Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikon в космоса
Автор: Soncho   
Дата:   09-03-19 02:17

Честит 8 март на всички жени!

Случайно видях камерите и обективите на МКС тукhttps://youtu.be/3NZUN3E1XTo
и като че ли всички са нормални огледални Full Frame Никони като от магазина, нищо "специално космическо". И ми идват на ум много въпроси:

Интересно как се държи огледалото при липса на гравитация, дали например има "shutter shock"?

Защо не ползват безогледални, там няма проблем с огледалото?

Наистина ли им трябва точно Full Frame а не например м4/3? Все пак са доста по малки, особено обективите а при доставка в космоса "размера има значение"!

Ако наистина размера на сензора има значение, защо тогава не са с medium format или нещо още по-голямо...поне за широките обективи?

При цена на доставка до МКС около $22,000/кг не можаха ли да качат някоя Leica или Voigtlander? Никоните ли са най-добрите обективи за всички случаи?

Защо, някой знае ли?

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: hotsnail   
Дата:   09-03-19 02:49

Хаха да руснаците явно снимат с Никон, но всъщност кадрите дето гледаш от космоса са със Сони. Отвън на станцията с защитна кутия лети едно а7с2 и снима видео и снимки.....

https://alphauniverse.com/stories/a7s-ii-has-the-right-stuff-for-outer-space/


ПП скоро и свършва дежурството на тая а7с-ка, вероятно скоро ще видим наследника иПубликацията е редактирана (09-03-19 02:51)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: Nikon в космоса
Автор: mihalo   
Дата:   09-03-19 03:52

Аз ще изчакам за Hubble MII, това е марката[cool] Въпреки, че и те имаха проблем с огледалото.

И да е осми март пак си е все тоя дъъълъг петък [smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: DartMol   
Дата:   09-03-19 09:17

Hubble не става, MarkI е от 1990г., а за MarkII само слухове [smilie8]

This is the camera gear that NASA use on the International Space Station

И малко по-старо четиво:

Why NASA don't use Canon


Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: Джъмбо   
Дата:   09-03-19 10:01

едно сони срещу над 30 никон продукта.... как болииии се пееше в една песен[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: hotsnail   
Дата:   09-03-19 10:08

Джъмбо японската агенция ползва Сони след проведен конкурс......това че на Роскосмос или НАСА им харесва никон за селфита не е лошо, ама просто няма място за сравнение. Едното седи в космоса и снима. Другото седи в помещенията за хора, където технически предизвикателства няма...,догодина да не ревенете като селфитата са от айФон или Самсунг Ноте 10......

Да не говорим, че избора на никон за селфита е от 1998-а година.....а на Сони от 2014. Та в общи линии съм съгласен никон правят хубави филмови камери просто с електрониката не са много успешни. Все пак Сони от повече от 40 години правят електронни фотоапарати.

ПП прочие ако избираха система 2007-а година например щяха да изберат вероятно Канон....Публикацията е редактирана (09-03-19 10:27)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: Джъмбо   
Дата:   09-03-19 10:15

ти сега го изкара сонито ептен извън земно... има далеч по-защитени камери, като пентакс или олимпус дето даянат на обилен дъжд или замразяване в лед (примери бол)

както сам каза: лети в защтитна кутия, в която сигурно и зле сглобено зорки ще оцелее [cool] [cool] [cool]

а защо има никон в косомоса, защото съществуват далеч преди сони и защото партньорството с наса е вече почти 50 години... и са имали нужното оборудване като тела и обективи, че и специално разработени по поръчка от наса...

фактите са си факти, сега като нищо могат да качат зетки за да си ползват оптиката, без да се налага да качват нова

https://petapixel.com/2017/10/03/nikon-cameras-used-nasa/Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: hotsnail   
Дата:   09-03-19 10:37

Да прав си донякъде. А7с серията даваше към момента на избора уникални предимства, които другите нямаха - качествен 4К запис с невероятна чувствителност. В Норвегия в Тромсо в Музея на северното сияние кадрите са с A7s също. Просто за доста задачи тая серия камери са по-добри. Чак извънземни не знам, но спрямо конкурентите определено са по-добри.

