Автор: marves
Дата: 15-05-18 13:59
Като кеф при боравене с контроли и общо поведение (лично мнение):
Ricoh GR (APS-C)
Fujifilm X100 серията
Panasonic LX100 донякъде наподобява фуджито
RX100 III е с твърде мънички бутони и контролите не са интуитивни, гривната на обектива за почти нищо не става (лесно се закача с пръсти/дрехи и сменяш настройките без да искаш).
Имал съм ги всичките, в момента дори имам Ricoh GR и RX100 III.
Ricoh GR има върховно качество на картината, предпочитам неговото изображение пред A7RII 42MP, оразмерен файл на 16MP. Контролите не Ricoh са перфектно имплементирани и не съм пипал по-кефеща машинка от него. Минус е твърдото обективче заради своите ограничения, както и при Fuji X100 серията. Ricoh-то е по-леко и компактно от RX100 III (по-лесно влиза в джоба и не се усеща в ръката). Като картина не могат да се сравняват, но сонито е много по-универсално - ел.визьор, повдигащ се дисплей, зуум, светлосила, 4К видео. Само че не е същия кеф боравенето с него и крайния резултат също.
Аналози на Ricoh-то:
Nikon Coolpix A - имал съм го, същата картина, но въобще не е мислен като контроли и не е кефещ... все пак като му зададеш настройките прави същите снимки.
Fujifilm X70 - Xtrans сензор, няма рязката и WOW картина на Coolpix A и Ricoh GR, но е ново с чупещ се дисплей (заради което и малко по-дебело тяло), вероятно с по-бърз фокус, тъчскрийнове...
Sigma DP Merrill серията е с една идея по-добра картина, но МНОГО ограничения - само ISO100 (сиреч за стативче е, освен на обедно слънце), няма динамика в RAW (вади петна и шум при пушване), много бавно пише кадрите (изнервя, ако щракаш като турист), батерията издържа колкото рол филм около 40 кадъра. Също баланса на бялото е играчка да се догоди (работи се само през Sigma RAW редактор, бавен дори на свръхмощен компютър). Преди сравнявах DP1 Merrill срещу Coolpix A, освен богатите джиджаните филмови цветове и преливки от истинската Foveon матрица друго не предлага в повече Sigma-та (малко ли е?)
|
|