Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля помогнете с избор на лаптоп за Фото и Видео обработка!
Автор: BorislavVPetrov   
Дата:   27-09-18 12:22

Здравейте Колеги,
Разгледах форума и установих, че почти година не е пускана тема относно
добри лаптопи за фото и видео обработка. В технологичното време в което
живеем темповете с които се менят тенденциите в технологиите е страшно бързо.
За това пускам темата и моля да се включат и хора,
които са направили покупка на качествен лаптоп в цени категория от 1500лв.
до малко над 2000лв.(Може и да се изфукаме с нещо по-скъпо [beer] )

Дайте съвети относно:

Дисплей
Процесор
RAM памет
Тип хард диск
Видео карта
И други спецификации, които човек трябва да гледаме при подобна покупка.

За мен ще е полезна всякаква информация от първо лице, тък като и аз търся
да закупя лаптоп.

Благодаря предварително за отделеното Ви време![smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Моля помогнете с избор на лаптоп за Фото и Видео обработка!
Автор: marves   
Дата:   27-09-18 12:46

Дисплей колкото по-голям, толкова по-добре. Но е до лични предпочитания - дали ще ти се мъкне 17" лаптоп, или искаш нещо стилно компактно и ще се примириш с 13". IPS задължително, като освен тези надписи проверяваш по специфични ревюта какво е покритието на sRGB (има IPS панели в лаптопи, който покриват под 80%).

Процесор - видео или фото, с кое ще се работи повече? От скоро излизат Ryzen-и в лаптопи и са много много прилични за видео на ниска цена. За фото - Intel i7 висок клас (мощните модели). Разликата е (примерно), че Ryzen ще е 15% по-бърз във видео, Intel i7 10% по-бърз във фото (и по-специфично с Adobe фото продуктите, защото просто не уползотворяват повечето ядра и нишки на Ryzen).

РАМ - в зависимост от типа обработка, примерно гига RAW файлове от 40+MP матрица ако "слепваш" или "наставяш" един до/върху друг, ще е добре да е 32GB, но имай предвид, че рамта оскъпява много, защото в момента като хардуерен продукт е на силно завишена цена.

Дискове - аз бих гледал задължително да има два слота - един за SSD за OS (примерно 250гб, но сега и по-големите не са много по-скъпи), заедно с HDD 2TB+ за сторидж/бекъп. Съобрази се с големината на видео файловете, които обработваш, ще е добре един файл да можеш да го прехвърлиш върху SSD, за да работиш от него по-бързо и по-плавно.

Видео карта - тук друг да дава съвет, по принцип за фото и вградената в процесора стига, но за видео... много зависи от софтуера, с който обработваш и от какви хардуерни благини се възползва.

Имаш избор и пред Windows vs MAC, за второ плащаш и проценти надценка за престижа на името, отделно от това ще е по-трудно да се ъпгрейдва частично хардуера му (дъната ги заключват за определени микрокодове на определени производители/марки на хардуер, тоест голям процент несъвместимости). Други ползватели на MAC биха казали, че е по-бърз, по-лесен, по-стабилен и т.н. - разучи.

И понеже ще подбираш лаптоп с мощен хардуер - също провери по ревюта за нивата на шум и температурните измервания върху корпус/клавиатура. Да не се окаже, че не може да се пипа летно време от горещина и да буди половинката в леглото. Защото има много такива изпълнения във високия клас лаптопи, където са гледали максимално да окастрят цената за конкурентноспособности, както и теглото. В резултат топлината няма как да се разсее, почва се "тротлинг" на процесора и видеокартата, снижава им се производителността с 50% и голям "кеф", че си дал 2хил. лева за лаптоп, който има реална производителност на такъв за 700лв.

Автор: BorislavVPetrov   
Дата:   27-09-18 13:09

От може би месец гледам активно и се интересувам! Извода който си правя е:
Дисплей 15“ (като за напред може да се добави монитор в последствие при мен) IPS, минимум 1920x1080p. резолюция. Има хора които препоръчват мат, но и гланцираните не изглеждат лошо, но си имат недостатъци.
За RAM мисля, че не е проблем да стартираш 8 GB.( като гледаме в последствие да сложим още)
За съхранението съм напълно съгласен с вас, да има SSD и HDD.
Видеото и аз не съм много запознат, но не е излишно да има хубава карта.
Съветите са Ви marves много полезни, ще взема всичко което написахте под внимание.
Много ме дразни факта, че първо в търговската мрежа има много стари модели на луди цени
И второ, че няма адекватно описание на продуктите които продават.

Автор: StraightEse   
Дата:   27-09-18 13:21

Asus GL702 с 970m видеокарта e s 100% srgb и 98% Adobe, и има три слота за хардове - M.2 NVMe , M.2 sata и стандартен за 2,5' хард.
Следващите модели, които са с видеокарта 1050, 1060 и така нататък са с 88% srgb и надолу.

Публикацията е редактирана (27-09-18 13:23)

Автор: marves   
Дата:   27-09-18 13:34

Още нещо да спомена, което не се среща често като информация.

Производителите на лаптопи изкарват едни и същи модели с еднакви спецификации, но различен хардуер, което се отнася и за матрицата.
Примерно можеш да прочетеш за Asus MegaZEN P9 (измислен модел), че има IPS матрица 4K резолюция, а като го вземеш да се окаже с TN матрица 1080P. Разликата често не можеш да я видиш по спецификации или на бърз преглед. Обикновено на лепенката отдолу на лаптопа има още букви след модела (примерно MegaZEN P9-JF34HC) по които след проверка в интернет (от достоверни източници) може да се отгатне какво точно има като хардуер. Това търговците рядко го знаят и много често излагат спецификациите с най-добрия възможен хардуер (от небрежност или тарикатлък). Освен различните дисплеи сменят и производителите на другите чипове (като марка), причината за всичко това е недостатъчна наличност от доставчика на частите, докато има непридвимо висок интерес към крайния продукт, съответно временно доставят чаркове от други места, където има наличности и са "сходни" характеристиките. Друга причина е "хитрост" при използването на един и същ модел с коренно различни параметри и характеристики. Който не внимава... същото е като дребния поясняващ текст в договорите на мобилните оператори. "да си чел".

Решението - след като си избрал модел на лаптопа (може и в търговските вериги да ги пипнеш и повдигнеш) си го поръчваш онлайн - хем по-евтино (онлайн магазините обикновено нямат голям персонал на заплата и не плащат наем за магазин/търговски обект и могат да си позволят по-ниски цени), хем и имаш законово право да върнеш продукта в срок от 7 дни (или 14 бяха, тук вече ще те излъжа), без да поясняваш НИКАКВА причина и не могат да ти откажат. Все пак трябва да си запазил пълната окомплектовка с кутията и да няма визуални забележки (затова е хубаво и при получаване от куриера да прегледаш да не са вдлъбнали или надрали много кашона, защото може да послужи за претекст на онлайн магазина за отказ на връщане на парите).

За конкретни модели няма да съм полезен, защото не ги следя изкъсо, а излизат през месец нови предложения. Аз не бих взел най-нов модел, без да е изтестван стабилно за няколко сериозни ревюта.

Ето тук има много хубави и полезни ревюта, доста често ъпдейтват:

https://www.notebookcheck.net/Reviews.55.0.html

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   27-09-18 13:49

Нещо с тия параметри
https://laptop.bg/archive/laptops-alienware-Alienware_15-alienware_15_r3

Автор: marrio31   
Дата:   27-09-18 15:28

Според мен за около 2000лв...само втора употреба,разгледай в rmania,има добри фирмени машини и дори дават гаранция,сигурно и на други места има,но за тях се сетих.

Автор: marrio31   
Дата:   27-09-18 15:37

Това изглежда добре като параметри.
HP

Автор: youstolemyheart   
Дата:   27-09-18 18:36

Може би DELL 9570 - 100% color, 16 рам, i7 8th gen, 256 ssd - около 1550$.

Автор: lamerko   
Дата:   27-09-18 19:26

Наскоро от HP пуснаха ProBook 450 на примамливи цени. Като цяло изработката е малко кекава като за серия от този клас, но все пак... в офиса съм с едно такова, само че с 16ГБ РАМ:

Ардес - HP ProBook 450 G5

ПП: всъщност линка е точно тоя, с който работя - чак сега видях [smilie18]

Публикацията е редактирана (27-09-18 19:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »