Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Focus stacking за пейзажи
Автор: avo   
Дата:   24-05-19 09:10

Ползва ли някой тази техника за пейзажи? Интересува ме какъв софтуер ползвате и как технически заснемате кадрите, които стаквате. Минималната промяна в позиция на облаци/листа/клони не компрометира ли крайния резултат или не?

Отговори на това съобщение
 Re: Focus stacking за пейзажи
Автор: asahi   
Дата:   24-05-19 09:13

Не ползвам. За такива далечни дистанции методът няма предимства.

Автор: iasen2   
Дата:   24-05-19 09:35

Фокусираш върху облак, после местиш фокуса върху друг облак и т.н. накрая правиш стакинг на снимките[smilie5]

Автор: шдфдшд   
Дата:   24-05-19 10:40

Автор: asahi
Дата: 24-05-19 09:13

Не ползвам. За такива далечни дистанции методът няма предимства.

..под "пейзажи" ,avo вероятно има предвид "панорамни пейзажи"...

Автор: io_bs   
Дата:   24-05-19 10:45

Гледам също снимаш с кропка, така че не мисля, че имаш нужда да се притесняваш за недостатъчен дълбоко поле на фокус. Гледай по-близките обекти да са остри - тези към безкрайност не е нужно да са критично остри.

Автор: cubanos   
Дата:   24-05-19 11:51

Когато имаш интересен преден план, да кажем цветя или нещо друго си правиш няколко снимки с фокус върху тях и после задния план. Фотошоп е софтуера който ползвам с три операции снимките са стакнати.Ето примери
https://photo-forum.net/i/2149547

https://photo-forum.net/i/2167081

Дата:   24-05-19 13:15

Не, не визирам панормани пейзажи, а такива, когато за да е остър предния план, задният остава не съвсем фокусиран, или пък и двата по малко са извъб фокус. Дори и с кропка и затворена бленда понякога ми се получава така. Бях чел, че има програми, които автоматизирано "стакват" няколко кадъра според зоните им с най-остър фокус, за тях питах вършат ли работа и някой има ли опит. Фотошоп не ползвам и нямам, не съм добър с него, но мога да се науча. Гледайки пейзажни фотографии по много чужди сайтове, на много от тях в инфото авторите казват, че са правени по този начин, затова исках да опитам.

Автор: Бармалей   
Дата:   24-05-19 13:48

Има десетки програми - платени и с отворен код (безплатни)
Напиши в Гугъла "fokus stacking" и избирай...

Дата:   24-05-19 14:26

Видях, че има много, идеята беше ако някой има добър опит с някоя от тях да сподели. И също така изобщо вършат ли работа тези програми, т.е. добър ли е като качество крайния резултат, или да се ориентирам към обучение във фотошоп.

Дата:   24-05-19 14:33

Ориентирай се към фотошоп най-добре, не заради стакинга а като възможност обработка. Други програми не съм ползвал, не са ми и нужни. Но вярвам която и програма да хванеш за стакинг ще ти свърши работа.

Автор: b0bb0   
Дата:   24-05-19 16:05

cubanos, честно казано, на първата снимка лилавите цветенца ми стоят като допълнително залепени, особено по-нататъшните :) Може би контрастът или яркостта е причината за това.

Автор: _koko_   
Дата:   24-05-19 17:00

И аз ползвам фотошоп. Преди време бях пробвал и с други програми, но не ми хареса резултата. Фотошоп май се справя най-добре.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2018-07/1532332110_Untitled1vvvvvvvvv.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-05/1557933538_untitled1vnmxh.jpg

Автор: JimmyStoikov   
Дата:   24-05-19 17:21

Никога не съм ползвал Focus stacking в пейзаж и не виждам причина дори за тест.

Дата:   24-05-19 17:24

Уверявам те, че не си падам по колажи. Ако реша някои ден да направя такъв със сигурност ще бъде в експерименти. Иначе цветята малко ги разтеглих и може би обработката не е съвсем прецизна. Но като цяло цветята бяха на неудобно място и не съм напълно доволен.

Автор: nyamago   
Дата:   24-05-19 19:51

Не всички пейзажи имат безкрайна дълбочина - понякога далечният план е достатъчно близо и с обекти, които искаме да са на фокус (напр. гора/дървета на 50-100 метра, между нас и тях - река, а в кадъра е и близкият бряг). Такава сцена е и достатъчно дълбока да затрудни фокусирането на близък и далечен план, дори със затворена (до дифракционна загуба на детайл) бленда. В подобни случай може би сглобяване от отделни експонации с различен фокус ('стакинг' - каква хубава българска дума, в деня на Кирил и Методий!) - е от полза и ще даде по-детайлен кадър.

Но в повечето 'общи' случаи имаме далечни хоризонти / планини / безкрайност, освен по-близките планове. Не виждам причина тези далечни зони да бъдат неестествено* остри, не повече от нормалното за единичен кадър с прилично затворена бленда. Особено с широкоъгълните обективи, най-често ползвани при такива кадри.

* Т. нар. 'сфумато' (въздушна перспектива) е най естественото спадане на контраста и рязкостта в далечина, дори в кристален планински въздух. Да подострим 'като бръснач' хребети на километри от обектива е неестествено и убива усещането за пространство в кадъра...
= = = = = = = = =

'Стакинг' - да, но само когато добре знаем защо (и има защо).
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: