Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна
 Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 10:38

Привет, хора! Както вече е ясно, за момента са блокирани доста полети от и към страната ни. Никой не може да предвиди дали няма да бъде удължен този период. Предполагам много хора като мен имат подобни питания и ще е от полза да има такава тема.

Миналата година още преди да сме наясно с този вирус аз си организирах пътуване до Свалбард и всичко е платено, но в момента не може да се влезне в Норвегия , дори и да влезнеш ще бъдеш поставен 14дни в карантина. Пътуването ми е заложено за 5 май и доста от нещата няма как да бъдат отказани без да има сериозни загуби, тъй като пътувам с жената то бюджета е х2, за самата "експедиция" е дадено около 9 хил. лв. Ако откажа всичко ще може да възстановим част от сумата (около 60 %), но ще загубим и не малко. Консултирах се с доктори и какво ли не, някои ми казват да отказвам пътуването докато мога да възстановя част от сумата, други казват да изчакам, защото май месец е далече и до тогава може да се нормализирало горе долу положението.
Ясно е възможността от зараза, но преди да ми скочите, да кажа, че аз в момента в сферата, в която работя е също толкова голяма, ако не и повече , тъй като работя в новинарските среди и въпреки мерките, то винаги има шанс, защото снимаме по болници, ромски махали, струпвания на хора и т.н
Въпросът е, че трябва да реша до 2 седмици, защото след това ще е много голям % за отказ от всичко. Експедиционните туровете нямат застраховки (смисъл не се предлагаше) и дори да има цялостна карантина пак няма да получа голям процент от платената сума.
Дали да жертвам 4хил лева и да откажа всичко, или да изчакам и да пътувам.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: gre6nik   
Дата:   18-03-20 10:53

Прочети си договора добре, аз в понеделник отказах екскурзия до Египет която беше капарирана и тръгването беше планирано за 29 април. Според договора ми до 45 дни преди тръгването можех да се отказа без да дължа такси и неустойки. 45-я ден се падаше в неделя, но според ГПК ако даден срок изтича в почивен ден то се измества в първия присъствен.
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 1 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: ombre   
Дата:   18-03-20 11:00

Кофти ситуация и от към финанси и от към това,че се проваля пътуването ви. Никой не може да каже какво ще стане.Премиера казва ,че пика щял да бъде септември,сега се прокрадват слухове за май-юни.Повечето се надяваме да отмине до месец,но пък е факт,че отложиха европейското за догодина.Е оставиха прозорче,ако нещата се подобрят да е и тази година, но се съмнявам.Реално,ако се окажат всички прогнози верни то точно тия месеци ще са пик,но както виждаме ситуацията се мени с часове.Банско е типичния пример. Ама и човек да даде 10 бона и 14 дни да стои под ключ,не е оферта,освен ако плануваната почивка не е за месец,да човек все пка малко от малко да се възползва от нея.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 11:39

БНТ:

Министър Ангелкова: До 13 април се преустановява вътрешен и изходящ туризъм с цел екскурзии

Лично мнение:

Ако трябва да предпочета да загубя 4000 лева или аз и жена ми да се заразим с вирус за който няма лечение бих избрал да остана с 4 бона по-беден.[smile]

И тъй като работите в медия да ви задам един въпрос:

Защо има разнобой при повечето медии ?

Какво имам в предвид:

Пример 1:
"Не изпадайте в паника"
след малко
"В Италия 100 починали за 1 ден"

Пример 2
"Стойте си в къщи, бъдете дисциплинирани"
и после
"Репортер на живо (без маска) предава от гореща точка, тоест огнище на зараза"

За мен подобно поведение е (меко казано) тъпо[smilie11]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   18-03-20 11:46

Не мисли само за себе си - ако се заразиш и шаваш насам-натам - ще го предадеш на много хора. Вчера например един идиот румънец, който се е заразил в Италия, напуснал болницата и хванал самолета за Букурещ. Колко малоумен трябва да си, че да го направиш?