Ако сега пак се прави подобен избор дори потребителски камери като z6 и а7m3 дават сходни възможности.

Пентакс или Олимпус....по-скоро не.

А в космоса както знаеш дъжд няма :-) писали са в статията и свързаните от нея публикации какви са проблемите в космоса и да а7с явно е доста извънземна особено отнесена към 2014-а.

Сега чакаме а7с3. Интересно е, дали ще е толкова космическа спрямо всичко друго на пазара като а7с оригинала.......Публикацията е редактирана (09-03-19 10:55)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: batsali   
Дата:   09-03-19 16:52

Гравитация има, ускорение няма. Огледалото щом може да хлопа в портрет и ландскейп на земята, няма никъв проблем и там горе. За клатенето от хлопането имат значение масата и инерчния момент на камерата, пак не важи гравитацията.

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: Soncho   
Дата:   09-03-19 20:51

За огледалото имах предвид не само липсата на гравитация, но и претоварването при излитане. Освен това прави камерата по-обемна и по-тежка, а в тая теснотия там всеки см и гр има значение.

Когато цената няма значение, но теглото има, не виждам логика от Nikon 800mm f/5.6 на 16MP тяло с общо тегло към 6кг вместо това
https://www.imaging-resource.com/PRODS/phase-one-xf-100mp/phase-one-xf-100mpA.HTM
например, при по-малко от половината тегло.

Като имаш 101Mpx не ти трябват и толкова обективи даже. Сигурно китовия 40-80mm (25-50mm FF) става за почти всичко.

Единствено си обяснявам че навремето е била достатъчно добра комбинация и оттогава не са сменяли нищо.

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: batsali   
Дата:   09-03-19 21:16

"More recently, on the 9th of July 2018, Progress MS-09 broke a previous record by reaching the International Space Station in 3 hours and 48 minutes with a 3 ton payload of propellant, oxygen, food, and other supplies. After the spacecraft docks, the six crewmembers of Expedition 56 will spend the next few months unloading the cargo, which includes 1,170 lbs. (530 kilograms) of propellant, 115 lbs. (52 kg) of oxygen gas, 930 lbs. (420 kg) of water, and 3,450 lbs. (1,565 kg) of other "dry" cargo like food and other equipment, NASA public affairs officer Dan Huot told the media."На 3 тона товар една, две камери нищо не са. Освен тва тия полети с провизии са рутинни. Колко тона са минали нагоре и надолу.... В тоя случай масата важна дотолкова доколкото струва пари да се качи на станцията. В орбита ли си вече няма значение колко си масивен. МКС не пада, защото тежи, а защото на практика не лети извън атмосферата. Има голяма площ заради слънчевите панели, въздушно триене, налягане от слънчевата светлина дори. Затова периодично включват турбото да вдигнат орбитата.

Ако не съществуваше дифракцията можеше само да правим по-гъсти матрици. Освен тва оптическата система не може да е перфектно проектирана и произведена. Затва - по-голяма картинка с дълъг обектив. А самия факт, че тия камери работят на МКС, значи, че няма проблем с превоза им до там.Публикацията е редактирана (09-03-19 21:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: hotsnail   
Дата:   09-03-19 21:19

Не знам какво има за разбиране. NASA си партнира с Никон от маса време. Видно на МКС им трябва една система. 90-те години, когато са правили МКС са избрали Никон. Толкоз. От тук насетне снимат с Никон, щото горе са си качили 20 кила обективи за Никон. Както и Джъмбо писа Никон пък малко от малко променят продуктите си за да са по подходящи за МКС.

Ясно е, че ако избираха пак система друг щеше да е избора. Дали Канон след 2000-ата или Сони сега....за средния формат е доста по трудно ползването от 35мм. Например еквивалент на 600/4 няма, нито 24-70/2.8 пък гледах в клиповете си подмятаха именно такива обективи....

В една друга тема малко се бях разпуснал и обяснявах защо 35мм е идеалния формат за галактиката ни. Това ти обяснява защо и Сонито и Никона са 35мм. Не са АПС-Ц микро 4/3 или среден формат, защото са си подбрали техника направена за нашата галактика

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: Soncho   
Дата:   10-03-19 04:04

Ето колко струва да вдигнеш товар дотам:
https://www.businessinsider.com/spacex-rocket-cargo-price-by-weight-2016-6


Стойността на доставка е най-различна, но никак не е малка. Те затова си пият там.....а не Perrier! ...и да, веднъж като са качени обективите и камерите повече не се плаща доставка, но пък заемат много място. Я вижте на видеото че има цяла стая с фототехника, вместо например едно чекмедже! И това на станция с крайно ограничен обем!

И не виждам какво толкова снимат там. Хайде, Земята и Луната ясно. Но затова са достатъчни няколко custom теле-обектива монтирани отвън с възможност за смяна на тялото. Не мисля че е толкова трудно да се направи. Ето имат A7s вече, стъпка в правилната посока.

Вътре в станцията е неоправдан лукс да си правят селфита с D4 24-70mm f/2.8 при положение че светлината е фиксирана, няма бързо движещи се обекти и е тясно. Не 70мм, ами даже 50мм са много.
Тази камера даже прилично видео не може да снима! Значи за видео - отделна видеокамера? Че то един смартфон би вършил по-добра работа ...или например Ricoh GR, Sony RX1R...Leica някоя!

Колкото за снимки на космоса, за там си има Hubble който въобще снима не само в оптическия диапазон.

Въобще мисля че е пълна аматьорщина с всички тези любителски Никони там. So '90s! Крайно време е да ги сменят вече...

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: Джъмбо   
Дата:   10-03-19 10:37

направо по един хуявей да им връчат какво се мъчат с тези недоразумения [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-19 10:46

Ми те май китайците не участват в МКС. Може някой айфон или Сони или имаше един руски телефон.....европейски или канадски известен телефон не се сещам. Едно време имаше Сименс и Нокиа. Ама Нокиа вече е китайско HMD.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station_program


Сега сериозно 35мм камера като Д5 изглежда като доста добър избор балансиращ качество на картината с размери. Огледало си има, щото 90-те години такива са били камерите. Не мисля, че има съществено по-добри варианти,Публикацията е редактирана (10-03-19 10:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: batsali   
Дата:   10-03-19 10:53

На апарата Juno, който в момента фърчи около Юпитер камерата му е сложена с цел да се радва населението на цветни картинки и да се пробват сами да ги обработват.

https://naif.jpl.nasa.gov/pub/naif/pds/data/jno-j_e_ss-spice-6-v1.0/jnosp_1000/catalog/insthost.cat


The JunoCam is a camera included for education and public outreach. While this is not a science instrument, we plan to capture the data and archive them in the PDS along with the other mission data.

Juno color, visible-light camera (JUNOCAM): The Juno color, visible-light camera was designed to engage the public and educate students.


Нищо не трябва да снимат с тия никони от МКС, интересно е за хората. Наса трябва да се моли за жълтици, не им ги наливат както ги наливат на военните, затва простолюдието трябва да вижда нещо интересно и лесносмилаемо, което да ги вдъхновява. Това хич не е малко. Много хора не смятат изобщо, че трябва да се дават пари за космически изследвания, щото видиш ли имало гладни хора на земята...

И пак - не качват обективи и камери през ден, като пропорция от всичкия товар който се качва там, не е болка за умиране. Колкото и да са обемисти, явно не им пречат. Ако пречеха, изобщо нямаше да са там. Щом толкова те дразни, обади им се да им обясниш какво трябва да направят. [smilie6]Публикацията е редактирана (10-03-19 11:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   10-03-19 12:20

[smilie18]
Човек ако ви слуша, ще каже, че половината работите като инжинери в НАСА, а другата половина като счетоводители. Пак там.

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon в космоса
Автор: asahi   
Дата:   10-03-19 21:07

В МКС-то GoPro е напълно достатъчна.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »