Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon nFD 50/1.4 срещу съвременен китак М4/3
Автор: ganevv   
Дата:   08-12-19 16:35

Здравейте! Взех си един такъв преди дни и го сравних с китовия Панасоник 14-42, който ми дойде с ГХ1. Оказа се, че при фокусно разстояние 42 мм и бленда 5,6 (максимална), китакът е малко (все пак забележимо) по-остър от канона при бленда 1,4. Понеже съм чел суперлативи за този канон, се чудя дали съм попаднал на кофти екземпляр или си е нормално. Все пак е технология от преди 40 г.

Отговори на това съобщение
 Re: Canon nFD 50/1.4 срещу съвременен китак М4/3
Автор: BEYA   
Дата:   08-12-19 17:14

Канонът е почти перфектният обектив.Сега на м4/3 го ползвате на 30% това е факт. И на 1.4ф защо го сравнявате с 5.6ф на другият. Сложете и канона на 5.6ф

Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-19 17:36

BEYA [smilie24]

Правил съм подобни опити за сравнение на остротата – с други подобни стари обективи и други кропки, и резултатът при мен е подобен или “на кантар”.

Китовият обектив е проектиран и оптимизиран за малкия сензор, докато старият обектив е проектиран така, че да се представи оптимално в целия диапазон от бленди на филмово тяло с размер на кадъра 36х24 мм. При този канон макс. осреднена острота вероятно е при бленда 4-5.6. И като обектив с F1.4 силата му не е точно в остротата.

Този и други подобни стари обективи на 1.4 имат и други предимства, различни от остротата, и все още се използват точно заради тези предимства.

Публикацията е редактирана (08-12-19 17:37)

Автор: sirkhann   
Дата:   08-12-19 18:03

А може и фотоапаратът просто да си разпознава обектива и да прилага разни магарии за напудряне на образа. [smilie6]

Дата:   08-12-19 19:00

sirkhann [smilie24]

Точно това прави процесорът на тялото. Софтуерът автоматично коригира различни аберации и особено винетирането, тъй като китовите обективи обикновено се произвеждат икономично, с малки лещи и лека конструкция, на границата на поносимите аберации, които се разпознават и коригират софтуерно. При сапунерките е точно така, да не говорим за телефоните.

С две думи - икономия на материали (за да бъде производството рентабилно и да не фалират) и компенсиране със софтуерно "напудряне на образа".

Автор: Mytronix   
Дата:   09-12-19 05:35

Дори по новата версия канон еф на макс отворена бленда омеква. Най-тъпото сравнение което бях чел.. да сравниш обектив на 5.6 и 1.4 ... Сигурно и дефокуса е подобен ... [smilie10]

Дата:   09-12-19 05:55

Имам го Канона и за това си позволявам да пиша. При aps-c сензор на сони се държи чудесно. Дори и на 1.4 го ползвам почти винаги.Е улучването на фокус на такава бленда е предизвикателство няма какво да се лъжем. Вярно има някакви абераци но пък визията на кадърът е екстра.
Имам съмишляници тука са правили чудеса с този обектив те си знаят кои са.
Като заключение мога да кажа , на колкото по голям сензор се ползва е по добре.Ако няма възможност Turbo...

Автор: quazimodo   
Дата:   09-12-19 06:59

А като се добави и съответната ДРИП, получена при 1.4 и 5.6, за която всеки полъх на вятъра оказва влияние...[smilie18]

Автор: wlad   
Дата:   09-12-19 12:14

Въпросният канон изобщо не се слави като остър на максимално отворено. Вземи един Роккор 50 1.4 например и сравни тогава с китака, пък ако щеш и на 1.4 срещу 5.6 [smile]

Дата:   09-12-19 12:29

Rokkor ама 58мм 1.2 поне да е нали така????

