберации и от тогава не съм виждал никъде някой да продава тази версия.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: quazimodo   
Дата:   27-03-20 12:45

И аз продадох преди няколко месеца такъв обектив, заедно със завинтения на него Канон Д60[cool] Сега вече съжалявам, но не за обектива а за тялото - беше с разкошни цветове от старата канонска школа[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: nyamago   
Дата:   27-03-20 13:37

kvakioh написа:

> "... освен това изобщо не му пада цената. Фактът, че не се продава на
> ниски цени дори втора ръка е показателен."

Именно! [smile] На боклучавите обективи бързо и много им пада цената. На хубавите си стои висока, а на най-хубавите дори се качва. [smilie6]

Тук нещо логиката ти с цените куца, като аргумент да плюеш обектива. Или може би за тебе най-важното качество на един обектив е ниската цена? [smilie11]


(И не исках примери на разглобени обективи, а на "масови и доста" оплаквания. Не ми даде такива линкове.)

Като резултат - печелиш спора. Аз съм дотук и няма да цапам повече темата на автора.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Yog   
Дата:   27-03-20 13:50

Всички от новите обективи за Z6, които имах, бяха супер. Донякъде съжалявах, като ги продавах. Бяха новия 50/1.8, новия 85/1.8 и китовия 24-70/4.
И аз като някои от писалите по-горе продадох защото системата беше голяма. Реално ме караше да не я използвам. Към тия трите като сложех самата камера, преходника и дългия обектив, трябваше да ходя с раница като планинар.

Колкото и да си харесваш техниката, това бързо дотяга. А да стои вкъщи и да не се ползва техника за не знам колко хиляди беше тъпо, та... мислете и като купувате, не само като продавате [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-20 14:48

nyamago написа:
"На боклучавите обективи бързо и много им пада цената."
Логиката ми за цените е на ниво експерт по познаване на пазара-европейски, UK, частично американски. Просто изключително малко го купуват този прехвален обектив и цените не падат. Примерно на абсолютно всички обективи за Сони постоянно има промоция, за България е имало само веднъж и толкова. Този е единствения макро обектив, на който не излизат бройки втора ръка толкова, малко имат мнения за него и впечатления. Също-моторът му забива, защото отвътре системата за стабилизация и фокусиране е на нивото на Сигми от преди 2005-а преди HSM моторите. Също-просто не е хит и никой не го иска... Иначе е само остър и толкова. ТРи пъти по-евтини, поевтинели не заради качество Тамрони 90мм го надхвърлят като представяне.
Нивото на пазара определя кое е боклучаво, кое не. РЕално винаги трябва да се купи, преди да се определи като боклучаво. Интересно е как по друг начин да определим??Публикацията е редактирана (27-03-20 14:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: mmjm   
Дата:   27-03-20 15:17

„Логиката ми за цените е на ниво експерт по познаване на пазара-европейски, UK, частично американски. Просто изключително малко го купуват този прехвален обектив и цените не падат.“
Не че нещо, но в написаното горе няма никаква логика, още по-малко на експерт.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Zdram   
Дата:   27-03-20 16:40

"Просто изключително малко го купуват този прехвален обектив" - продадени 16 бройки за една седмица в един от големите сайтове за електронна търговия.
"ТРи пъти по-евтини, поевтинели не заради качество Тамрони 90мм го надхвърлят като представяне" - 16 продадени броя за една седмица в същия сайт (при 2.5 пъти по-ниска цена и за няколко системи).

По темата - аз съжалявах за Nikkor 18-70 f/3.5-4.5 навремето. Много приятен китак. Замених го с Nikkor 16-85 уж заради обхвата и стабилизацията. Оказа се, че стабилизацията не ми върши почти никаква работа, а обхватът - ами и без тези няколко милиметра си е същата работа на практика. Качеството в моите очи бе еднакво или поне на Никон Д80 не можех да видя разлики. А цената бе 200 срещу около 500 по спомен. Ама кой да мисли, когато ентусиазмът от първия ДСЛР напира и яде за обективи...

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: ATHOM   
Дата:   27-03-20 17:41

Fujinon XF 90mm f/2 - Продадох го защото купих 50-140 f/2.8, но ми беше любим обектив, може би обектива с който най-много съм се радвал да снимам.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-20 18:31

Това са факти от продажби на 1 единствен и то електронен магазин, от едно място, а не целия пазар на нови и нищо няма от пазара втора ръка. Дребна работа, особено ако се гледат от ибей ("16 sold" и подобните измислено надути статистики, върнати обективи никой не иска да обяви и няма да го направи)...
Както и да е, обективите правят системата, камерите са преходни.
Сетих се за Сигма 50/2.8 макро, от който съм имал три пъти по веднъж за две системи и все съм го разкарвал, но ми трябваше последно за "сканиране" на негативи и го купих за четвърти път.Публикацията е редактирана (27-03-20 18:55)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: Zdram   
Дата:   27-03-20 19:42

Трудно се спори с "експерт", който не се нуждае от факти, а сразява само с думи "измислено надути статистики" от реално продадени обективи на разни онлайн магазини.
И аз съм като Нямаго дотук, предавам се. Съжалявам за спама, не сдържах при един-два коментара - сгреших.
[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-20 19:53

Най-обичам сухите статистики- голи цифри, голи графики, безпочвено цитиране на нещо си от интернет, моментни резултати от 1-2-7 дни, нещата доста често са лични, на човека му бил тежък, но пък бил отличния обектив... Също никога няма да видите кое е върнато и как. Особено в Америка, където може човек да купи техника за 1 и за 100000 долара, да ги ползва и да ги върне, без последствия...Всъщност, по само едни 16 броя продажби е доста неуко да се мисли за цялостните такива. [smilie19]
Също, проплъзва се тенденция да се цитира един известен и мощен сайт за втора ръка обективи, апарати и техника, който има доста бройки продадени, но и прекалено много върнати и с проблеми особено обективи.
Не съм аз експерта, да го подчертая. Действам на принципа- защо да купувам яхта като имам приятел с яхта и постоянен достъп когато поискам.
ЗАбавна тема, забавни хора тук. Не съжалявам, че споделих нещо интересно и стана разговор.
Преди доста години един прастар фотограф с добри постижения ми казваше да не се продават обективи с филтър 77 и нагоре, но доста техника и стъкла му показаха, че голямата челна леща не значи много...
Много по-интересно е някой да си каже и признае дали е купил обектив, техника след някакви интернет ревюта или чрез лично проверка поне на място, макар че магазините не предлагат много добри консултации.
И не на последно място, форумите като замисъл са за ЛИЧНО мнение, в пъти повече от разни цитирания, копиране на графики, чужди идеи, развитие в застой и разни сухи данни, които понякога не значат нищо...Даже са доста кофти.Публикацията е редактирана (27-03-20 22:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: BXMarkov   
Дата:   27-03-20 23:21

Carl Zeiss Pancolar 80mm 1.8, уникален обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от любопитство
Автор: dreamer   
Дата:   28-03-20 13:02

Sigma 24mm f/2.8 AF Super-Wide II 1:4 Macro (за Pentax)

Прекрасен обектив със собствен характер и чудесен рисунък. Остър в центъра с коригирани изкривявания (за класа си около 2%). Точен бърз фокус. Невероятно боке! Макро за цветчета и близки детайли - за мухи не става. Обектива е шумен при фокус но за сметка на това с малък размер. Най-хубавото е, че не хващат гъбички като ръчнофокусните Super-Wide и Mini-Wide.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »