Автор: nyamago
Дата: 30-04-18 01:36
Маре, не ще да е от художниците. За пиячката (пиячките) и мен ми мина през ум заради подпирането на брадата с ръце, но там типажът е съвсем друг, няма го това изтънчено ар-деко и не е от света на модата (или на киното) както все повече ми се струва... От художниците Модиляни остава по-близо, но и той не е.
Намерих един Адам Войцеховски, който прави безкрайни ар-деко серии от много подобни оцветени скулптурни глави. Срещат се точно такива прически и някои подобни лица, червилото е винаги атрибут - но в колекциите му не срещнах ръце, още по-малко - в ръкавици. А може и той да не е първичен източник, а да отразява нещо видяно другаде.
@the rookie : благодаря за отправката, Хойнинген-Хюн е доста вероятен източник, макар и не точно въпросната'високо държана глава'. Не знам как именно Vogue ми влезе в главата (веднага, още там на улицата), при това не съм изобщо читател и съм виждал през годините 3-4 случайни броя. Хойнинген-Хюн работи в 'правилната' за случая епоха на модата и медиите, има много кадри с подобни модели, прически, грим и общо излъчване. Още ще ровя за подпиращи брадата ръце и за ръкавици, но това е нелоша следа.
@sherbit - и Мадона е следа в правилна посока (дори може от нейните клипове и корици да ми идва асоциацията 'Vogue'). Тя често търси подобна визия (вкл. ръкавиците), но тая глава в горната снимка определено не е нейната. И по-важното - Мадона НЕ Е първоизточник, а само копие на нещо от предишни времена. Дали да ровя за нейните вдъхновители? Ако не открия по други следи и това може да опитам...
@Бармалей : единственият филм 'Манекен', който намирам е изцяло с 80-тарски прически, облекла и естетика като цяло; нищо общо с това, което търсим. да знаеш друг филм с такова име?
@Nenov : Richard Avedon наистина е снимал и мода, и киноактриси, между които Одри Хепбърн. (Значи смътните ми мисли за нея не са безпочвени и Алцхаймера още не ме е довършил ). Има дори една известна нейна снимка с подпряна в ръцете глава - макар без ръкавици и лицето ѝ да е доста различно (но прическата е подобна). Той има огромно творчество и ще падне търсене (и) из него за по-точни възможни попадения.
Благодаря на всички за идеите - търсенето продължава!
|
|