Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Компютър втора употреба
Автор: bbisser   
Дата:   04-11-18 00:59

Здравейте!

Сегашният ми компютър, когато го взимах беше един от най-добрите, като х-ки, но минаха 10-ина години и ето, че вече започва да сдава багажа, въпреки подобренията по него :)

Сега искам отново да си вземе възможно най-доброто на пазара, за да не ми се налага след година-две да го сменям, а да издържи пак 10-ина с подобрения от време на време.

Проблемът е, че към момента не мога да си позволя цената за нов, а с напън и някои компромиси бих могъл да взема добра машина втора употреба.

Затова ме интересува ползвали ли сте такива или имате ли отзиви от познати, които са използвали. Да не се окаже, че след гаранцията им, която е между 6 месеца и година дават дефекти...

Отговори на това съобщение
 Re: Компютър втора употреба
Автор: Hsathv   
Дата:   04-11-18 01:43

Сегашните компютри не са като едно време и със сигурност и нов да е няма да изкара 10 години. За боклуците пък втора употреба хептен не ми се говори. Ти за какво мислиш ги изхвърлят из европата. Отделно ремонтът им е труден. Обикновено първо гърми захранването и повлича дънната платка. Номера е такъв, че повечето са със фирмени захранвания и конектори, несъвмесъими със стандартите. Пък гаранцията от търгашите по добре я забрави.

Автор: lamerko   
Дата:   04-11-18 01:52

Преди 10 години се разправяше същото..

Не е проблем да изкара 10 години, а дали е удачно да се търси и планира подобна конфигурация. Технологиите се развиват много бързо, особено в тази област и идва въпроса дали все пак не е по-добре да се вземе нещо по-евтино с идеята да се поднови след да кажем две до три години :)

Автор: quazimodo   
Дата:   04-11-18 07:51

"Евтино" по сегашните схващания е поне 1000 лева, защото за по-малка сума ще ти пробутат компоненти били актуални преди 3-4 години. За да мога да давам по 1000 лева на 3 години специално за компютър, трябва и той да изкарва пари. За любителско снимане, със стотина кадъра на месец за лично удоволствие, не излиза сметката[smilie18]. Поне при мен е така. Щом питащият е карал 10-тина години със старата си техника, сигурно и той практикува снимане за кеф[beer].

П.П. А за директен отговор на въпроса - постоянно ползвам лаптопи втора употреба и проблеми не съм имал освен създадените от самия мен при нагло боравене с тях. И в момента пиша от едно Фуджицу, което купих преди 3-4 години. Единственият му проблем (за мен) е труднонамираемата у нас батерия. Ако си на ти с пазаруването от амазон и компания, нямаш грижи за нищо. То такова е положението и с повечето аксесоари за дъртите, но годни фотоапарати, като моята канонска единичка 1Дмк2 например.

П.П.П. Аз бих заложил на лаптоп и голям външен монитор с хубав панел също втора употреба.

Публикацията е редактирана (04-11-18 08:02)

Дата:   04-11-18 15:42

Hsathv, Това за фирмените захранвания и конектори е ценна информация - благодаря! :)

lamerko, принципнои е по-добре за 10 г. да сменя няколко и си прав, че технологиите все по-бързо се развиват. Ако не успея да събера пари за това, което искам, може и да прибягна до твоят вариант :)

quazimodo, прав си, че снимамането ми е хоби и не изкарвам пари с него, както и с предпечата, с който също се занимавам, но главно за приятели и като услуга на доброволчески начала :) Така, че не мога да си позволя лукса да наливам много пари в техника за жалост. Искам да те попитам, понеже гледах и монитори, какво разбираш под хубав панел? Четох, че е хубаво моделът да е с технология за премахване на трептене Flicker FREE и намаляване на синята светлина?

Публикацията е редактирана (04-11-18 15:52)

Автор: Стефан-Г   
Дата:   04-11-18 16:25

Retro pc mania. Според мен там ще намериш правилната машина. Кажи за какво ще я ползваш и със сигурност ще ти помогнат с избора.

Автор: toc   
Дата:   04-11-18 17:07

Стефан-Г, ти сериозно ли?
Подвеждащите статии на Retropcmania.com

Автор: didesignbg   
Дата:   04-11-18 17:38

Опитай се да обясниш какви са ти нуждите, какво точно имаш в момента и дали нещо би могло да се ползва и за в бъдеще. И най-важното какъв е бюджета ти. Обикновено компютрите втора употреба са стръв за шарани свикнали да си мислят че те марковите машини ...
Не е невъзможно да ползваш десет години компютър, но със сигурност поетапната подмяна на компоненти, ще ти осигури по-висока производителност на същата цена. С един TR1920 ще си поставиш основите на много стабилна система, която като нищо ще можеш да ъпгрейдваш още доста време и ще прави всеки двупроцесорен зион от тези в горният сайт да изглежда като пентиум. Но пък може и въобще да не ти е нужно такова нещо, а да искаш да търкаляш танковете още десет години.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   04-11-18 19:18

