Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ремонт на фишай обектив
Автор: fram.traveller   
Дата:   06-02-19 11:55

Привет
Имам в живота на всеки фотограф идва момент в който за съжаление техниката се поврежда и се налага ремонт. Проблема тук е свързан със Sigma 8mm f3.5 Circular Fisheye EX DG. Обектива се използва за заснемането на 360 градусови панорами. С течение на времето обаче се амортизира и блендата започна да не се отваря правилно на моменти. Имам няколко панорами, които са хубави и остри, обаче по средата на изпбражеието има мътно петно в следствие на незадействала се бленда предполагам.
Също така в следствие на инцидент челната леща на обектива се надра. При насрещно слънце си личи и някак дразни окото.
Въпроса ми е има ли сервизи в България, които могат да отстранят проблема с блендата и да полират лещата. Знам че полирането е сложен процес а езултатите са сложно, но по всяка вероятност, ремонта би бил по-евтин от нов обектив.
Прикачвам снимки на надраната леща.
https://myalbum.com/album/Df4ITGZnRB1e

https://myalbum.com/album/Df4ITGZnRB1eОтговори на това съобщение
 Re: ремонт на фишай обектив
Автор: Hsathv   
Дата:   06-02-19 12:37

И защо си мислиш, че ремонта ще е по-евтин от нов обектив? Къде може да се полира челната леща, че даже и покритие да се нанесе, съм писал и няма да се повтарям. Отделно, разглобяване и почистване на ламелите и цялата карантия вътре, отидоха още 2-3 часа. Като гледам цените на фотографите за час искат стотина и кусур лева. Оптиците не са самаряни и също взимат по толкова. Тези в завода за да полират и нанесат покритие, също доволно ще те оскубят.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, камнният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: ремонт на фишай обектив
Автор: marves   
Дата:   06-02-19 13:27

Не, полирането и последващата обработка на единична бройка обектив ще излезе много повече от покупка на нов обектив.
Има ръчни самянги 8мм фишай обективи за ДСЛР и безогледалки, които се намират под 300лв и са супер като оптика на притворена бленда, не знам защо ти се занимава с излишно. За ремонт на бленда се разглобява цял обектив с почти всички лещи, като след ремонта може много скоро пак да засекат ламелите, въпреки почистване и смазване... амортизират се механично.

Отговори на това съобщение
 Re: ремонт на фишай обектив
Автор: lamerko   
Дата:   06-02-19 13:35

Просто няма шанс. А circular рибите са доста рядко използвани обективи и шанса да се намери някой донор е практически нулев...

Иначе са много интересни стъкла [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: ремонт на фишай обектив
Автор: fram.traveller   
Дата:   07-02-19 10:40

@marves да прав си, че има ръчни самянги и цената много по-приемлива, но от това, което чета за тях разбирам, че оптиката не е толкова качествена колкото на сигмите. Другия проблем който може да си имам със самянга е свързан с фокуса. При фишай обективите е вярно, че от 30см. нататък всичко е остро, но въпреки това и те са способни да правят бокета, а с ръчен фокус и не дотам точно потвърждение на фокуса може да бъде проблем за мен. Трябва ми обектив, с който да правя популярните последно време 360 сферични панорами а тъй като търся и качество на изображението ми се иска да направя всичко възможно да спася сигмата, която имам без твърде големи разходи разбира се. По тази причина ми се иска да намеря някакъв сервиз.
Ако в крайна сметка, разходът не си заслужава, ще мисля варинт да продам обектива и да взема нещо друго.


Отговори на това съобщение
 Re: ремонт на фишай обектив
Автор: hardcpz   
Дата:   07-02-19 14:55


https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2FfilПубликацията е редактирана (22-03-19 11:27)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »