Автор: hotsnail
Дата: 02-07-18 14:44
проблема е когато купуваш 2-ра ръка..... Иначе е до модел и какво се разколачва. Ама ако обектива е ползван от профи фотограф пиши го брак.....
Абе втора ръка обектив за хоби след проба става с едно наум, че може да се наложи ремонт или направо смяна.....
за профи дейност май не си струва риска
Много вероятно е да намериш обектив от любител и да живее щастливо 4, 5 или 10 годинки. Ама не е невероятно да купиш прекрасно изглеждащ обектив с напълно износена механика от хитър професионалист.....
Иначе някои примери дето аз съм виждал от опит:
Старите Минолти например им заяжда блендата и трябва да се разглоби и смени смазката. Принципно звучи просто, но май няма много хора, дето да се навият да го правят - сложно е. Имаше един майстор на Дондуков, но почина човека. Дали Сони сервиза ще се навият да загубят два дни.....
Старите Канони т.е. модели от 90-те като 85/1.8 и 135/2 им се разлуфтва механиката и АФ става неизползваем. Не знам дали има как да смениш износените части. Май имат голям сервиз в Италия....
Самянгите дават фира пластмасите - щото всичко е пластмаса и тиксо - несериозна работа са. Цените им от 500 лева за 85/1.4 бяха смислени. А сега на тиксото му искат пари като за Сигма с Аф и стабилизация. За мен марката загуби чара си при ръчнофокусните. АФ обективите им са нови та предстои да видим дали и там е подобно положението.
Сигмите EX DG т.е. тия преди Арт сериите им се износват някакви датчици, които се ремонтират за някои друг лев. Ама поне механиката им е доста стабилна. Дори да вземеш сватбарска бройка има спасение, но не е евтино. За Арт обектив по-добре нов отколкто риска да го купиш на 50-60% от цената и да дадеш още толкова за ремонти
Та ако си любител един нов обектив може да откара 20 години без ядове. Ако си профи 3-4 най-много 5 годинки редовно ползване и после по каналния ред - прес папие или каквото друго си решиш
За живота на системите не знам. Канон са си направили добре ЕОС системата и мисля, че е безопасна. Сони А е безопасна т.е. има хубави преходници към Е байонет. Никон поне с ръчен фокус обективите преди Г серията стават. Новите системи са други - Е, Х, м43, ЕОС-М. Колко време ще изкарат не е ясно....то и на§ина на живот е друг....сега 100 хиляди кадъра са нищо. Едно време 100 хиляди на филм е било невъзможно за любителите повечето....
Публикацията е редактирана (02-07-18 14:53)
|
|