Чета тука бисер след бисер, явно от села и паланки всички станаха компетентни по фотография/хардуер/обработка/софтуер и прочие.
Hsathv, тия генерални заключения, на базата на какво ги правиш? Сънуваш ли ги? Колко захранвания на компютри втора ръка са ти изгоряли? Номера е такъв, че повечето са със фирмени захранвания и конектори, несъвмесъими със стандартите Кое е с ФИРМЕН СТАДАРТ???? HDD-то? RAM-та? Захранването към тях? Захранването към дъното? Не говорете глупости, моля ви. А пък за препоръката, човек да пазарува от търгашите от Retro pc mania няма смисъл да говорим. Събират къде какво що има из контейнерите в Германия, правят лъскави "ревюта" на барутници с второ и трето поколение i7 и народа след това си бие главата, защо аджеба толкова "яка" конфигурация с якия интел i7 от 2009-та нещо не работи като хората.
В разните продавалници, има достатъчно адекватни и актуални оферти за готови конфугирации и не виждам причина да пълните главата на човека с глупости. Още повече, че в голямата си част, гаранцията на "новите" конфигурации, често пъти не е това, което потребителя очаква.

Дата:   04-11-18 20:26

metodiev_martin написа:

> Чета тука бисер след бисер, явно от
> села и паланки всички станаха
> компетентни по
> фотография/хардуер/обработка/софтуер
> и прочие.
> Hsathv, тия генерални заключения, на
> базата на какво ги правиш? Сънуваш
> ли ги? Колко захранвания на
> компютри втора ръка са ти
> изгоряли? Номера е такъв, че
> повечето са със фирмени
> захранвания и конектори,
> несъвмесъими със стандартите

> Кое е с ФИРМЕН СТАДАРТ???? HDD-то?
> RAM-та? Захранването към тях?
> Захранването към дъното? Не
> говорете глупости, моля ви. А пък
> за препоръката, човек да пазарува
> от търгашите от Retro pc mania няма
> смисъл да говорим. Събират къде
> какво що има из контейнерите в
> Германия, правят лъскави "ревюта"
> на барутници с второ и трето
> поколение i7 и народа след това си
> бие главата, защо аджеба толкова
> "яка" конфигурация с якия интел i7
> от 2009-та нещо не работи като
> хората.
> В разните продавалници, има
> достатъчно адекватни и актуални
> оферти за готови конфугирации и не
> виждам причина да пълните главата
> на човека с глупости. Още повече,
> че в голямата си част, гаранцията
> на "новите" конфигурации, често
> пъти не е това, което потребителя
> очаква.

Успя ли да научиш уиндоус експлоръра да ти открива CF картите[smilie18][smilie18][smilie18] ?

Дата:   04-11-18 21:29

metodiev_martin, Вие не сте ли виждали фирмено захранване на марков компютър? При HP са най-срещани. Основния куплунг на захранването е различен от стандартния АТХ и несъвместим. Освен това захранването има още няколко специални куплунга пръснати по дънната платка всеки със специфични параметри.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   04-11-18 23:27

: Hsathv ползвам точно настолен НР, на който се наложи да му заменя захранването, поради нуждата от по-голям резерв за видео картата, която му добавих в последствие. Всичко е стандартно и съвместимо със старото захранване, което имаше 20 надписа HP, стикери и холограми.

quazimodo - ти кой беше, че не си спомням?

Дата:   05-11-18 00:38

didesignbg, ето това имам към момента:

CPU Type QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 MHz (9 x 267)
Motherboard Name Asus P5KC (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, 2 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Motherboard Chipset Intel Bearlake P35

System Memory 4096 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)

BIOS Type AMI (07/03/07)

Display
Video Adapter GeForce 8400GS (512 MB)
3D Accelerator nVIDIA GeForce 8400 GS
Monitor Iiyama ProLite 2201W [22" LCD]

Floppy Drive Floppy disk drive
Disk Drive ST3500320AS ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optical Drive HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H58N ATA Device (DVD+R9:10x, DVD-R9:10x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)

Не виждам какво особено мога да ползвам, евентуално твърдия диск...

Бюджетът ми се иска да е към 700 лв., ако чак нещо е много важно и го надхвърля - да е максимум около 1000 лв.

Искам, като обработвам нещо във Фотошоп да не ми прилага примерно филтър с минути, да не ми казва, че няма памет да извърши операцията, да не ми се отваря сума време, да мога да гледам 4к видео, защото сега ми засича... Игри принципно не играя

Дата:   05-11-18 02:08

Каква е идеята да гледаш 4к на монитор, който няма и FHD?

Иначе да, няма какво да ползваш от старата конфигурация. За втора ръка машина не се наемам да ти давам акъл, но и аз бих те посъветвал да не се хващаш на гръмките (да не слагам епитетти) от Retro pc mania...

Дата:   05-11-18 06:34

metodiev_martin написа:

> quazimodo - ти кой беше, че не си
> спомням?

Вах и съвпадението - преди да си демонстрираш компютърните умения и аз не бях чувал за тебе (независимо от нЕкои принадлежности).

Лека и успешна седмица на всички и НЕ ПАЗАРУВАЙТЕ от Ретро ПЦ Мания!

Автор: marves   
Дата:   05-11-18 06:57

Можеш да ползваш кутията, захранването (ако не е "марково" може и да се смени) и хард диска за backup. Видео картата също може да се запази (за резерва или ако новото CPU е без видео, но вградените видеоускорители в новите процесори са по-мощни от нея).

Взимаш нови от магазина:

http://store.picbg.net/pubpic/96/52/85fa6d487e539652.jpg

Процесорът е с мощен видеоускорител, който ще става и за игри на наличния монитор. Има си прилично охлаждане в комплекта. Дъното ти осигурява ъпгрейд към Zen2 процесори, които предстоят да излизат (но реално и този ще ти е достатъчен през следващите няколко години).
2х8ГБ=16ГБ рам, за да не се тормозиш от зависвания и провлачване на системата.
240ГБ ССД за светкавично зареждане на системата и софтуера.

Ако ти се дават още пари може да погледнеш 2400G процесора, който има повече нишки и 10-20% по-висока производителност със софтуер, който може да се възползва от 8+ ядра.

Има и варианти с Intel, но излизат по-скъпо и са с много по-слаб вграден видеоускорител в процесора.

Втора употреба само, ако сам подбираш компонентите и са от последно или предпоследно поколение (AMD Ryzen, Intel 8xxx).

Тези сглобени машини втора ръка с бомбастични описания смело пропускай и не заглеждай. Те са системи 3-4 генерации назад и нямат същата производителност. Големи фирми на запад сменят през 5 години компютрите си, търгашите ги купуват на разпродажба за смешни пари и пристигат тук с 500% надценка.

Автор: iasen2   
Дата:   05-11-18 08:55

quazimodo [smilie24]
напълно го подкрепям, не пазарувайте от там.

Автор: imitev   
Дата:   05-11-18 10:37

А аз подкрепям използването на оборудване 2ра употреба когато може - така се опазва околната среда!

Сега когато е необходимо е ясно че ново е по-добре, но последно си купих i3 с 8 гб рам и 2 тб диск за 200 лв. И при това не беше марков а асемблиран за някакво немско учреждение, но ми го продадоха с уиндоус 10 про + още 70 лв.

Затова горещо препоръчвам използването на машини втора употреба, където това е възможно и оправдано.

Дата:   05-11-18 10:54

imitev написа:

> А аз подкрепям използването на
> оборудване 2ра употреба когато
> може - така се опазва околната
> среда!
>
> Сега когато е необходимо е ясно че
> ново е по-добре, но последно си
> купих i3 с 8 гб рам и 2 тб диск за 200
> лв. И при това не беше марков а
> асемблиран за някакво немско
> учреждение, но ми го продадоха с
> уиндоус 10 про + още 70 лв.
>
> Затова горещо препоръчвам
> използването на машини втора
> употреба, където това е възможно и
> оправдано.

[smilie24][smilie24] [smilie24] Ама сме малцинство[smilie18][beer]

Дата:   05-11-18 13:35

lamerko, идеята ми е да си взема и нов монитор, както бях писал по-нагоре

marves, благодаря за изчерпателният отговор, може би ще се възползвам от тази или подобна конфигурация в крайна сметка.

А за Ретро пц мания, не мисля да купувам от там, гледах Квант сервиз, Пласико..., наприме ето това нещо:

текст

Автор: Synthy   
Дата:   05-11-18 13:39

Квант са ОК. Имат както добри машини, така и лоши. Но са коректни. Съвет: отиди на място, не купувай онлайн.

Автор: marves   
Дата:   05-11-18 13:48

Ами тази машина втора ръка с дъртия Xeon ще е по-бавна от чисто новите части, които описах по-горе.
Хем по-евтино, хем по-бързо, хем значително по-малко "ток" ще дърпа от електромера (над 2 пъти по-икономични).

Дата:   05-11-18 14:07

Макар и да се дистанцирам от старата техника, взимал съм от време на време нещо с опредлена цел - за тестове, симулации, че дори и за хакинтош. Почти изцяло съм пазарувал от ардес за мен са си коректни. Но пак уточнявам - не съм фен на тези врътки със старата техника - минал съм вече по пътя на примамливите обяви и несъответсващите за времето параметри.

bbisser: не съм разбрал, че имаш намерение да купуваш монитор. Не е лоша идея, но колкото и да е странно, за 4к ще си трябва външно видео, способно да го смели...

Дата:   05-11-18 14:07

Точно пък тоя дел ли избра? С малкото специално захранване, дет струва 200 долара ново.

http://www.365powersupply.com/wp-content/uploads/2018/08/dnr74-0dnr74-425w-dell-precision-t3610-powe

Питай metodiev_martin да ти обясни как да завреш стандарно ATX захранване и да му преправиш конекторите.
Пък за бързината, марвес е напълно прав.

Дата:   05-11-18 14:16

Това не е ли е хот-свап сървърно захранване? Обикновенно ги слагат по двойки - ако едното дефектира - просто го вадиш и слгаш ново... без да спираш машината :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »