Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помощ при избор на обектив
Автор: sparckify   
Дата:   25-11-18 16:33

Здравейте колеги, текущата ми техника в момента е Pentax K3+Tamron 17-50 2,8 като се ползва почти и само за клубна фотография включваща чалготека, пияно бар, бар както и за различни събития като откриване на магазини обекти и тн също така кръщенета и рожденни дни. Проблемът идва там, че както може би на почти всички знаем читав тамрон особено за работа в по затъмнена среда не е излязъл от завода (говоря за въпросния Tamron 17-50mm F2.8 SP AF XR LD Aspherical IF Di II) :D... аз все пак дадох шанс на обектива и посетих оторизирания сервиз на Тамрон на Руски паметник София като се наложи два пъти Пепи да се опитва да калибрира обектива като резултата беше да не казвам, нулев ефект имаше, но прекалено незадоволителен за сумата която платих за двете разходки Пловдив-София, като искам да отбележа, че Пепи свърши прекрасна работа и вложи доста усилия в калибрацията която явно не е възможна поне не за това за което аз ползвам обектива и все пак проблемите са само при слабо осветена среда, при дневна светлина проблема беше отстранен от Пепи. И преди някой да започне да защитава казвам само, че ми се наложи да ползвам Nikon d5300 с китов обектив 18-105 в същите заведения и почти нямах кадър който да е с ужасен фронт или бек фокус. Та защо пиша този пост.. почти съм наясно, че за този обектив надежда вече няма и ще ходи в базара и имам нужда от вашата помощ при избор на заместник. Чувал съм и добри и лоши мнения за Sigma 17-70 2,8-4 или 17-70 2,8-4,5 като нямам информация коя от двете версии е по-добра, също така на пазара срещам отново Sigma 17-50 2,8 като може би тя ми е надеждата за по добър заместник на тамрона също така Tokina 16-50 2,8 който може би е най-желания обекив за мен, но те са доста редки и също нямам впечатления как се справят и не на последно място Pentax 16-45 F4 който според мен ще дава най-добър фокус и острота, но ще ми идва доста тъмен за клубната част затова той е малко по на заден план за сега..И така общо взето имам нужда от помощ и съвет коя да бъде следващата марка в която да инвестирам пари и поне да фокусира като нормален обектив. Прилагам снимка oт въпросния тамрон

http://i66.tinypic.com/25iujxs.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ при избор на обектив
Автор: ZENON   
Дата:   25-11-18 17:17

Защо не отидеш в Синтезиса в Пловдив и не пробваш някой друг обектив на място.
И другото, което ми идва на ум е фокусната с-ма на К3.

Автор: stoyanvakarelov   
Дата:   25-11-18 19:25

Така като гледам 17-50 2.8 върши работа, само да няма проблем с фокуса. Тоест трябва внимателно да го тестваш ако е втора ръка.

Автор: lmitov   
Дата:   25-11-18 19:50

Не мисля, че фокусната система на К3 е проблемна. Имам К3II и почти не съм имал брак на фокуса - кове там, където съм насочил. Само че съм с друг обектив - 20-40 на Pentax. Така че трябва да пробваш различни обективи и да избереш това, което е за теб. Бих ти препоръчал Pentax 16-45 . Перфектен е, макар и доста по-стар от другите. Трябва обаче да попаднеш на читав без много голям луфт на хобота. Те всички имат, но да е по-малък. Познавам един приятел, който има доста добри финансови възможности и дълго време не искаше да се разделя с този обектив. Даже го беше изпуснал и потрошил и след това го разглоби и си го възстанови. Аз също го имах и го замених само заради това, че не беше water resistant. Успех с избора! И да вметна - при този Тамрон има читави и нечитави бройки. Имах навремето такъв за Никон и беше "резачка" Бях го купувал по интернет от e-bay от Япония без никакви проби и се случи много читав.

Автор: mitakabs   
Дата:   26-11-18 13:04

Тоя обектив от край време се знае ,ч е има проблем с фокусната разнина, не само при Пентакс!

Автор: kvakioh   
Дата:   26-11-18 13:35

Tokina 16-50/2.8 e отличен, точен и ще пасне добре на Пентакса. Имам опит с него за Канон и Никон и е доста добър, остър и с точен фокус. Единствено е може би по-бавен. За Пентакс наистина са по-редки, но веднъж намери ли се бройката, ще е ок.
А за Тамрон 17-50 само лошо, с поне 10-11 обектива на различни байонети какви ли не проблеми е имало- фокус, конструкция, запецване- за нови и употребявани обективи. Просто не става!
20-40 също е доста добър обектив на Пентакс.

Автор: menton   
Дата:   27-11-18 00:39

Забрави и Сигма 17-50 2,8 поне при Никон не става, фокусната равнина е изкривена от центъра към края. Фокуса е бавен на по тъмно, понякога трябват 2-3 секунди да фокусира добре - определено не го препоръчвам за събития, но за пейзажи става.

Автор: rossen76   
Дата:   02-12-18 00:57

Здравейте , колега .Опитахте ли да снимате с обектива със средна точка с бленда в порядъка на 4,5 5,6 . поне моят тамрон там някъде има фокус и когато е с средна точка

Автор: Jorro_Z   
Дата:   02-12-18 12:25

Автор: kvakioh
Дата: 26-11-18 13:35

Tokina 16-50/2.8 e отличен, точен и ще пасне добре на Пентакса.
...
За Пентакс наистина са по-редки, но веднъж намери ли се ...

----------------------

Бих искал да внеса малко уточнение.

Токина 16-50/2.8 за Пентакс НЯМА. Изобщо.

Това е факт, понеже въпросният обектив, както и още няколко, са разработени навремето съвместно от Пентакс и Токина, след което се пускат като два отделни, "различни" обектива.

Пентакс пуска SMC Pentax-DA* 16-50mm F2.8 ED AL [IF] SDM, който е само и единствено за Пентакс байонет. Обектива е страшно добър, но като цяло с течение на времето често се появява проблем с автофокусния мотор SDM, който (тогава) е нова за Пентакс технология и първите модели не бяха много издържливи. Подлежи на ремонт обаче.

Токина пуска Tokina AF-X Pro 16-50mm f/2.8 DX, който е практически същия обектив, но със някои разлики: различни покрития на лещите, различен като дизайн корпус, не е водо-и прахо-защитен (Пентакса е), и се пуска за байонет Никон и Канон.
[beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   02-12-18 12:52

Щом няма, значи Пентакския, разработен с Токина ще стане.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »