Автор: Leica
Дата: 15-11-19 17:24
Трудно ми е да разбера дали говориш за красота, или за естетика.
Това са базисни философски категории и не бих те посъветвал да четеш каквото и да е, защото това вероятно съставлява половината от изписаното човешко познание.
Красотата е абстрактна и субективна , но не в безконечни граници. (красивото цвете става такова за да привлича опрашвачи, …. но радва и човека).
Тя е вкус – не може да ти е вкусно нещо, което не ти е вкусно !
Тя е представата за съвършенство в определени времеви,природни или физиологически рамки. (например: във времево отношение - възраст, физическо – без ненужни артефакти или липси).
С увеличаване на опитността представата за красота се прецизира!
Тя е свързана не само с форми и съчетания от тях, но и с резонанса на индивидуалната емоционалност към тези форми – кое в споменника на живота ти е оставило приятни, или неприятни следи. Кое те е погалило, и кое изритало …кое ти помага, и кое пречи.
Само низшите аморфни форми не изпитват неприятност от това непрекъснато да се променят под въздействие на средата.
Например ако си частица от вода не си задаваш въпроса кой е създал вълната, а се подчиняваш на движението и. Ако си частица от скала също се променяш, но под други сили и в друг времеви период.
Вятърът е създал вълната. И мореплавателят го знае, и ако успее да го улови в платната си може сам да избира посоката.
Така е и при модните вълни. Доколкото знам, те са продукт на капитала за да могат да се създават унифицирани продукти на конвейр на по-висока цена. (ясно е, че го правят така, че в собствената ти глава да кънти идеята, че това е твое лично хрумване и да си горд от тази промяна).
Междувпрочем, светлината също е вълна.
Лично аз като фиксирам пред погледа си такива спонтанно мутиращи субекти бързо ги препращам в съответната категория в личната си естетическа библиотека.
Естетиката е малко забравена категория. Това е вкусът за красивото в сферата на искуствата и духа, която се възпитава в социума и определя своите граници.
Ако въпросът ти е дали трябва да служиш на неестетичното за пари, не мога да ти кажа, защото този въпрос пред мен не е стоял.
И това се възпитава. Но ти си мъж (патриарх), не си жена. Няма да е в твоята природа.
Жената може да обича и неестетичен за нея обект, стига да може да и донесе някои дивиденти от това – удоволствия, деца, сигурност, пари и др.
Можеш да си направиш личен експеримент тук и сега – на везната.
Дали под натиска от рейтинг-точки си променял снимките, които качваш в албума или не си го правил?
Дали пропускаш тези, които не те вкарват в класациите и се стремиш да правиш такива, които ще те вкарат в тях?
Т.е. дали в теб доминира твоята лична естетика - тук и сега, или се подчиняваш на естетиката на тълпата!?
Така ще намериш комфорта на съществуване на своята същност.
|
|