Автор: Ivodam
Дата: 13-05-18 16:49
Хората, които снимат уайлд сме като правило индивидуалисти, егоцентрици и егоисти, чешити и чепати характери.
Не разчитай на сериозна подкрепа.
Ще си позволя да ти дам някои общи информации, за да решиш има ли изобщо смисъл да се захващаш.
1. Това хоби е скъпо. Скъпа е техниката (аз съм вероятно единственият български уайлд фотограф, заснел до момента малки на черен щъркел. За тази снимка съм използвал техника някъде сумарно за около 25 хил. лв.),
скъпи са пътуванията, укритията, престоите.
2. Това хоби изисква много свободно време и много търпение и отдаване.
3. Има обаче евтини варианти, при които се организират фото турове за 1-2 дена и се закарват с бусове една камара хора в укрития или на места, където могат да поснимат предимно птици, с фототехника, взета под наем.
Смисълът на снимането на диви животни е същите да бъдат показани в естествения им начин на живот в естествените им местообитания. Недопустимо е снимането на диви животни в неволя.
За съжаление под влиянието на модните тенденции във фотографията като цяло и при оценките на снимките на диви животни включително и в този форум се търси нещо "сензационно", да има нещо "драматично", нещо по-скоро неестествено или екстремално в поведението на снимания екземпляр. Поради тази причина не е тайна,
че много "събратя" събраха рейтинги с повече или по-малко контролирани ситуации, например снимки, направени с подхвърляне на риба на пеликани, или използване на записани звуци за привличане на дивото животно, и от сорта. Други пък автори залагат твърде много на Фотошоп и какви ли плъгини, топази-мопази, и какво ли не, в търсене на същата тази атрактивност и сензационност на изображението. Правят го, защото пак ще кажа - средата на оценяване е такава - при гласуването едва ли някой ще се заинтересува от обекта, изобразен на снимката, какъв вид е, дали лесно или трудно се намира в природата, как се снима изобщо този вид, но са готови да припадат по разни изцъклени и изнасилени цветови решения, супер бокета и не знам си какви изгъзици.
В този форум имаше един много срамен момент преди години, когато беше обявен конкурс за уайлд фотография и той беше спечелен от снимка, показваща отблизо бързолет, който се оказа в последствие че е бил сниман в бедстващо състояние - оплетен в някакво борче...
Позволих си ги напиша тези неща, защото човек, който тепърва ще навлиза, вероятно не си дава сметка с какви неща ще се сблъска...
А го чакат и други изненади: например борбата между природозащитни организации за феодализиране на българската природа с цел създаване на монополно положение по отношение на някой вид в дадена местност, за последващо усвояване на средства по разни проекти, програми и т.н. международни траншове.
Ако нищо от гореизложеното не те стряска, или не ти звучи по-скоро отблъскващо, наслука!
Публикацията е редактирана (13-05-18 16:50)
|
|