Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Влага, Мухъл и Шри Ланка
Автор: Beijing   
Дата:   12-12-19 18:35

Здравейте Приятели!
Преместих се от Пекин в Коломбо, Шри Ланка преди няколко месеца!
До тук добре.
Всичко се скапа от влагата!
Двата ми лаптопа сдадоха багажа, покрити с мухъл, плесен и маймуни!
Пробвах какво ли не, нъц и тръц! Включително и климатик и шибаните им вентилатори 24/7.
Обективите започват да сдават багажа.
Ютията, като я гледам, и тя скоро ще проскърца!
Сложих силиконови пакетчета и пак същото.
Днес се видях с един фрески фотограф, който е тук от три години, и си тръгва по същата причина! Всичкото му се е скапало от влагата. На седмицата веднъж си чисти всички входове и изходи, включително си разглабя десктопа да го почисти.
Ако ви пратя снимки, ще се хванете за главата!
Ако имате идеи, как да опазя нещата, ще съм ви благодарен!
Поздрави на всички и весели празници!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Влага, Мухъл и Шри Ланка
Автор: Slivenski   
Дата:   12-12-19 19:06

https://tinyurl.com/rojvjm8

[beer] [beer] [smilie21]

Дата:   12-12-19 19:25

Данчо, няма спасение бе брат, ти разбираш ли!
Това е първото, което направих!
Ама конденза след изкарването им от там, съвсем им ебава мамата!
Да ме извини Админ за изказа!
То туй ми е проблема, че не намирам решение!
А пък и аз не съм някой профи, че да се кътурна!
Накрая ще си изкарам старото Оли-C5060 Camedia, което и мухлясало снима и туй то!
Благодаря ти много все пак!
Поздрави!

Автор: Konstantinov   
Дата:   12-12-19 19:28

Тука има такива системи, преди 10 години сме купували неща от тая фирма.Трябва специалист по климатизация.Правили сме машини с тела от гранит -те изискват постоянна влажност ,ама това им го пишехме, а хората си правеха такива помещения още 80-те години.Няма някакво евтино лично решение,може да махнеш влагата от някаква зала,помещения или сграда изискват се инвестиции.

Публикацията е редактирана (12-12-19 19:34)

Дата:   12-12-19 19:40

Здравей Жоро!
При мен проблемът не е как да ги предпазя, т.е. изсуша, а как като ги извадя от сушилнята, да не потънат във вода.
Давам ти пример:
В колата ползвам климатик, и момента, в който изляза от нея, очилата ми се изпотяват на макс.
Ей там е ключа за бараката, който ми се губи!
Благодаря за линка, защото има друг момент, в който ще го ползвам!

Автор: MarinY   
Дата:   12-12-19 20:10

Здравей,
От атмосферната влага спасение няма. Единственото решение, което пази от конденз машинките, е да няма разлика в температурата. Т.е., техниката седи в багажника или в гаража или каквото имаш без климатик.

Автор: Mogila   
Дата:   12-12-19 20:21

Е хубаво де, ами ако вземеш някакви калъфи или как се казва там за подводно снимане?[smilie25] И така да си носиш камерата нон стоп...

Автор: Leica   
Дата:   12-12-19 20:58

ПВЦ тръба с две тапи вакумира обектива вътре.

Pentax имат тела и оптика за такива цели.

Автор: asahi   
Дата:   12-12-19 23:12

Силикагелът работи в херметична среда. Ползвай техника, сертифицирана за тропически условия.

Автор: petervassilev   
Дата:   12-12-19 23:41

Има климатик, има проблеми.

MarinY е посочил решение - за да се избегне точката на оросяване е необходимо температурата на оборудването да не е по-ниска от тази на външния въздух. Ситуацията донякъде е аналогична на конденза при вкарването на студен обектив в топло помещение, напр. през зимата.

Но само донякъде - защото предполагам че цейлонската влажност е доста над нашенската обичайна 50-60%. Ако е близко до точката на насищане (като в облак, мъгла или нещо като сауна), спасение няма, освен ако не използваш специално (и навярно скъпо) оборудване, както те съветва asahi.

Но животът на техниката може и да се увеличи, ако се намалят температурните шокове като причина за конденза. Защото най-общо корозията зависи експоненциално от температурата и влагата, а там явно е и топло, и влажно.

А как снимат местните фотографи? С телефони?

Публикацията е редактирана (12-12-19 23:44)

Автор: filipovv   
Дата:   13-12-19 06:56

Нещо бъркаш в схемата[smile] 5 години в Малайзия, а сега в Танзания на океана - и на двете места влажноста е 80%+ и не съм имал проблеми с апарати, компютри, hi fi система. Климатиците винаги са на 26, 27*С нон стоп в къщи. Апаратите съхранявам в стая, в която не пускам климатик. В колата раницата е в багажника за да няма голяма температурна разлика с околната среда.
Поздрави [beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   13-12-19 07:58

Искаме снимки да се онагледи.

Автор: Niemand   
Дата:   13-12-19 08:05

За помещение в дома могат да помогнат компресорни влагоабсорбатори с филтър, за да предпазиш лаптопите. Никой ли не ползва такива там?

Дата:   13-12-19 11:21

"... мухъл, плесен и маймуни!"

За гонене на шебеците препоръчват и водни пистолети , които не би трябвало да се насочват срещу камери и компютри.

Дата:   13-12-19 14:54

[shtrak] [shtrak] Kvakioh- ето ти две снимки на единия лаптоп, другия отиде за почистване и ремонт. Камерата и обективите също. Имай предвид, че съм го чистил и тая гадост продължава! Че и спря да бачка, а е на не повече от сто часа, независимо, че е 4-годишен.
https://photo-forum.net/i/2263671
https://photo-forum.net/i/2263672
Съжалявам, че ще трябва да копи-пействаш, ама вече забравих, как да ги пусна директно[smilie11]

filipovv - А бе то и аз изкарах 5 години в Сингапур, 5 на Гран Канария, 3 на Майорка и на доста други влажни места и острови по Екватора и Тропика, ама ми се случва за първи път и за това съм леко шашнат и питам! И да ти кажа честно, започвам да си мисля, че е от това, дето първите два месеца не съм ги ползвал тотално и лаптопите и камерата с обективите.

Marin Y и Leica ме насочиха в една посока, която е добра.
Сетих се, че майка ми има едни стъклени съдове с най-различни размери, които имат капаци и отгоре някакви мембрани и една машинка, която я слага и ги вакуумира. Тези дни ще идват приятели, така че ще им кажа да ми донесат една такава и да пробвам.
Т.е. хем няма да влиза влага, хем ще са си на амбиентална температура.
И все повече си мисля, че е от това, дето не съм ги ползвал дълго време.
Поздрави на всички и благодаря за времето и вниманието ви!
[beer]

П.С. Ако някой идва към Шри Ланка да пише на лични за въпроси. С каквото мога, ще съм полезен.
А пък, ако се организирате няколко души за фотоваканция, сте добре дошли. Мога да настаня в къщи до 10-12 души и да кача до четирима в джапуняка!
[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: Nik1   
Дата:   13-12-19 15:38

Днес е петък.

Време да си промениш никнейма.

Шри Ланка (на синхалски: ශ්‍රී ලංකා; на тамилски: இலங்கை),

в краен случай "Цейлон"

Успешна борба с влагата[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: nyamago   
Дата:   13-12-19 16:22

Климатизацията е смъртен враг и на техниката, и на здравето, и на планетата (подгрява атмосферата, докато охлажда малки затворени пространства; освен дето харчи енергия, за която някъде другаде гори газ или мазут и изхвърля нежелани газове).

Когато съм прекарвал време на подобни места, винаги съм заделял време за изравняване на температурите (или приближаването им доколкото може). Не е нужно апаратът ми да се пържи на балкона, но преди излизане от климатизирана среда винаги му помагам постепенно да се 'подгрее' - първо вътре в някое по-неохладено помещение, после вън в чанта или друга временна защита, докато накрая излезе на горещ въздух вече достатъчно топъл да не се поти. Винаги, когато от бързане не съм правил това, после съм плакал от кондензат.

Същото важи и в планината зиме: след прибиране от ски оставям техниката в по-хладно помещение и/или в чанта, преди да отворя в загряна стая да си гледам снимките или да прехвърлям файлове от картата...

Дисциплината не ми е силната страна, но без нея е по-зле [smilie8]
- - -

Успех в Цейлон![smilie24]
[beer]

Дата:   14-12-19 19:04

Тамилски тигри срещат ли се?

Автор: Митко   
Дата:   17-12-19 00:34

Единственото спасение е да държиш техниката при температура по-висока от околната. Никакви климатици и силикагели не помагат. Всичко на слънце, да се напече до 40-45 градуса и лаптопа постоянно включен дори и със затворен капак. Не се шегувам.

Дата:   17-12-19 01:21

[smilie24]

Слънчевата светлина (УВ) пречи на мухъла да се развива, но трябва да се внимава, защото "на слънце" означава температурно неконтролируема среда, а това е опасно и за електрониката, и за материалите. Особено за един черен фотоапарат. Т.е., температурата трябва да е малко по-висока, но не и много или неконтролируемо по-висока.

Има логика в постоянно включения компютър, заради леко повишената температура и вентилацията. И защото многократното стартиране при евентуално наличие на влага в компютъра повишава опасността от повреда.

Дата:   17-12-19 07:59

Niemand написа:

> За помещение в дома могат да
> помогнат компресорни
> влагоабсорбатори с филтър, за да
> предпазиш лаптопите. Никой ли не
> ползва такива там?

Beijing, не каза дали се ползват такива машинки там?

Автор: Антивик   
Дата:   19-12-19 08:26

[smilie2] Амиййй....Когато планината не отива при...щом климата е калпав и влажен що не дръхнеш7-8000км. на юг, там на полюса влажността сигурно ще е по-малка/но па ще да е бая студено[smilie3]/. Друго решение да си се върнеш тука у нашенско нема влага, зимата топла, народа се стяга за празници, за свинско и винско. Що ти требе да се моташ по чужбините и да си разваляш рахатя с калпави климати...[smilie11]

Автор: Konstantinov   
Дата:   19-12-19 18:51

За мухъл пръскам с един американски шпрей-TILEX вносител е http://www.astra.bg/,съдържа натриев хипохлорид дезифектанти, парфюм така пише, като пръсна 1 година няма мухъл в банята.The Clorox Company 1221 broadway Oakland CA 94612 usa.
Срещу мухъл, може да се ползват токсични съединения съдържащи олово и живак.Мъхълът и плесените са растения и светлината би трябвало да им помага да се развиват -фотосинтезират ,както и влагата.Ако се напръска лаптоп или апарат може да даде късо съединение,
като се разглоби да се намажат пластмасите с тампон с нещо подобно,да изсъхнат и тогава да се сглобява,ако отиде по някоя платка ще даде късо.

Публикацията е редактирана (19-12-19 18:52)

Дата:   20-12-19 09:26

Konstantinov написа:

> За мухъл пръскам с един
> американски шпрей-TILEX вносител е
> http://www.astra.bg/,съдържа натриев
> хипохлорид дезифектанти, парфюм
> така пише, като пръсна 1 година
> няма мухъл в банята.The Clorox Company 1221
> broadway Oakland CA 94612 usa.
> Срещу мухъл, може да се ползват
> токсични съединения съдържащи
> олово и живак.Мъхълът и плесените
> са растения и светлината би
> трябвало да им помага да се
> развиват -фотосинтезират ,както и
> влагата.Ако се напръска лаптоп или
> апарат може да даде късо
> съединение,
> като се разглоби да се намажат
> пластмасите с тампон с нещо
> подобно,да изсъхнат и тогава да се
> сглобява,ако отиде по някоя платка
> ще даде късо.
>

>
> Публикацията е редактирана (19-12-19
> 18:52)

За платки се ползва контактен спрей LOCTITE SF 7039 или друг подобен.
Не е добра идея да пръска с други препарати лаптопа...

Дата:   20-12-19 09:28

Бейджин, в този град има поне 5 сервиза за лаптопи. Попитай в някой от тях как се справят с проблема. Сигурно са му намерили цаката.

Публикацията е редактирана (24-12-19 12:00)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »