Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Красотата?
Автор: bogdanov   
Дата:   15-11-19 00:46

Прощавайте за темата, но...имам усещането, че модата определя посоката, посоката определя настроенията а настроенията определят стремежите. Така без да се замислим попадаме в капана на стереотипа. Клиентите най-лесно се подхлъзват от ширпотребата. И съответно започват да я изискват от вас(нас). След като е желана, тази естетика става доволна и добре платена. Вие (ние) получаваме задоволство от свършената поръчка и от възнаграждението за "добрата работа". В следващата поръчка започваме да търсим подсъзнателно летвата на предходната естетика, защото тя се превръща в нашето мерило(цена). Пито-платено... Но платено на много висока цена... започваме маркетингова война използвайки термини които никак не разбираме. Използвате думи като "КРАСОТА" за да излъжем също толкова слепи хора като нас самите. Използваме топли тонове, караме моделите да се усмихват, гордеем се с онова което родителите са им дали.Обвиняваме техниката за невежеството си. Но сякаш сме кастрирани от чувство за срам... и нямаме нищо против да заложим една добре платена поръчка, като "новото браво" . Ще ми се да осъзнаем, че макар и увлекателно, снимането на лента не е по-ВИП от снимането със смартфон. Един автор е тъпо да се идентифицира с фотографски процес. Нагласи трябва да налагат смислени стандарти и ценности за да не изпадаме в състояния на безизходица. Не знам кое е онова нещо което ни превърна в толкова слабо критична маса охкаща под всеки популистичен напън?! Къде изгубихме критериите за стойност? И от кога започнахме да изтъкваме забавлението като оправдание за лош резултат?

Отговори на това съобщение
 Re: Красотата?
Автор: Slivenski   
Дата:   15-11-19 00:53

... is in the eye of the beholder [smile]

Автор: quazimodo   
Дата:   15-11-19 07:05

„Ах, добър вкус! Какво ужасно нещо! Вкусът е враг на творчеството.“

"Художникът е човек, който рисува това което продава. Добрият художник - това е човек, който продава това което рисува."

"Истинският художник е разбиран само от няколко човека. Знаменитият – от още по-малко."

П.Пикасо[beer]

Автор: Антивик   
Дата:   15-11-19 08:37

"... Ще ми се да осъзнаем, че макар и увлекателно, снимането на лента не е по-ВИП от снимането със смартфон..."

Не знам дали е по-ВИП или по-ХАЙ, или ПО-ПО-НАЙ, но има една малка разлика. За да снимаш на лента/особено с някоя стара техника без опции за фокусиране, светломер, автоматики, а и особено ако сам си извършваш химическия процес, бая книжки и науки трябва да си изчел и да си натрупал доста знания. Снимането и работата с лентата не е като новата техника само да дигаш и да щракаш, после да гледаш резултата, да ръгнеш кабеляците и през компютъра допълнителни обработки.

Публикацията е редактирана (15-11-19 08:38)

Автор: quazimodo   
Дата:   15-11-19 08:50

Антивик написа:

> Не знам дали е по-ВИП или по-ХАЙ,
> или ПО-ПО-НАЙ, но има една малка
> разлика. За да снимаш на
> лента/особено с някоя стара
> техника без опции за фокусиране,
> светломер, автоматики, а и особено
> ако сам си извършваш химическия
> процес, бая книжки и науки трябва
> да си изчел и да си натрупал доста
> знания. Снимането и работата с
> лентата не е като новата техника
> само да дигаш и да щракаш, после да
> гледаш резултата, да ръгнеш
> кабеляците и през компютъра
> допълнителни обработки.
>

>
> Публикацията е редактирана (15-11-19
> 08:38)

С автора говорите за различни неща, но по принцип темата си е петъчна - дерзайте[smilie5]

Автор: Leica   
Дата:   15-11-19 09:37

Защо тук няма нито една жена?

Автор: Aleksandr   
Дата:   15-11-19 11:43

Изводът ми от това, което bogdanov казва е, че "водата сега е мокра, каквато е била винаги". Сещам се за забележителния труд на Умберто Еко "История на красотата", и мисля, че ако се прочете внимателно, ще успокои много съвести, естетически колебания, ще притъпи всеки срам, породен от подобни действия...

Автор: vgramatikov   
Дата:   15-11-19 13:03

Според мен е лесно.

За пари снимаш това което се продава и/или това което иска клиента.
За кеф снимаш това което ти се снима.

Автор: Leica   
Дата:   15-11-19 17:24

Трудно ми е да разбера дали говориш за красота, или за естетика.
Това са базисни философски категории и не бих те посъветвал да четеш каквото и да е, защото това вероятно съставлява половината от изписаното човешко познание.
Красотата е абстрактна и субективна , но не в безконечни граници. (красивото цвете става такова за да привлича опрашвачи, …. но радва и човека).
Тя е вкус – не може да ти е вкусно нещо, което не ти е вкусно !
Тя е представата за съвършенство в определени времеви,природни или физиологически рамки. (например: във времево отношение - възраст, физическо – без ненужни артефакти или липси).
С увеличаване на опитността представата за красота се прецизира!
Тя е свързана не само с форми и съчетания от тях, но и с резонанса на индивидуалната емоционалност към тези форми – кое в споменника на живота ти е оставило приятни, или неприятни следи. Кое те е погалило, и кое изритало …кое ти помага, и кое пречи.
Само низшите аморфни форми не изпитват неприятност от това непрекъснато да се променят под въздействие на средата.
Например ако си частица от вода не си задаваш въпроса кой е създал вълната, а се подчиняваш на движението и. Ако си частица от скала също се променяш, но под други сили и в друг времеви период.
Вятърът е създал вълната. И мореплавателят го знае, и ако успее да го улови в платната си може сам да избира посоката.
Така е и при модните вълни. Доколкото знам, те са продукт на капитала за да могат да се създават унифицирани продукти на конвейр на по-висока цена. (ясно е, че го правят така, че в собствената ти глава да кънти идеята, че това е твое лично хрумване и да си горд от тази промяна).
Междувпрочем, светлината също е вълна.
Лично аз като фиксирам пред погледа си такива спонтанно мутиращи субекти бързо ги препращам в съответната категория в личната си естетическа библиотека.
Естетиката е малко забравена категория. Това е вкусът за красивото в сферата на искуствата и духа, която се възпитава в социума и определя своите граници.
Ако въпросът ти е дали трябва да служиш на неестетичното за пари, не мога да ти кажа, защото този въпрос пред мен не е стоял.
И това се възпитава. Но ти си мъж (патриарх), не си жена. Няма да е в твоята природа.
Жената може да обича и неестетичен за нея обект, стига да може да и донесе някои дивиденти от това – удоволствия, деца, сигурност, пари и др.
Можеш да си направиш личен експеримент тук и сега – на везната.
Дали под натиска от рейтинг-точки си променял снимките, които качваш в албума или не си го правил?
Дали пропускаш тези, които не те вкарват в класациите и се стремиш да правиш такива, които ще те вкарат в тях?
Т.е. дали в теб доминира твоята лична естетика - тук и сега, или се подчиняваш на естетиката на тълпата!?
Така ще намериш комфорта на съществуване на своята същност.

Автор: mihalo   
Дата:   16-11-19 01:56

bogdanov , аз харесвам всеки твой кадър.. (от публикуваните ти).. не съм обаче "представителна извадка".. (и хич не ми пука);))

Няма да те хваля, просто така стоят нещата. Така стоят нещата и с модата.. майнстрийма мултиплицира възгледите... иска да бъде интересен като новия набил се на очи "хит"! Не разчитай на интелигентността на тълпата, изглежда хомогенна и посредствена, но е съставена от различни слоеве...

Сложно... мънки бизнес..

[smilie11]

Автор: mihalo   
Дата:   17-11-19 02:55

... да довърша от снощи [smilie25] "Красотата?" казваш...??

Изглежда не е абсолютно явление?! Как да сравниш, меко казано, тлъстичките "модели" на Рубенс със изящната прозрачност на водата на Айвазовски... и като добавим поезия (много обичам Валери Петров):)... и после едно хайку...

... и после якия тлъст и доста мазен индо-европеец;)ь спрял цялята красота на ес-класата си на пешеходната пътека, барабар със златната 22 каратно-красивата си верига за тоалетна окачена на...

Ето, заради подобни мисли често пиша нещо от рода на: Така е то, Се ла ви, ..

Два пъти преди години четох "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" /...беше "модерно" четиво../, но аз си мисля, че съдържа, ако не обяснението, то може би поне хипотезата за обяснението.. Още не съм разбрал... а и що ли се мъча? Като нещо го засърби човек може да се почеше, ако отиде на доктор ще трябва да се съобразява с чужди (нему) предписания [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »