Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Affinity Photo
Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-19 00:52

Тема за Афинити Фото

Съвети, идеи, впечатления, пресети и т.н. [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-19 01:12

Та така както писах, взех си пробната версия. Тука таме е добре. тука там малко странна....Дали за любител стига да се махнат адобските щуротии? Много ме дразнят адоби. Едно е абонамента. Друго е, че ми харчат парите да правят глупост след глупост. Трето е, че явно за тях сме торби с пари, които могат да изтупват, до последно, щото нямаме избор....Е за това и гледам какво друго има. Лайтрум определено е по-зле от Capture One във всяко отношение, Фотошопа е уникален, но може би има достатъчни опции за любители и Адоби ще трябва малко да си напънат задниците за 20-те лева месечно.......


Ето и първите ми впечатления. Има доста инструменти, има си слоеве, маски, селекции. Доста от shortcut-ите на сопата работят. Хората явно са се фокусирали върху работата на фотографите - някои от нещата като frequency sepаration са си изнесени на функции.

Абе ето и първата ми боке панорама


https://live.staticflickr.com/65535/48026636602_7e529ff3f0_c.jpg


prius by Kiril Karaatanasov, on Flickr


Някой друг да ползва тоя софт тука?

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Разходка из София" от Mihail Dimitrov - 0 коментара
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
 Re: Affinity Photo
Автор: menton   
Дата:   09-06-19 03:43

Предишният модел на Prius повече ми харесва. Иначе хубав цвят, откроява се добре на фона.

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: Synthy   
Дата:   09-06-19 08:29

Работи ли с 10 битов цвят?

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-19 09:21

Synthy написа:

> Работи ли с 10 битов цвят?

За Монитор или за обработка?

Нямам 10 битова карта, но мога да проверя.

Всъщност е добре да видя има КИ работа с 16 и 32 битови картинки. Има 32 бита в хдр модула. Ама на мен ми се иска 16 поне в нормалния.

ПП има 16 битови слоеве т.е. Минималното условие е изпълнено за мен.

Относно 10 битовите екрани, не ми става много ясно. афинити използва DirectX т.е. За разлика от Фотошоп е по-скоро като игра за Windows и има някаква вероятност да му се пусне 10 бита с GeForce дори.....или греша....ще ровя още. Това е интересно, щото монитора ми има 10 бита поддръжка и картата също, но само в игри....

ППП до колкото разбирам към началото на 2018 не са имали поддръжка за 10 битови екрани. Вероятно и сега нямат. То дори фотошопа е от 2015 година с тая поддръжка.Публикацията е редактирана (09-06-19 09:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: nyamago   
Дата:   09-06-19 13:32

1. За Affinity - пробвах го преди време и се отказах. Инерцията е страхотна природна сила: видя ми се като леко окастрен Фотошоп, с някои неудобства (спрямо навиците, не спрямо идеална ергономия) и общо усещане за лека скованост и недодяланост като нещо по-'любителско'. Знам, че не е така - сигурно върши работа и за взискателни професионалисти, но ако почват от нищо или имат волята и търпението да му свикнат...

Без никой да ме е карал, неусетно се върнах на Адоб-ската платформа. Както си писал - те на това и разчитат [smilie2]

2. Лек офтопик, че не намерих другата тема - за продуктите на Nik Software, сега DxO. Докато ти порбваш Афинити, аз пък скочих на тях и обнових издишащата ми инсталация от безплатната Гугъл версия (вече ми късаше нервите и някои неща направо не работеха в новия облачен/абонаментен Адоб-ски свят).

Мога да докладвам, че всичко работи - както се очаква да работи, под Win10 - Photoshop CC - Lightroom Classic. Отделните приложения имат по-уеднаквен интерфейс и се 'извикват' като плъгини или като вътрешни функции на (включения в пакета) DxO редактор. ПОследният е леката версия, като за 'безплатно' (не 'Елит'), но е доста способен, само му липсва една функция за 'чистота' на обектива (мисля, че е микроконтраст), която някога ми харесваще в по-стара 'лека' версия. Разпознава достатъчно тела и обективи, както за RAW конверсия, така и за корекции на JPEG. Не разпознава, естествено, ръчни обективи без електроника - дори ако са маркирани с Lens Tagger в Lightroom. Като цяло не съжалявам за похарчените стотинки, само се боя, че с добавения арсенал под ръка ще се изкушавам за още повече мазане [smilie8]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-19 14:08

Много точно го определяш Афинити-то. Така е, орязан фотошоп е. Въпроса за мен е достатъчно фотошоп ли е останал.

Интересно е, че афинити рекламират как работят с фотошоп плъгините. АЗ подобно на теб съм си купил няколко през годините освен безплатния Гугълски Ник. Мисля и тях да пробвам. Имам едно портрет про например. Доста готино за бърз ретъч на портрети - само трябва силно да изключиш всичките му обработки и да нагласиш две или три, дето имат положителен ефект върху някоя снимка. Прилично изравнява светлината. Сравнително добре намалява бръчките под очите - ако много го намалиш. Дава сравнително смислени идеи за liquify, макар да му няма вяра то да ми прави liquify.

За Ник-а съм доста голям песимист. Едно време голямата им работа бяха селекциите. Наскоро ги цъках Гугълските им неща и огромния им недостатък са селекциите. Малко или много се разглезих с CaptureOne сега всичко друго ми се вижда невероятна пръчка по отношение на селекции. Датчаните всяка година нещо подобряват и сега определено са водещи за мен....Подобно седят и нещата с цветовите корекции - едно време бяха по-лесни от роу редакторите и по-смислени - вивеза, color efex. Сега Кепчъра е на светлинни години с много по-фотографски ориентирани екстри за пипане на цветовете и много добре премерени, за да не прави 90% от случаите гротески - фотошоп, лайтрум и ник са далеко от фотографски неща. Ника прекалено грубо маже излизайки бързо извън приемливото за обработка на снимки. За фотошопа е оправдано да дава повечко възможности, но и лайтрума си е честно казано мърляво направен.

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: nyamago   
Дата:   09-06-19 14:25

Ник, а и други редактори (като Луминар, който напоследък най-много ползвам) не са инструменти за корекции, т.е. за редакция към най-реалистично звучене. Там направо са слаби и развалят, не поправят (с изключение, може би, на Perfectly Clear, който пипа много предпазливо).

Те са, както дори е в имената на Ник, инструменти за ефекти, т.е. за редакция към не-реалистично звучене. Някои повече ги бива в това, други само развалят, но зависи от собствената ни воля да сдържаме плъзгачите една стъпка по-назад.

Затова съм възприел корекциите да ги правя в RAW конвертора или в първичния редактор, а после да прескачам до 'външни редактори' и плъгин-и за предумишлено разваляне с ефекти. Накрая винаги завършвам в средата, от която съм почнал - за обща визия и опазване на метаданните. Удължава процеса с 5-10 мин. на сника, но поне си въобразявам, че ползвам правилния кон за правилния хиподрум [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Affinity Photo
Автор: hotsnail   
Дата:   09-06-19 14:58

Да, прав си. Просто не са това което търся.

за това има различни програми и всеки си подбира инструментариума.

Аз от Луминар взех HDR софтуера, но не си допаднахме. Пак по същата причина. Резултатите са почти винаги пресилени и много трудно задържам нещата близо до невидими.

Точно за ХДР НИК се справя най-добре за мен. Хем има tone mapping, който Адоби така и не научиха, хем можеш да задържиш ефектите умерени. Новия Ник имал още 10-тина пресета за ХДР. Това честно казано не привлича. Четох, че дават и копие от роу софтуера си.

Афинити има HDR поддръжка също. Има и пресети. Искам да го пробвам.

Имат и фокус стакинг в менюто. Това ми е силно интересно.

Забелязах много глуповат пропуск в афинити. Няма Duplicate Photo функция. Може да се направи копие и да се създаде нов документ от clipboard.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »