Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 CF или SD карта е по-безпроблемна
Автор: quazimodo   
Дата:   27-08-18 19:39

Здравейте, взех си една много стара канонска единичка (1DMk2 за забавление). Като истинска професионална камера, тя има два слота за карти - CF и SD. Понеже не мисля да изкарвам пари с тази камера, реших да ползвам само SD слота, понеже често вадя картата, за да свалям файловете през четец за карти. Чисто на теория предположих, че контактите на SD слота са по-трудни за мачкане от тези на CF слота. Поне при други машинки, с които съм си имал вземане-даване е така макар и с малко по-други размери[smilie5]. Та питането към аудиторията е - прав ли съм или да[smile]? И второ питане - при толкова стара камера класът на картата има ли значение, защото имам под ръка клас 4 и не се натискам да купувам клас 10. Ако все пак кажете, че бързодействието ще е по-добро, ще се прежаля за една карта клас 10[smilie18]. Благодаря предварително на решилите да загубят време с отговор на моето питане[beer]!

Отговори на това съобщение
 Re: CF или SD карта е по-безпроблемна
Автор: MixMike   
Дата:   27-08-18 19:51

Почти съм сигурен, че единия от слотовете е приоритетен (по-бърз) от другия (Primary/Secondary). Прочети в спецификациите на камерата. Също съм и почти сигурен, че това е CF слота. Почти съм сигурен, и че CF картата е в пъти по-безпроблемна при многократно вадене, понеже е доста по солидно направена, освен че има улеи отсрани, и да я сложиш накриво и да изкривиш пин, трябва да си бавноразвиващ.

П.С. и трите пъти казах "почти сигурен", но реално съм убеден :)

Автор: peter_m   
Дата:   27-08-18 19:57

А вместо сд карта може да сложиш преходник към микро сд и да вадиш само микрото :) Така няма да се притесняваш за контактите в тялото.

Сд е и доста по-евтина от кф

Автор: stoyanvakarelov   
Дата:   27-08-18 20:04

Ето една истинска професионално камера, не като тия новите никонски б..луци

Автор: kvakioh   
Дата:   28-08-18 06:12

Недотам бързи Sd и CF стават, за 10mpix и писането. Sd до 45Mb/s най-много.
CF май е приоритетната.

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   28-08-18 07:41

CF слота би трябвало да е по-бърз.

Автор: localhost   
Дата:   28-08-18 07:55

CF е по-бързия слот - слагай смело там.

Не си ми близо, иначе имам 8, 16 и 32GB CF карти захвърлени из шкафа.

Автор: nsirakov   
Дата:   28-08-18 09:11

старият ми 350д все още снима, и ввсе още не е изкривил пин на ЦФ картата.. снимай си спокойно..

Автор: quazimodo   
Дата:   28-08-18 11:40

Благодаря, момчета[smilie24]! Едвам ме навихте, но лиших един дърт Олимпус от CF картата му. От направените проби, чисто визуално (по мигането на индикатора за работа с картите), на CF картата файловете действително се записват по-бързо. От друга страна, това може да се дължи и на марките, защото CF-а е Сандиск а SD-то Хама. Също така, преравяйки ръководството за употреба, не открих и думичка за разлика в скоростта на слотовете. На самата камера ЦФ слота е под номер 1. За сега ще оставя ЦФ-а да се труди. Лек и успешен ден на всички![beer]

Автор: colorphoto   
Дата:   28-08-18 15:45

За забавление щом е купен,едва ли ще ти е важно коя карта е по-бърза но по принцип е любопитно.

Автор: ib   
Дата:   13-09-18 00:40

CF-слота е значително по-бърз. Мисля, че максималния размер на картата, която апарата разпознава, е 16GB. И ми се струва, че картите с по-малки размери (2GB и 4GB) са доста по-бързи, някъде из нета имаше дискусии за това.

Автор: lamerko   
Дата:   13-09-18 01:19

CF - в твоя случай просто няма какво да се чудиш :)

Автор: metodiev_martin   
Дата:   13-09-18 17:56

1D2 би трябвало да поддържа до SDHC, но не и SDXC

CompactFlash Type I/ II

Като цяло, при двуслотовите канони, работещи с CF+SD, SD-то винаги е по-бавното - ако не се лъжа запис до 25мб/с, без значение колко още може да поддържа картата като скоросдт. Само при 5д4, не знам дали не направиха SD порта по-бърз

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »