Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 SD карта прегрява и се цепи
Автор: SaS   
Дата:   03-01-20 17:39

Здравейте,

имам следния проблем.
За втори път ми се случва да видя карта Transcend спукана. Първия път мислех, че децата са я настъпили, но този път като я извадих от слота на апарата и тя пареше. В този случай я ползвах с нов преходник, а като погледнах и нейния си, и той имаше следи от здраво нагряване.
На някой случвало ли му се е това и дали е картата или контактите на фотоапарата го правят това?
Фотоапаратът е Nikon D610.
Картата е 64GB, и е почти нова. Предната, която намерих спукана беше същата, но 32GB.
Направило ми беше впечатление, че и някои други карти не се разчитат добре от апарата, например една Samsung, но те не греят така и няма подобни сцепвания и спуквания.

Ето и снимка на последния случай.

http://94.156.169.44/IMG_20200103_154736.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: SD карта прегрява и се цепи
Автор: crownmaker   
Дата:   03-01-20 18:05

Някъде бях чел,че не е редно да се ползват микро карти с преходник във камерата,и то точно за Никон.

Автор: lamerko   
Дата:   03-01-20 18:50

Какво ли не съм виждал, но точно такова - не... така като гледам, сякаш термалната точка не е около пиновете. Което ме навежда на мисълта, че може да има някакъв проблем с камерата. Явно контролера направо се пръска, а щом и друга е направила този номер...

Автор: desmes   
Дата:   03-01-20 19:49

Напоследък заляха пазара с фалшиви карти .

Автор: Mogila   
Дата:   03-01-20 20:09

При супер ниската цена на Сандиск не разбирам защо там икономисвате...

Автор: BXMarkov   
Дата:   03-01-20 20:49

Нагряването на SD картата със сигурност е симптом за повредена карта. При микро SD картите обикновено идва от несъвместимост или недобър контакт на картата и адаптера. Не случайно в повечето ръководства на фотоапаратите изрично е написано да не се ползват микро SD.

Автор: geobg   
Дата:   03-01-20 21:12

Здравей, това като се случи видео ли снимаше? Кога разбра за прегряването - веднага след снимане или след като е апарата е стоял изключен няколко часа в чантата?

Автор: nyamago   
Дата:   03-01-20 21:17

Всичко сочи към картичката, но за най-сигурно може да се провери с една нормална/стандартна карта (взета назаем, ако няма под ръка). Ако тя не се нагрява, ще се отмени всякакво подозрение към апарата и контактите в него - и ще се потвърди заключението на мнозина по-горе за микро-картата. И ще се оправдае малка инвестиция в правилна карта.

Ако и редовна карта се нагрява (пази Боже!) - веднага на сервиз да не стане нещо по-сериозно по-навътре [smilie10]

Автор: idivanov   
Дата:   04-01-20 00:31

Загряването е в следствие на лош контакт /увеличено съпротивление/
Най-вероятна причина е комбинацията микро СД/адаптер. Не разбирам защо изобщо се използват микро СД във фотоапарати?! Те са за телефони!

Автор: petervassilev   
Дата:   04-01-20 00:54

idivanov [smilie24]

При използване на адаптер неизбежно се създава допълнително контактно съпротивление между микро картата и адаптера.

Дори и причината в конкретния случай да е друга (може би друг лош контакт), правилото е да се избягва използването на адаптери, независимо дали това е посочено в инструкциите за камерата.

Всеки допълнителен контакт на практика представлява допълнително съпротивление и риск за картата и системата.

Дата:   04-01-20 01:06

SaS
"... дали е картата или контактите на фотоапарата го правят това?"

На снимката не се виждат щети в зоната на перата на адаптера, които контактуват с тялото.

Причината най-вероятно е в използването на адаптер, както е забелязал idivanov.

Дата:   04-01-20 01:24

Да, вярно, че има щети тръгващи от мястото на контакторите на малката карта. Ще го погледна по-прецизно наживо.

Картата прегря когато я слагах в слота и чаках да разпознае свободното място.

Разбирам, че моя случай не е често срещан. Струва ми се рисковано да слагам карта вътре, за да не я изгоря, но ще пробвам първо с някоя много стара и с малък размер.

Относно коментарите за пестенето, никога не е имало такова размишление. Тази карта беше купена за една конкретна цел и след като си я изпълни не съм и предполагал, че ще стигне до такова прегаряне.

Дата:   04-01-20 03:43

Колкото по-малка е контактната площ, толкова по-голямо е контакното съпротивление и греенето. А точно микро картата е с малки контактни пера и всяка деформация, замърсяване, корозия и т.н. повишава контакното съпротивление.

И аз ползвам карти с преходници, въпреки че знам за риска, но след като видях тази снимка, ще си взема поука [smile] .

Автор: geobg   
Дата:   04-01-20 07:11

Както SaS обясни: прегряването става за кратко време при поставяне на картата в апарата и началното четене/идентифициране.

Няма никакъв проблем с контактите на микро-картата, с по-малката контактна площ или с контактното съпротивление.

Проблема според мен е в нелепото съчетание и неразбиране на Nikon D610 (модел 10.2013) с Transcend 64GB Premium microSDXC UHS-I (модел 2015). Т.е. Никона би си работил нормално с други карти дори и микро, както и тая карта би си работила нормално с други апарати, макар и да не е за предпочитане за използване за тази цел. Например при Сони тоя проблем отсъства.

Прегряването е следствие на голямото количество неконтролирано електричество подавано от Никона за единица време (проблем с модела на Никон или firmware), което картата не може да поеме и съответно прегрява и се пука (лоша защита на картата).

Т.е. в крайна сметка по-виновен в комбинацията Никон- Transcend 64GB е Никона който поради неразбиране или несъответствие с микро-картата подава голямо количество неконтролирано електричество мъчейки се да я прочете/идентифицира, вместо просто да я отхвърли и изпише грешка.

Интересно е да се пробва същата комбинация с друг Никон D610, за да се изчисти докрай въпроса дали е виновен твоя Никон или firmware версията, или модела изобщо.

Да, ето още една причина да се чете форума:)))

Автор: Svetlio70   
Дата:   04-01-20 09:09

Винаги съм имал проблеми с микро СД във фотоапаратите.В началото ако работят както трябва в един момент фотоапарата не ги разпознава.След смяна на адапторите същата работа.НЕ СТАВАТ.И никога не съм имал проблем с СД...Проблемите са с едно тяло Канон и два Панасоника.Просто не са за тази цел микро СД картите.Лично мнение от личен опит. [smile]

Автор: uri64   
Дата:   04-01-20 11:25

> Т.е. в крайна сметка по-виновен в
> комбинацията Никон- Transcend 64GB е
> Никона който поради неразбиране
> или несъответствие с
> микро-картата подава голямо
> количество неконтролирано
> електричество мъчейки се да я
> прочете/идентифицира, вместо
> просто да я отхвърли и изпише
> грешка.
>

Да се изхвърли Никон-а, щом е по-виновен! [smilie5]

В ръководството на всеки модел апарат е описано кои са картите, които производителят е тествал и за които поема някаква отговорност, че ще работят. От там нататък да се вменява вина на апарат/производител е меко казано не много смислено.

> Да, ето още една причина да се чете
> форума:)))

Да, по достоверност форумът се нарежда веднага след Библията и много преди БГ Мама [smilie5]

Публикацията е редактирана (04-01-20 11:26)

Дата:   04-01-20 13:19

Направих тест с една много стара 2GB SD карта.
Няколко пъти се зачуди и даде ERR, но след това десетки пъти при вкарване и вадене си я разчиташе за секунда.

Най-вероятно ще работи с нормални SD карти и ще прави проблеми с micro SD.

Автор: nyamago   
Дата:   04-01-20 14:36

Да ви имам и Никоните [smilie22] Прав е Юри: 'що не ги 'фърлите?! [smilie5] [smilie18]

Дата:   04-01-20 18:09

Аз Никона ше го фърлям.
Голям топуз е, не ми се носи вече. А явно, че и Nikon Z няма да взимам. Те оправиха ли си автофокусната система?

Автор: al.popoff   
Дата:   04-01-20 18:15

SaS, кое точно дали са оправили? Със сигурност фокусира по-бързо и по-точно от D610 :D

Дата:   04-01-20 19:19

Точно така, консумативите (тела, карти …) се ползват и хвърлят [smile]. Дори картите може да се окажат по-ценни заради записаните данни.

За по-нечетящите потребители като мен, които търсят само раздел Troubleshooting на инструкциите и то само при необходимост, въпросът и снимката по-горе са много поучителни.

Несъвместимостта, за която пише GEOBG, изглежда много вероятна причина за прегряването и повод за изхвърляне на консумативите. По принцип е възможно допълнителният контакт между микро картата и адаптера да забавя комуникацията и да обърква допълнително контрола на системата и това да води до прегряване.

Независимо къде точно е причината, какво пише в инструкциите и какъв е видът и произходът на картата, изводът за мен е доста полезен – по-добре без адаптери във фотоапарата.

Публикацията е редактирана (04-01-20 19:21)

Автор: b0bb0   
Дата:   04-01-20 19:38

Автор: petervassilev
Дата: 04-01-20 19:19
Точно така, консумативите (тела, карти …) се ползват и хвърлят...

Я изхвърли един консуматив (тяло) насам... :)

Дата:   04-01-20 20:25

"Я изхвърли един консуматив (тяло) насам... :) "

[smile]

Изхвърлянето след използване на консуматива също се оказва сериозен проблем - пластмасата на тези "топузи" е на практика нерециклируема и се превръща във вечен боклук [smilie2] .

За разлика от старите фотоапарати и обективи от почти 100% рециклируем метал и стъкло.

Автор: h_bio   
Дата:   04-01-20 22:00

Може и да граша, но винаги съм смятал, че тези адаптори (SD/microSD) са единствено да си вкараш картата от телефона в четеца за карти на лаптопа. Никогане бих ползвал картата с адаптора в камера или друго устройство.

Автор: sirkhann   
Дата:   04-01-20 23:00

Аз снимам на microSD карта с преходник от близо 2 години и досега не съм имал никакви проблеми [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »