Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на обективи за кропка - събития, репортаж ?
Автор: solar_sea   
Дата:   31-07-18 23:58

Искам да си пипна малко система от туристическа такава в по-ориентирана към събития и репортажи, с калпаво осветление и без светкавици - та събирам идеи как да стане.

С какво разполагам:
- две ретро тела - С5-тици :) Моделът ми е любим, свикнал съм му на контролите, наскоро ми попадна второ тяло и хич не ми се сменят :)
- Nikkor 16-85 VR
- Samyang 85/1.4
- Nikkor 105/2.5

Пробвах преди време никор 35/1.8 - фуджито е старо, не компенсира хроматичните аберации, а те бяха ужасни. Ама ужасни :)

Имах автофокусен никор 50/1.8, рядко го използвах и го продадох на колега.

Имах сигма 30/1.4 от първите, беше много готина като ъгъл и светлосила! Но качеството на изображението и скоростта на автофокуса - мъка. Продадох я.

Имах микро никор 60/2.8, рядко снимах макро или портрети - подарих го на кума, че е зъболекар - да си документира труда :)

16-85 е готин, но ми идва тъмен, особено след като се разглезих с 1.4 :) А другите дето имам идват дълги за репортаж, и въпреки диагоналната призма, която ползвам за фокусирането им, пак е играчка.

Тa, трябва ми поне един светъл, нормален за кропка обектив - по-възможност с автофокус, 2.8 или по-светло, ако има и стабилизация - icing on the cake както се казва.

Неща дето ми се въртят в главата

1. Вземам си един нормален обектив за кропка и приключвам

- никор 35/1.8 и да внимам какво и как снимам, да се науча да отстранявам хроматичните аберации. Най-евтин, ама кефът от евтиното ще мине бързо, а лошият вкус ..
- yongnuo 35/2 - някой ползвал ли го е това чудо ? Намира ли се въобще, става ли да кажем на 2.8, фокусира ли прилично ?
- новата сигма 30/1.4 - изглежда очарователно

2. Сменям 16-85 за нещо тип 17-50/2.8

- никонския 17-55 - го отписвам, няма стабилизация и е една торба пари
- никонският 16-80 - вероятно става, тъмен в горния край, стабилизиран
- тамрон 17-50 - не ми харесва като картинка, и в двете си версии (с и без стабилизация)
- сигма 17-50 - стабилизиран, остър, светъл, има стабилизация, готин рисунък
- сигма 17-70 - стабилизиран, остър, тъмен в горния край, калибрира се с дока на сигма

3. Като ще е гарга .. да е рошава

- вземам 18-35/1.8 и 50-100/1.8 на сигма, нося ги за калибрация всеки към едно от телата и забравям за проблема в следващите години. Оставам на кропка и нося космодиск за кръста.
- сменям телата за два стари фул фрейма и си намирам 35мм и 85мм-рови твърдаци. Минавам на ФФ, 70-200 ще видя през крив макарон. Поне имам противогаз и ще мога да снимам арт голо тяло.
- минавам на безогледалки, без оглед на новата системата и обективите към нея - много са хубави, малки, леки компактни - и не са за мойте ръце. Грип, цици и дупе трябва да са големи :)

Казвайте, приказка да става ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обективи за кропка - събития, репортаж ?
Автор: pumabg   
Дата:   01-08-18 00:13

Nikon D700/750 + 50/1.8 G
или бюджетно с фуджака и сигма 17-70 2.8/4 много приятен зуум.
Може да си останеш с тялото и да вземеш също 24/1.8

И един съвет от мен, не купувай кроп обективи !

Дата:   01-08-18 00:28

Сигма 17-70 казваш я бива ? Прилични ревюта гледам, но разликата в светлосилата с 16-85 на 30-35мм дължина е всичко на всичко един стоп - освен стабилизацията да ѝ е по-добра ?

Автор: kvakioh   
Дата:   01-08-18 06:57

Tokina 16-50/2.8+ Sigma 50-150/2.8 OS или направо пак някакво макро 60-70-90мм към 16-50/2.8.
За фф- D610+ Sigma 20-40/2.8 + 85/1.8 или някакво макро 70-90-105мм

Автор: victory13   
Дата:   01-08-18 10:43

Тегава задача... Не зная защо не ви е харесал 50мм, но при 2 тела задължително на едното ще виси 50/1.4, който от тях ви е по силите...
Понеже фуджито си иска повече слънце, сигмата 18-35 да е другата цел ... [shtrak]

Дата:   01-08-18 10:51

Те 50-ките са си много хубави, просто тая дължина на кроп ми идва странна - нито достатъчно широка, нито достатъчно дълга. Пробвах, не ми иде. А пък фуджито няма резолюция, не може после човек да кропва до безкрайност, трябва да кадрира успешно от раз :)

18-35 изглежда много готин - та изборът май е дали него - или вместо това 30/1.4 на едното тяло и примерно 16/2 от корейците на другото с призмата - и така ще имам ефективни 24мм и 45мм дължини - като че ли широкото ще е по-полезно от това на 18-35, а пък другото по-светло.

Автор: zbonev   
Дата:   01-08-18 11:58

При тия Фиджита често фокуса не е настроен добре фабрично, а и остротата по принцип не е върховна, затова хората предпочитат да ги ползват с качествени и остри обективи и на хубава светлина, поне аз съм така На С5про снимам с 12-24/4 ДХ, 17-55/2.8 ДХ, 28-105 АФ-Д. За другото имам Д700, Сони Рх100м3.

Автор: uri64   
Дата:   01-08-18 11:59

Лично мнение - ако толкова ти е мило Фуджито - остави си едно за лично снимане, а за гореизброените цели си избери едно или две свестни (за целта) тела...след това реши за обективите....пак да натъртя - само лично мнение...

Автор: uri64   
Дата:   01-08-18 12:01

Като има кой да чете и обръща внимание ще има и кой да пише....

Упс това не беше за тук

Публикацията е редактирана (01-08-18 14:19)

Автор: quazimodo   
Дата:   01-08-18 13:12

Е та на Фуджито точно заради сватбарите филтъра пред матрицата е двойно по-дебел. Острите обективи са от втора необходимост. От първа е ежедневната проверка за фронт/бек фокус[smilie18]. По тази причина с кеф се отървах от моите фуджита а за едното даже играх на търг[smilie10]...Ако някой иска да се просвети по отношение на възможностите на тялото с различни по острота и цена обективи, може да погледне тук. Има откровен шлак, но има и почти шедьоври[cool] : https://club.foto.ru/forum/11/254623

Дата:   01-08-18 13:16

Моето е добре с фокуса, малко ме дразнят паразитните бели пикселчета, ама и с тях свикнах [smilie5]
Темата на фото.ру е титанична отвсякъде. Имаме и един роден участник :)

Публикацията е редактирана (01-08-18 13:18)

Автор: quazimodo   
Дата:   01-08-18 13:21

zbonev написа:

> Моето е добре с фокуса, малко ме
> дразнят паразитните бели
> пикселчета, ама и с тях свикнах
> [smilie5]
> Темата на фото.ру е титанична
> отвсякъде. Имаме и един роден
> участник.

Кой тоя? Лайтрум чисти вредните пикселчета при конвертиране, но вижда само 6-те мегапиксела. Не вижда малките пикселчета[smilie5] .

Дата:   01-08-18 13:59

Това с фокуса е поредният сватбарски бонус - да не се виждат бръчките по лицата, един вид като beautify на днешните телефони, ама от преди десет години [smilie5]

Поръчах 16 милиметровия кореец - хем широко, хем светло, хем ръчен фокус за тялото с призмения екран.

Нашите търговци или са полудели, или не са си актуализирали ценовата листа - излезна 610 лева с доставката от поляците - при динафос/синтезис/павилион е с 300 до 400лв отгоре!

Сега ако и 30/1.4 намеря за нормални пари ще е мечта [smitten]

Дата:   01-08-18 21:53

Честито, и да напишеш после как е на Фуджито, моля.

Дата:   08-08-18 07:09

Мерси, пристигна обектива - това ми е четвърти от тая марка - все така голям, тежък и с плавен ход. Въобще не мяза на обектив за кропка, ама ф/2 си е ф/2.

С фуджитата имаше малко заигравка - монтирам на първото тяло - fEE, монтирам на второто тяло - fEE. Явно софтуерът на чипа му е по-нов, за новите никонски тела. Но това си е съвсем класически, ai-s механичен обектив с лост за блендата и пръстен - хайде едно парче хартиено тиксо върху чипа с контактите, ръчно въвеждане на дължина и максимална бленда в менюто и заспа и на двете тела.

Снимки скоро, че още не излизал от вкъщи :)

Автор: nsirakov   
Дата:   08-08-18 09:27

май малко ще съм офтопик, щот докто прочета до края си си намерил обектив, но за репортаж защо ти трябва стабилизация... ти ще снимаш мърдащи човечета, тяхното движение стабилизацията няма да стабилизира...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »