Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с Фотошоп, Camera Raw 9.1, и Nef-ове от Nikon D750
Автор: novi4ok   
Дата:   26-01-19 01:21

Колеги, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, моля да помогне.
Проблемът е следния - снимах с Nikon D750 и нефовете не се отварят нито във Фотошоп, нито в Лайтруум. Отварят се безпроблемно в IrfanView [smilie18] (понеже е по-мощна, по-професионална и по-скъпа от продуктите на Adobe!!!!). Ъпдейтнах версията на Camera Raw до 9.1.1, която е последната за CS6 и според Адоб, напълно поддържа D750. Програмите нямат проблем с по-стари файлове - например от D90. Отговорът от Адоб е, че силно ми препоръчват да ъпгрейдна до CC. Аз пък не искам да ме принуждават. Та така. Моля за мнения и съвети от хора, които са се сблъсквали с проблема или имат понятие. Все още не искам да опирам до DNG конвертора.

[smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с Фотошоп, Camera Raw 9.1, и Nef-ове от Nikon D750
Автор: solar_sea   
Дата:   26-01-19 01:25

rawtherapee/dcraw какво казват ? Звучи като файловете да са омазани и irfanview да успява да отвори само вградения preview/thumbnail jpeg в тях.

Автор: marves   
Дата:   26-01-19 08:40

Отвори Photoshop и провери коя версия на Camera Raw е инсталирана. Подозирам, че не си инсталирал правилния файл ъпдейт и все още си със стара версия, която не поддържа D750.

Автор: compur   
Дата:   26-01-19 09:11

или ползвай безплатния DNGConvertor от сайта на Адоби, за да конвертираш Неф-овете в ДНГ и после си ги отваряй с която версия искаш на КамераРоу.

За CS6 е така!

Автор: rossen76   
Дата:   26-01-19 09:22

С СS 6 И АЗ СЪМ имал подобни проблеми наистина е по добре да смените версията в момента съм с CC 2017 И ВСИЧКО Е ОК С НЕЯ

Автор: asahi   
Дата:   26-01-19 14:20

На сайта на Адоби пише коя версия на софтуера с кои камери работи. Четете - безплатно е.

Дата:   27-01-19 00:13

Благодаря за препоръките да си сложа СС (въпреки, че изрично подчертах, че не желая), да си проверя версията на Camera RAW (въпреки, че изрично съм написал, че е направено) и да ползвам DNG (за което написах, че за сега не желая).
С две думи - благодаря за помощта.

Дата:   27-01-19 00:17

Solar-sea, за първи път чувам за тези програми. Ще ги потърся, благодаря за единственото адекватно мнение.
[beer]

Дата:   27-01-19 09:25

Горното, няма да го коментирам...
Преди да се "впуснете" в дебрите на "свободния" софтуер, пробвайте и това , моля!
Може, пък, като собственик на фотоапарат от въпросната фирма, да ви допадне!
Бъдете здрав!

Публикацията е редактирана (27-01-19 10:45)

Автор: didesignbg   
Дата:   27-01-19 09:31

Няма какво да се сърдиш. Камера роу поддържа апарата ти в тази версия. Вариантите са два, камера роу не се е инсталирал както трябва и продължаваш да действаш със стария, или файловете ти са повредени/свалени по-кофти начин.
Версията на камера роу я проверяваш чинно от менюто Help.
За файловете отиваш и сваляш от някой сайт за ревюта един неф и пробваш с него.

Автор: kiten   
Дата:   27-01-19 10:32

Сложи си новия фотошоп а си работи със стария щом ти харесва. Аз съм с два фотошопа на служебния комп. с новия сс2018 и много стария сs.

Дата:   27-01-19 16:25

compur, за първи път чувам, че Фотошоп е "свободен". Жалко, прецакал съм се, давайки немалко пари за него... "Това" съм го пробвал още от първото му появяване, да ти обясня ли какви са разликите с Фотошоп или сам ще си прочетеш?
Хайде сега ме извини за сарказма, но след като си интелигентен човек (с такова впечатление съм останал) би трябвало да помислиш преди да пишеш. И като нямаш какво да кажеш, да не правиш излишни флеймове. Някак не ти отива. За дребнавото заяждане и неуспешния опит за ирония (неоснователни) да не говорим...

Мистерията е разрешена (благодаря на solar_sea и didesignbg)- файловете са омазани още на картата. Т.е. - в самия апарат. Ха сега да видим какво е вашето мнение - апарата или картата? Жокер - преди това на картата е снимано с D90 и с неговите файлове няма проблем. Според мен е апаратът, но не съм чувал за такова нещо преди. Възможно ли е, като има други снимки (от друг апарат) преди това, да пречи? Идеи?

Автор: mmjm   
Дата:   27-01-19 16:28

Теоретично е възможно.

Автор: solar_sea   
Дата:   27-01-19 16:31

Възможно е - имах случай на CF карта с Фуджи С5 където снимаше и след това снимките ги нямаше - оправи се с форматиране на картата в апарата. Но там малко надвишавах лимите де - при официално поддържани 4 или 8гб аз му бях сложил 32гб. Работи, но преди всяко снимане я форматирам.

Автор: victory13   
Дата:   27-01-19 21:45

Карта, форматирана и със снимки от LX100, D750 ми я даваше повредена, без възможност за манипулации... Същата карта с 80D няма никакъв проблем...

Автор: mmjm   
Дата:   27-01-19 22:07

Пробвай да форматираш на компа със SDCardFormatter или мазохистичния вариант с diskpart и би трябвало, ако картата не е повредена камерата да я разпознае и да работи с нея без проблем.

Автор: didesignbg   
Дата:   27-01-19 22:25

На мен също ми се е случвало сд карта да прави проблеми, ако не е форматирана в апарата. Просто я форматирай във фотоапарата преди да почнеш да снимаш на нея.
Снимките ако са ти важни можеш да извлечеш вграденият jpeg с dcraw.

Дата:   28-01-19 11:08

Последен "фрейм" и не по темата ;)
"compur, за първи път чувам, че Фотошоп е "свободен"." - става дума за DCraw.
"Жалко, прецакал съм се, давайки немалко пари за него..." - това отдавна свърши. Сега системата е друга - плащане на месец. 20 лв. ако искаш да ползваш ФотоШоп и Светластая. Ако не искаш - не плащаш.
"Това" съм го пробвал още от първото му появяване, да ти обясня ли какви са разликите с Фотошоп или сам ще си прочетеш?" - CaptureNX-D няма нищо общо с ФотоШоп. Той е обикновен конвертор!
А защо е по-добре да използваш фирмен конвертор, отколкото ACR... друга тема.
Радвам се, че все пак има разрешение на въпроса, т.е. вече файловете се четат от ФотоШоп и Лайтруум.
Край на "фрейма".

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »