Автор: nyamago
Дата: 28-11-18 22:14
> "..Никъде не съм писал за гъстота на пикселите на обектив, а за гъстота на пискелите на получено изображение от комбинация с обектив и апарат което е доста различно."
Обективът (и оттам - комбинацията му с някоя матрица) НЕ променя гъстотата на пикселите, която е величина единствено характеризираща матрицата. Пикселите са физически обекти (фотодетектори) производствено вградени в матрицата и никаква оптика НЕ може да промени нито броя, нито гъстотата им там.
> "..Мегапикселите на матрицата се измерват на единица площ,но тези в готово изображение се наричат перцептуални мегапиксели (мегапискели на възприемане)- и зависят както от матрицата така и от обектива, конкрентана цифра 9 ПМП е взета от таблиците на DXO..."
Първо: никъде не беше споменал перцептуални мегапиксели, а само мегапиксели - което ме учуди защо е без знаменател като изрично говориш за гъстота, а не за брой.
Второ: перцептуалните мегапиксели НЕ СА гъстота, а само брой, както и тоталният брой реални пиксели в матрицата. Без споменаване на площ или линеен размер, за гъстота е неграмотно да се говори.
Трето: понятието 'прецептуален мегапиксел' е измислица на DxO Labs, нестандартна мярка НЕприета от никой друг. Няма публикувана научна обосновка за това понятие, само запазена търговска марка, за да го продават (понятието) на онези, които не разбират от MTF криви, като по-лесносмилаема (a.k.a. 'for dummies') идея за острота.
И DxO Mark / DxO Labs НЕ Е върховен авторитет за 'единствената истина', популярни са заради успешния си комерсиален подход, но са гледани с по-малък респект и съмнение от сериозните научни капацитети в областта. Аз не съм от последните и ще дам на DxO шанс да са прави - но дори и така, аргументите ми 'първо' и 'второ' остават в сила.
ПРАВ СИ за 'разделителна способност', че е по-официален термин, но 'разрешаваща' е равностоен и в употреба, и по значение. Избягвано е в официална литература като 'русизъм', без новоизлюпените русофоби да си дават сметка, че е от латинския корен на английското resolution, което значи именно разрешение (!), а не разделяне. Но си прав, де - и имаш пълно право да ползваш предпочитаното от теб измежду двете.
= = = = = = = = =
П.с. и още нещо:
> "..в нета има страшно много оплаквания за проблеми свързани с АФ на конкретния модел обектив..."
Колко 'страшно много'? Или по-точно - колко много е 'страшно'?
Някъде да е публикувана статистика - 5 случая, или 50, или 5 хиляди?? И как такава бройка се съотнася като процент от продадените бройки? 99%? 0.009%? Дай данни!!!
Когато стане наистина 'страшно много', фирмите (имат си твърд процент кога става) винаги взимат мерки, обикновено предлагат безплатен ремонт или замяна. Сони не правят изключение, както се случи съвсем неотдавна с (именно фокуса на) 24-105 за фул-фрейм: оповестиха безплатен ремонт. Не съм чувал да предлагат безплатен ремонт за 18-105, значи НЕ Е 'страшно' много.
"Една жена каза" е популярна практика, която днес наричат 'fake news' и се разпространява от руснаците и/или от феновете на Тръмп, ако вярваме на медиите...
|
|