Автор: Julius
Дата: 26-07-18 21:15
Тук има нещо, което явно не разбирам?
Авторът на темата първо дава линк към прес-съобщението на Никон, в което те самите заявяват, че "с разработването на безогледална камера Nikon се ангажират да предоставят на фотографите възможност за заснемане на изображения, по-богати и ярки от всякога"... след което пита, "Кой я реши тая глупост - че всичко трябвало да бъде без огледало".
Само на мен ли ми прави впечатление това явно противоречие или хората съвсем са загубили критичното си мислене?
Т.е. събраните по-долу одобрения за кое от двете са по-скоро:
- за "Никон ще предоставят на фотографите възможност за заснемане на изображения невиждани досега" дрън-дрън, доколкото може да се вярва на рекламни слогани?
или
- за "системите са напълно завършени от А-Я. В краткосрочен план една фирма /Сони/ може и да успее, в дългосрочен съм сигурен, че няма да ги бъде"!
Дслр-ите определено са завършени и в близкото десетилетие спокойно ще може още да се снима с тях. Може би дори и повече!? Аз все още имам познати, които продължават да експериментират дори с черно-бяла фотография. Така че е твърде рано за погребване на Дслр-ите. Това е ясно! p.s. Погледнах профила ти - страхотни снимки - поздравления!
Ясни са обаче и преимуществата на по-късата раб. отсечка! Затова навремето предпочитах телеметричните камери пред Слр-ите - или поне в конкурентните им дължини/28-135мм/. Това (+ широкия байонет) е на което акцентират в момента производителите - защото им отваря нови хоризонти.
От др. страна винаги съм се чудел доколко Канон и Никон са свободни в избора си да предлагат нови технологии и не са спънати от собствените си клиенти!? Представям си агенции като Ройтерс и Асошиейтед прес, с хиляди акредитирани журналисти по цял свят и вложили милиони долари в тела и обективи, основни клиенти/спонсори, доколко самите те не са спънка пред прогреса. Историята нерядко е показвала, че основният мотор за дадена промяна се оказва и пречка пред последваща такава! Защото това за тях ще означава нови и нови вложения. Т.е. доколко изобщо Канон и Никон имат свободата в избора си при предлагането на нови технологии? От друга страна пазарът започва да ги притиска - Сони, които явно не са чак такъв играч трупа пазарен дял и те вече нямат особено голям избор. Трябва да се оцелява!
Зенон е прав, че повечето хора обикновено оказват съпротива с/у новото. Даже нерядко се забелязва привързване и симпатия към по-рано недолюбваните недостатъци на старото /защото е познато; новото е плашещо/!
Прав е и Треснатия за това, което Сони сътвориха.
Даже се сещам една забавно сравнение, макар и не особено коректно, но... знаеш ли каква е разликата м/у бика и вола? Хората с по-дълъг трудов стаж ще ти го потвърдят, макар и да няма нищо общо между двете животни. Волът е "скопен" бик - мъж с жена, дете и ипотека, който не смее да надигне глас срещу шефа си, колкото и да го тъпче. Докато бикът няма тези угризения. Така ще го, че... Та, ако допуснем, че Канон и Никон са приклещени от основните си клиенти /хванати за топките, така да се каже/ - естествено, че ще отлагат някои процеси, доколкото им е възможно. Докато не стане въпрос на оцеляване! А Сони в момента играят ролята на бика. В един момент обаче, ако завземат твърде голям пазарен дял и станат прекалено зависими от малко на брой, но големи клиенти - може самите те да се окажат в ролята на пазители на статуквото. Това обикновено се е оказвал един от най-често повторяемите цикли в историята.
p.s.
Като послеслов, че стана твърде дълго, не смятам, че Сони-песента скоро ще приключи, по-скоро Никон и Канон щат не щат съвсем скоро ще почнат да им пригласят, ако не искат да се превърнат в аутсайдери и хорът да ги изключи. Защото обикновено ако не успееш да се адаптираш - пазарът те изхвърля /и това се случва първо с най-инертните елементи/. Па ако ще и да са големи като динозаври. Даже най-вече с тях.
|
|