Автор: quazimodo
Дата: 06-01-20 09:34
Synthy написа:
> quaizmodo, може ли да обясниш
> по-подробно това твое твърдение
> "Всъщност, вече може и да си му
> видял сметката."? Защо се налага
> преди да го сложиш да се застопори
> блендата при използване с това
> тяло?
Не става дума само за това тяло а за всички цифрови тела, когато се ползва автоматичното затваряне на блендата от тялото. Не съм инженер-конструктор, но съм чел разни упътвания и там е споменато, че може да се прецака привода на диафрагмата. Ползвал съм само 50/1.8Д и 85/1.4Д, където се провежда същата операция, а за нея са ми казвали бившите собственици на обективите. Най-вероятно, за да се застраховат от рекламации. И понеже съм супер стар и неанглоговорящ ето един откъс от подобно упътване
Объектив имеет кольцо ручного управления диафрагмой. Для возможности управлять значением диафрагмы из камеры или для автоматической установки диафрагмы на современных ЦЗК, нужно повернуть кольцо управления до значения F/22 и зафиксировать его специальным рычажком, который находится справа от меток диафрагмы. Если этого не сделать, то на ряде камер, на дисплее, будет отображаться ошибка — ‘fEE’ (не установлено кольцо диафрагмы). Некоторые камеры, имеющие реостат диафрагмы, позволяют управлять диафрагмой с помощью кольца диафрагмы, но только в режимах замера экспозиции ‘M’ и ‘A’. Более детально о данном вопросе можно прочитать в разделе про Non-G объективы. Кольцо диафрагмы вращается с щелчками, на нем нанесены значения F/3.5, 5.6, 8, 11, 16, 22, установить промежуточное значение между парами чисел невозможно.
Преведено накратко - застопорете пръстена за диафрагмата ако искате да я управлявате от камерата. Иначе може да излезе еди коя си грешка. Някои камери, които имат реостат за диафрагмата, може да работят в режими М и А с помощта на пръстена.![[cool]](https://photo-forum.net/forum/smileys/cool.gif)
|
|