Автор: bojko_b
Дата: 04-09-18 09:28
Здравейте колеги, нов съм във форума, но за сметка на това още пълен лаик. ;)
Обръщам се към Вас със следния проблем.
Olympus E-PM1
Купил съм го през 2013 г (не помня от кой дистрибутор). Имам направени може би десетки хиляди снимки... Правеше страхотни снимки.
Преди време забелязвах следното: Понякога (10% от случаите) при включване на фотоапарата се чуваше един провлачен механичен звук около 2 секунди по време на стартирането. Може би се отваря в този момент някаква бленда или кой знае какво. Но точно в тези случаи (след стартиране с този звук) снимките не са качествени, на тъмно дори и светкавицата не се активира и става едно мазало.
Преди няколко месеца този звук започна при всяко включване на фотоапарата...
Интересното е, че по мои спомени този шум зачести след последния ъпгрейд на firmware, който ми го извършиха в официалния сервиз на Олимпус преди няколко месеца (може и 2017 да беше). Това е по спомени. Но не записах каква беше версията преди да им го предам и каква е, след като го получих.
Някои тестове и проверки, за които се сетих:
image stabilizer бе включен. Сложих го на off, шумът остава. Махнах и обектива, шумът остава.
Firmware-проверка:
Ползвах https://cs.olympus-imaging.jp/en/suppor ... e/firm/e1/ за сравнение на това, което имам, и което е последно като версия.
Firmware на апарата E-PM1 и според сайта, и инсталирана при мен е 1.5
Firmware на обектив M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm F3.5-5.6 II и според сайта, и инсталирана при мен е 1.1
Стигам до следните 2 извода:
Понеже по наблюдения това се появи след последния ъпгрейд на firmware, който трябваше да ми направят (мисля, че сервизът се казваше "Бушона") - може да е проблем със самия firmware и да не сработва.
Или може би имам някакъв механичен проблем.
Имате ли си идея на какво се дължи?
Ако да, поправимо ли е?
Може ли да препоръчате добър сервиз по възможност в Пловдив? Ако няма такъв в Пловдив, то тогава където и да е...
|
|