Относно разходите - това са рисковете при ранното организиране. Ако беше нещо през групово през агенция - да имаш застраховка за отказ, но до колкото разбирам сам си си го организирал и става наистина неприятно. Иначе положението в момента там не е много розово, но може би пика ще е минат към началото на май. Обаче ако питаш мен, тогава при нас ще е голямата патардия...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: alext   
Дата:   18-03-20 11:48

Отказвай и си вземи поне част от парите, целият свят е спрял- кога е било това последно?! Европа страшно много закъсня и там ситуацията ще се проточи мнооого дълго време началото на май са най- оптимистичните прогнози, погледни числата в worldometer и си направи сметка. В Китай от 23 януари е карантината, пикът е бил точно месец по- късно и сега чак се вижда леко нормализиране. Повечето държави в Европа не са предприели голяма част от мерките и тепърва са затварят ресторанти, молове и т.н Тоест сложи минимум 2 месеца от днешна дата. И да на 90% от хората плановете за почивки са провалени тази година, радвай се че имаш възможност нещо да си върнеш. Отделно следващите седмици ще започнат да фалират и авиокомпаниите една по еднаПубликацията е редактирана (18-03-20 11:52)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: dekov   
Дата:   18-03-20 11:52

Благодарете се на бога, че сме в процента на богатата част от човечеството и можем да си позволим не малки загуби в името на сигурността на нас и другите.
Бъдете здрави и разумни!

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 12:02

Аз нямам договор тъй като организирам всичко сам. В запазената експедиция, имам имейл, в който е описано, че до определено време мога да се откажа като, ще ми вземат 10 % fee, ако се откажа след тези 14 дни е 50%. Така са и двете резервации,а от полетите няма как, смисъл мога само да сменя датите и да доплащам сумата,която е по - висока
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   18-03-20 12:22

Личното ми мнение е, че е загубена кауза тази промяна на датите. Като цяло отписах този сезон... но това е личното ми мнение де.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kvakioh   
Дата:   18-03-20 12:25

10% такса не е толкова лошо впредвид началното вложение.
Аз лично загубих 100% от пътуване, което можеше да се отложи, но 4 пъти не успяха да го нагласят и отпадна. [smilie2]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 12:33

1. До май месец със сигурност няма да е отминало всичко и пътуванията няма да станат по-безопасни, нито по-разрешени.

2. Преди да са влезли в сила сроковете където компенсацията като % пада (невъзвратимото предплащане се вдига), силно препоръчвам незабавно отказване от резервации.

3. Възможни са мерки от властите за облекчаване финансовите загуби на населението, като например задължение на доставчиците да връщат парите при неосъществени услуги заради вируса. (В много страни вече замразиха изплащането на дългове, данъци, жилищни наеми и пр. Отделно правителствата заделят средства да компенсират загубите на бизнеси, които няма да получат очакваните доходи от закъсалите потребители). Затова ежедневно внимателно следене за такива съобщения - както у нас, така и в страната-дестинация, е препоръчително.

4. Ако има застраховка (за такава значителна като бюджет експедиция следва да има?) възможно е тя да покрива някои от загубите за неосъществено пътуване. Внимателно четене на подробните условия ('дребния шрифт') на полицата може да подскаже възможност за компенсация.
(Някои застрахователни компании спряха да застраховат срещу епидемии, но не издават нови полици, а старите си важат и щетите се изплащат).

5. И последно: някакви частични загуби са неизбежни, търси се да се намалят до минимум, но ще се случат. По-горе добре подсказаха, че е по-добре здрав със загуби, отколкото без загуби, но заразен с неизлечим вирус.
Това на практика не е точно така: дори да искаш да се разболееш, за да не загубиш пари - НЯМА ДА МОЖЕШ (да се разболееш по желание). Няма да можеш да пътуваш изобщо, защото до май забраните едва ли ще са се вдигнали. Казват, че при затопляне на времето заразите ще спаднат, но дори да е вярно - на север топлото време идва по-късно. И апетитът на северняците за риск е по-слаб, отколкото на италианците.

Т.е. някакви загуби са гарантирани. Опитай по горните точки да ги намалиш [smilie24]Публикацията е редактирана (18-03-20 12:37)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 12:50

Аз съм се примирил почти на 100 % ,но просто като чух и мнение, че може и да изчакам и има надежда, малко започнах да си задавам въпроси. Другото, което и мен ми беше на главата, че точно когато е пикът май месец, ако съм в България ще работя като бесен [smilie5] , а ако не съм тук, ще е може би по - спокойно.
Относо за скитането насам - натам съм наистина против, но то както казах с медиината работа, обикалям навсякъде и нищо не пречи да пренасям заразата с мен (ако съм преносител само)и да заразявам всичко наоколо. Личното ми мнение за по - големите медии е, че търсят някаква слава и начин за показност.
В медията, в която работя ходим с маски, ръкавици и спирт 97 % в джоба, насърчаваме хората да стоят по домовете си, но много от тях не виждат смисъл в това и вече тук, големите медии се опитват да вкарат паника с тези статистики и по този начин да ги накарат уж.
Аз изхождам от теорията, че здрав със загуби, отколкото без, но болен няма как да е точно, защото гаранция няма никаква, че тук в България няма да се заразиш, особено след получена информация, че голяма група от ромски произход се е върнала от италия преди 1 седмица и снимане в съотвеното гето си е предпоставка за зараза.

Застраховки няма, защото всичко пак казвам аз запазвам и просто го нямаше налично като опция. За възстановяването на загуби е ок, вероятно мен няма да ме засегне, защото при нас работата няма да спре, а вероятно ще се увеличи.
За мен лично е най - добре да се затвори всичко за 1 месец, за да се тушира вируса по - бързо. Познати, които живеят в Китай , казаха, че дори от дома си не са им давали да излизат, показваш се с лист, на който е написано какво ти е нужно и властите се опитват да ти го осигурят.
В Италия е същото, патрулират и пускат само по 1 човек от къща да излиза и то го съпровождат до магазин за хранене само, това е информация от първо лице.

В крайна сметка да най - важното е да сме здрави и да отмине всичко без да даваме жертви.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: geobg   
Дата:   18-03-20 12:56

Сигурно си планирал пътуването чрез агенция и затова така се получава.

Ако беше самостоятелно - главно разходите се разделят на 2 - самолет и хотел. Билета за самолет може да се възстанови без загуби при 45 дни, както и напълно разходите за хотел ако бяха направени през Booking.com.

Третото перо ти е разходи на място - наем на кола, храна и т.н. която се плаща на място. Т.е. при такава резервация нямаше да изгубиш почти нищо.

Май идва време за пътуване с личен автомобил на дистанции до 1000 км за снимане на природа, пейзажи и т.н., както и за астро туризъм - т.е. все почти ненаселени места с цел избягване на вируса.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Imaginarium   
Дата:   18-03-20 13:44

До Май месец нищо няма да е приключило, даже напротив. Ти си в медия и боравиш с информация, знаеш, че за избягване на паника е по-добре да се дава по лъжикча на час. Днес казват Май месец, Май месец ще кажат Юли и т.н и т.н докато не приключи работата.
Моето мнение е прежали 4К лв , за да не се наложи да прежалваш 10К, защото е 99% сигурно, че пикът тепърва предстои.[beer]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 13:51

Аз изхождам от теорията, че здрав със загуби, отколкото без, но болен няма как да е точно, защото гаранция няма никаква, че тук в България няма да се заразиш, особено след получена информация, че голяма група от ромски произход се е върнала от италия преди 1 седмица и снимане в съотвеното гето си е предпоставка за зараза.

Това е така, но "у дома и стените помагат".

Пак казвам - аз не бих тръгнал. Впрочем няма да е лошо вместо непознати да попиташ и близките си какво мислят. Тяхното мнение ще е "по-тежко" ако мога така да се изразя. Ако ми беше син - нямаше да те пусна.[smile]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 14:03

> "...Ако ми беше син - нямаше да те пусна..."

И аз моите синове 'не ги пускам', но те не слушат и се пънат да ходят. АМА НЕ МОГАТ! Тукашната страна със затворени граници, тамошната страна със затворени граници, самолетите не летят. Влаковете и корабите - също. Ходи пътувай! [smilie6]

Та - не става дума да се ходи или да не се ходи, а как да се намалят неизбежните загуби като е ясно, че НЯМА да се ходи.

Пък какво ще правим като не ходим си е отделна работа и личен избор. Едни ще се заключат в къщи, други ще хванат горите и баирите - кое е по-здравословно и безопасно зависи от много неща...

Здраве и успех![smilie24]Публикацията е редактирана (18-03-20 14:04)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 14:40

Направих връзка с Норвегия и Свалбард, за момента препоръчват да не се пътува, за което съм съгласен. Всички резервации са в готовност за отказ, само самолетните билети не предлагат връщане на средства независимо от обстоятелствата, само смяна на датите, което е малко тъпо, но ще ги прежаля или евентуално за ноември месец ще сменя датите, което е най - късния месец за смяна. И сега видях, че съм написал Италия с малка буква [smilie18] .

Geobg - там коли няма където отивам [smilie5] , или са много малко. Тъкмо ако продължи много време тази пандемия ще имам време да събера пари за Антарктида вместо Свалбард [smilie5] , малко по - позитивно да погледнем на нещата.

Иначе като човек работещ в медия , мога само да кажа, че българите 70 % са некултурни и незаинтересовани, защото не спазват никакви правила. Снимаме магазин и там има поставена табела и спирт, които да си сложат хората преди да влезнат и от 10 човека само 2ма се спряха, а табелата се вижда от 50 метра сигурно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 15:13

Маркетинга им куца. Вместо "спирт" да напишат "ракия" [smilie5] 10 от 10 ще забележат табелата [smile]

Иначе от всяко нещо може да се извлече полза. В Габрово почнали да правят сватби, защото имало добро основание да не се канят гости. [smilie7]

Сериозно - желая на Габровци да минат по-леко през кризата. Много свестни хора има там. Жалко, че точно там се появи заразен. [smilie24]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: D.S   
Дата:   18-03-20 15:59

След като работиш в медия, предполагам си наясно, че те си дрънкат, без доводи, еле пък доказателства. Всичко там е в името на сензацията. Сега е Май, утре се не знае. И аз съм бил по новините и ми е ясно какви са философи :) Така че, по-добре взимай каквото можеш сега. Еле пък Скандинавските държави сигурно знаеш, че там контрола е на Н-та степен. Ако решат и до догодина няма да те пуснат
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kireto_a   
Дата:   18-03-20 17:07

Почвай резервация по резервация да проверяваш какви са ти опциите. Всички авиокомпании имат съобщения по сайтовете. Много висене по телефони, някой път и по половин час за линия. Ние успяхме да кенселираме самоорганизирана ексурзия до азорите без загуби за цялото семейство. Смислените авиокомпание предлагат възстановяване на парите или преместване на датите по избор. Аирбнб-та върнаха парите, всички бяха платени на 100%. Дори и тия дето пишеше, че не връщат пари когато и да се обадиш.

Ситуацията е ясна за всички и хората проявяват разбиране. Да това му е малко трудно на ганьо да го разбере, но малко по-назапад им е ясно, че като мине всичко щом веднъж си решил ще дойдеш, без значение кога, ще дойдеш и най-добре е да останеш доволен. А и никой няма да ти задържи парите за услуга, която ти не може ползваш, заради форсмажорни обстоятелства. Да не говорим, че в европа и е незаконно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   18-03-20 17:23

https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/18/4042750_brjuksel_pripomni_kakvi_sa_pravata_na_putnicite_v/
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 17:30

Аз се свързах вече с водачите и сумата ще бъде възстановена, но както написах с 10 % по - малко. Хотелите е ясно те не са проблем. При нас проблемът са самолетните билети, които са около 2100лв, тъй като предлагат само замяна на датите, но ако е по - скъпо доплащаме , 10% които вече изгубихме и разходи от друг тип.
Имаме направена медицинска задстраховка, която би трябвало да покрива разходите, но в случая като не сме болни , мисля, че няма да върнат парите от полетите. Става въпрос за Norwegian air, ще пробвам и с разговор по телефона, защото просто няма как да се вместя сега в датите, в които те предлагат за бъдеще.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 18:44

^ Обърни им внимание на горната брюкселска директива: макар Норвегия да не е в Евросъюза, те са в EFTA и EEA, а и бизнесът им е много обвързан с Европа та едва ли ще игнорират тия директиви.

Както каза и @кирето_а по-горе, те имат интерес клиентите да останат доволни и да дойдат пак като се размине бурята - а не да ги ограбят сега и повече да не ги видят (нито приятелите и роднините им, на които също никак няма да са препоръчани с такова поведение).

Говори, след няколко дни опитай пак, апелирай - казано е "който си поиска, ще му се даде" [smile]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   18-03-20 19:30

Не мисля, че авиокомпанията ще е във възможност да изпълни полета. Искай си парите сега. При проблем - КЗП.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   18-03-20 19:31

И забрави за пътувания. Не е време за глупости.
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна

 Авторът е затворил собствената си тема.