Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Почистване на матрицата на огледално рефлексен фотоапарат в Бургас
Автор: haio   
Дата:   13-01-19 21:29

Здравейте
отскоро се занимавам с фотография, живея в гр. Бургас и търся сервиз наоколо, където извършват гореописаната услуга - почистване на прах от матрицата на фотоапарата. Посетих Фото павилиона от където само ми предложиха средства за почистване, но не и самото почистване. Ясно се виждат на снимите ми малки точки, които несъмнено са по матрицата. СПециалисти ми казаха, че при едно такова неправилно почистване със тези средства - разтвори, лепки и др, мога да увредя матрицата. Други ми казаха, че отдавна имат такива точки, но си ги "почистват" с Фотошоп.
Моля за помощ, ако някой може да ме насочи към правилния хора на територията на гр. Бургас, или най-далеч във Варна.

Отговори на това съобщение
 Re: Почистване на матрицата на огледално рефлексен фотоапарат в Бургас
Автор: suggs   
Дата:   13-01-19 22:01

---

Публикацията е редактирана (16-01-19 13:30)

Автор: hose   
Дата:   14-01-19 12:03

взимаш си едно такова -

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61FY6qYA7mL._SY355_.jpg

и я продухваш сам ;)

Публикацията е редактирана (14-01-19 12:04)

Автор: Джъмбо   
Дата:   14-01-19 15:03

духнеш ли с крушата камерата си остава форевър мръсна...
матрицата се смуче а не се духа

Автор: nikton1954   
Дата:   14-01-19 16:15

Zentex бог да го прости духаше и след това почистваше ако има нужда! Обикновено само с крушата се оправяха нещата!

Дата:   14-01-19 16:40

ами щом си вярвате...
духането разбитва прахта вътре в камерата от където матрицата си го дърпа обратно при първия кадър, защото е елктростатична...

не случайно инструментите за чистене са електростатични четки или вакуум приставки и след това разни лепящи повърности и прочее

Автор: petervassilev   
Дата:   14-01-19 17:09

Микропрашнките са вътре в камерата още от датата на производство, както и веднага след почистването. С по-малка концентрация, но са си там. След това електростатичното поле ги “залепва” към сензора, предимно по периферията му, където интензитетът на полето е най-голям.

И точно по периферията на сензора интерференчният ефект при много затворена бленда (напр. 22) е най-силен и дефектите стават видими.

Духалката само преразпределя прашинките в тази зона, а освен това силната въздушна струя предизвиква допълнително наелектризиране, особено ако въдухът е сух.

Духалката обаче се използва масово и върши работа в много случаи и на много хора. Първо, след няколко продухвания може да успеем да премахнем най-големите прашинки от сензора и да преразпределим прашинките така, че да не ни пречат известно време, докато отново попаднат върху сензора. Второ, подобно на посочения метод на Zentex, продухването позволява да установим дали има залепнали частици, които след това трябва да бъдат отстранени с почистващ разтвор.

Аз почиствам със засмукване с уста с помощта на мека тръбичка, на края на която съм навил специална (суха) хартия за почистване на обективи. Целя се в замърсените зони. На сензора на най-новото ми старо (и сравнително евтино) тяло обаче бяха залепнали здраво 2-3 стружки, парченца стъкло/пластмаса или нещо подобно, които отстраних внимателно с разтвор за почистване на оптика (на базата на изопропилов алкохол). Стана бързо и лесно, но не го препоръчвам за по-скъпи камери.

Повечето хора изобщо не затварят блендата над f11, а и при повечето обективи дори не е препоръчително да я затварят заради дифракцията на светлината, затова едно продухване с круша и “разбъркване” на прашинките в бокса на сензора им върши работа. Разкарват настрани големите прашинки, а по-малките не им пречат, защото не се забелязват при бленда под f11.

Публикацията е редактирана (14-01-19 17:12)

Автор: Бармалей   
Дата:   15-01-19 22:01

Аз ползвам - за по-"едрите" прашоци, хей тая прахосмукачка -
действа!

Дата:   16-01-19 12:20

нали не си въобразяваме, че това е "бяла стая", като при производствените условия?

да, на теория съм съгласен, че е по-добре да се изсмуква, но като се замислите няма разлика - просто защото и двата метода премахват временно прахоляка, който е на матрицата и той се възстановява след време, особено ако се снима видео...

не съм съгласен, че продухването само "разбърква" прахоляка - "кутията" не е затворена, обикновенно струята го отнася, за мен това е най-простият и безконтактен метод, ако няма петна и тн си остава най-добрия

но всеки сам си решава

Автор: kvakioh   
Дата:   16-01-19 13:40

Кое при снимането на видео дава повече прах и т.н?
Най-добре според мен е, понеже няма много такива хора и услуги сам да се научи човек. С една течност и комплекти за ФФ и кроп чистя вече осма година личните си камери. Не ми се е налагало да повтарям чистене, освен при някои от по-масово използваните ми.

Дата:   16-01-19 15:20

Ако действително се забелязва по-бързо запрашаване при снимане на видео, това може да се обясни с продължителните електрични процеси при този режим на работа на сензора (запис, опресняване ...), които неизбежно наелектризират филтъра на сензора и зоната около него.

Освен това, повишената температура при снимане на видео би трябвало да променя и относителната влажност в бокса на сензора, както и диелектрическите свойства на повърхностите и покритията в бокса, така че е логично електростатичните полета да са различни от режима на единични снимки.

При всички случаи, независимо от изполвания начин на почистване (продухване, засмукване, залепване, миене, баене ...), отн. влажност в помещението трябва да е достатъчно висока (над 60%), или трябва да почистваме в бяла стая [smile] .

Автор: asahi   
Дата:   16-01-19 18:57

Бие ли ток? Много ли?

Автор: ZENON   
Дата:   16-01-19 19:45

От доста време чистя моите матрици и на колеги само и единствено с "прахосмукачка".
Духането може да е било ОК за лентовите тела, но за телата с матрица, това е сигурен начин да се набие прахта навсякъде из мирър бокса и след това почистването отнема няколко сеанса.

Дата:   16-01-19 20:41

@ asahi

"Бие ли ток? Много ли?"

Списъкът на скъпите и задължителни според производителите аксесоари за чистене и предпазване от електрически удар може да се допълни и със заземяващи гривни, заземяващи шини и клеми, както и гръмоотводи за фотоапарати при снимане в полеви условия, особено ако се използва по-висок триножник [smile].

Дата:   17-01-19 11:39

при видео затвора стои отворен - това е съществената разлика

ако синмате на лайв вю ефекта е същият

"сигурен начин да се набие прахта навсякъде из мирър бокса" - това не е сериозно според мен но...

Автор: kvakioh   
Дата:   17-01-19 13:34

По някаква случайност съм работил известно време в "чиста стая", не бяла. Това помага и недотам.
Като цяло ако правим процеса истински по почистването, ще струва доста. На запад го правят донякъде чистичко и дори се записва час и дата, и струва между 30 и 110 евра (паунди също).
Реално, ако човек сам се научи да го прави, излиза за почистването на около 1000 пъти на една матрица като консумативи 30-40 евро. Което е достатъчно и няма нужда от чак толкова чистота. Достатъчно е ваденето на батерията и картата памет преди самата операция.

Автор: ZENON   
Дата:   17-01-19 13:40

@hose
това не е сериозно според мен но...

Когато чистиш матрици на други хора и поемеш отговорност пред тях, изведнъж става доста сериозно, ако не искаш да се дъниш като кифладжия.

Дата:   17-01-19 19:44

чудя се духалка как ли ще се изчисти [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: haio   
Дата:   19-01-19 23:48

Благодаря на всички ви за изказаните мнения, но общо взето това се превърна в дебат за техника на самостоятелно почистване. Аз самият не се наемам да го правя, вече пробвах с духалката но нямаше ефект. Поради тази причина търся професионална помощ - но както по всичко личи такива сервизи няма нито в Бургас, нито във Варна.Най-вероятно ще си изпратя апарата до София чрез познат

Автор: IvanNPetrov   
Дата:   24-01-19 21:51

Ако точките не са много големи и не дразнят,не си играй да ги махаш. Всяка програма за обработка има опция да ги премахнеш после. Ако са по вече от 5-6,чисти я,но ако са по-малко няма смисъл.Отделно пробвай самопочистването на апарата. Понякога има ефект. :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: