Автор: solar_sea
Дата: 31-07-18 23:58
Искам да си пипна малко система от туристическа такава в по-ориентирана към събития и репортажи, с калпаво осветление и без светкавици - та събирам идеи как да стане.
С какво разполагам:
- две ретро тела - С5-тици :) Моделът ми е любим, свикнал съм му на контролите, наскоро ми попадна второ тяло и хич не ми се сменят :)
- Nikkor 16-85 VR
- Samyang 85/1.4
- Nikkor 105/2.5
Пробвах преди време никор 35/1.8 - фуджито е старо, не компенсира хроматичните аберации, а те бяха ужасни. Ама ужасни :)
Имах автофокусен никор 50/1.8, рядко го използвах и го продадох на колега.
Имах сигма 30/1.4 от първите, беше много готина като ъгъл и светлосила! Но качеството на изображението и скоростта на автофокуса - мъка. Продадох я.
Имах микро никор 60/2.8, рядко снимах макро или портрети - подарих го на кума, че е зъболекар - да си документира труда :)
16-85 е готин, но ми идва тъмен, особено след като се разглезих с 1.4 :) А другите дето имам идват дълги за репортаж, и въпреки диагоналната призма, която ползвам за фокусирането им, пак е играчка.
Тa, трябва ми поне един светъл, нормален за кропка обектив - по-възможност с автофокус, 2.8 или по-светло, ако има и стабилизация - icing on the cake както се казва.
Неща дето ми се въртят в главата
1. Вземам си един нормален обектив за кропка и приключвам
- никор 35/1.8 и да внимам какво и как снимам, да се науча да отстранявам хроматичните аберации. Най-евтин, ама кефът от евтиното ще мине бързо, а лошият вкус ..
- yongnuo 35/2 - някой ползвал ли го е това чудо ? Намира ли се въобще, става ли да кажем на 2.8, фокусира ли прилично ?
- новата сигма 30/1.4 - изглежда очарователно
2. Сменям 16-85 за нещо тип 17-50/2.8
- никонския 17-55 - го отписвам, няма стабилизация и е една торба пари
- никонският 16-80 - вероятно става, тъмен в горния край, стабилизиран
- тамрон 17-50 - не ми харесва като картинка, и в двете си версии (с и без стабилизация)
- сигма 17-50 - стабилизиран, остър, светъл, има стабилизация, готин рисунък
- сигма 17-70 - стабилизиран, остър, тъмен в горния край, калибрира се с дока на сигма
3. Като ще е гарга .. да е рошава
- вземам 18-35/1.8 и 50-100/1.8 на сигма, нося ги за калибрация всеки към едно от телата и забравям за проблема в следващите години. Оставам на кропка и нося космодиск за кръста.
- сменям телата за два стари фул фрейма и си намирам 35мм и 85мм-рови твърдаци. Минавам на ФФ, 70-200 ще видя през крив макарон. Поне имам противогаз и ще мога да снимам арт голо тяло.
- минавам на безогледалки, без оглед на новата системата и обективите към нея - много са хубави, малки, леки компактни - и не са за мойте ръце. Грип, цици и дупе трябва да са големи :)
Казвайте, приказка да става ;)
|
|