Автор: quazimodo   
Дата:   09-12-19 13:17

И елементарен ОМ Зуйко 50/1.8 върши работа[smile]

Дата:   09-12-19 17:14

Има поне 4 Rokkor 50/1.4. Точно на 1.4, FD-то на мен ми харесва повече.

Автор: wlad   
Дата:   09-12-19 19:18

Те нямат кой-знае каква разлика оптически. Известен coating е добавян в годините, но джама не мисля, че има драстични разлики.
За острота, определено мисля, че роккор-а е по-остър от канона на 1.4.
Но това са стари стъкла, предполагам си е до бройка вече, времето си оказва влияние пусто.

Дата:   09-12-19 20:09

Благодаря за коментарите! Ще го задържа. Въобще не се оплаквам от него, просто се чудех дали не може да е по-добре. Явно не може. Поне за тези пари :)

Дата:   09-12-19 21:13

Зависи каква му е драмата. На 5.6 е страхотна пейзажна острилка.

Ако се ползва с тъп преходник, може това да е причината. Аз бях попаднал на преходник + обектив, които не се харесваха много, та нямах безкрайност. Съответно всеки опит за пейзаж отиваше до Пловдив. Но на 1.4 ми харесваше много за портрети, а като затвориш малко и ставаше резачка!

Същото с Минолтите. За мен Rokkor MD 50/1.4 е интересен, защото на 1.4 има по-слаб контраст и леко сияние. За снимки на закрито е супер, ама на слънце не можеш да снимаш с него. С канона - може.

А всичките MD минолти на 50мм, като ги затвориш на 5.6, може да ти падне ченето... [smilie24]

Дата:   09-12-19 21:43

Вижда се, че през годините в повечето случаи планарната оптична схема на нормалните “отворени” обективи на 1.4 се променя от 6-елемента на 7 елемента. Преходът е около 70-те години, когато са трудностите и фалитите на германските производители.

Макар и предимно със 7 елемента, по-новите обективи са с по-малко материали (стъкло), с много пластмаса и като цяло са по-компактни и леки. Тези икономии в материалите се компенсират с по-добри покрития (тънкослойни технологии от микроелектрониката на 70-те години). Съответно цветовете стават по-неутрални в сравнение със старите 1.4 обективи, бокето става по-компенсирано, обективите се държат по-стабилно на насрещна светлина, но ... вследствие на икономиите винетирането обикновено се увеличава и бокето се “сплесква” по периферията – логично е двата ефекта да са свързани.

Сега цените и на старите 6-елементови метални 50+mm 1.4 (рокори, хексанони …) и на по-новите компактни пластмасови 50/1.4 като този Канон са сравнително ниски за това, което може да се прави с тях. За мен един такъв обектив е по-ценен от иначе по-практичния китов обектив, споменат във въпроса.

Дата:   09-12-19 22:04

@sirkhann:

“На бленда 1.4 повечето проблеми изчезват, но се появяват други.”

И тук това "заключение" е напълно приложимо [smile].

Аз почти винаги имам проблем с преходниците и безкрайността и виждам, че това се дължи не само на евтините преходници, които използвам. Има проблеми дори и при неотваряни стари обективи, т.е. възможно е даден обектив да има проблем с безкрайността дори и с най-скъпия преходник.

Коригирам ги сравнително лесно с шлайфане на контактната повърхност към вътрешния ринг на преходника (този с резбата/байонета) или с добавяне на тънки подложки.

Дата:   10-12-19 21:14

Слагаш подложка, за да не подминава фокуса безкрайност ли? Четох някъде, че Canon правели обективите да подминават леко безкрайност, понеже от разлики в температурата точното място на фокуса се променяло.

Дата:   10-12-19 21:41

Ако подминава безкрайност, трябва да увеличиш дължината на преходника, т.е. да поставиш подложка.

И обратното - ако не достига безкрайност, трябва да намалиш дължината на преходника.

За подложки използвам тънки кръгчета от PVC опаковки. Според мен не влияят на планарността, доколкото преходникът изобщо я осигурява.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »