Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпросче: някой да е виждал това?
Автор: nyamago   
Дата:   29-04-18 20:39

Стига технически теми: това е за интересуващите се от модерно изкуство, мода, дизайн и свързаната с тях фотография, или пък с живопис, кино - където и да ни отправи това изображение:

https://farm1.staticflickr.com/826/39958892600_fa4e04a519_b.jpg

Мъчи ме усещането за нещо (много!) познато, а не мога да го идентифицирам. Тези глави видях на едни антикварни сергии в Милано, град на модата и дизайна, между други 'антики' (и кич ментЕта), отправящи към класически епохи като 20-те или 60-те на миналия век...

Първо си помислих, че са свързани с известен фотограф и/или модел (примерно - историческа корица на Vogue?), не знам защо именно фотография ми пръкна в главата, но нищо не можах да си спомня. МОже и да е легендарна киноактриса (Одри Хепбърн, например, макар да няма лицева прилика). Нещо от епохи с такива прически и ръкавици до лактите...

По едно време се сетих и за портретите на Модиляни, подобни издължени лица, притворени очи, има и късо подстригани... но като ги отворих, всичките им носове са с обратна извивка на тези... И не попаднах на ръце в ръкавици... Нее Модиляни...

За жалост Google Goggles не работят от известно време, а и търсене на 'подобни изображения' с други методи не ми даде нищо. Все по-озадачен и изтормозен ставам от липсата на 'жокери'...[smilie8]

Хайде - всички изкуствоведи, историци на фотографията (или пък на модата, или на киното) - или просто културни съграждани с по-добра памет от моята: откъде е това??[smilie11]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпросче: някой да е виждал това?
Автор: sherbit   
Дата:   29-04-18 20:53

На клип на Мадона ми напомня.

Автор: flac   
Дата:   29-04-18 21:31

Дълго търсих... - нъцки..:(:

Автор: Бармалей   
Дата:   29-04-18 21:32

На мен ми казва, че е от филма "Манекен"???

Автор: the-rookie   
Дата:   29-04-18 21:45

Вероятно асоциацията (по-скоро аналогията) идва от Head Held High на George Hoyningen-Huene,Vogue 1932

Публикацията е редактирана (29-04-18 23:17)

Автор: Nenov   
Дата:   29-04-18 22:32

Richard Avedon има близки до показаното.

Автор: мара   
Дата:   29-04-18 23:30

напомня донякъде на пиячката на абсент на пикасо...поне на някоя от пиячките, че тя не е 1, макар че 1 е най-известна...
после - донякъде напомня на един портрет на силвия нам коя си на ото дикс.

чакай да ги намеря...
тая дето намерих на пикасо:

http://www.vestnikataka.bg/wp-content/uploads/2013/08/picasso_absinthe-drinker1.jpg

силвията на ото дикс:

http://www.snews.bg/files/site_data/tinymce_uploads/articles/12008/roklq%20old.jpg

също така по нещо няпомня в някаква степен нещата на тамара лемпицка.

Дата:   30-04-18 01:36

Маре, не ще да е от художниците. За пиячката (пиячките) и мен ми мина през ум заради подпирането на брадата с ръце, но там типажът е съвсем друг, няма го това изтънчено ар-деко и не е от света на модата (или на киното) както все повече ми се струва... От художниците Модиляни остава по-близо, но и той не е.

Намерих един Адам Войцеховски, който прави безкрайни ар-деко серии от много подобни оцветени скулптурни глави. Срещат се точно такива прически и някои подобни лица, червилото е винаги атрибут - но в колекциите му не срещнах ръце, още по-малко - в ръкавици. А може и той да не е първичен източник, а да отразява нещо видяно другаде.

@the rookie : благодаря за отправката, Хойнинген-Хюн е доста вероятен източник, макар и не точно въпросната'високо държана глава'. Не знам как именно Vogue ми влезе в главата (веднага, още там на улицата), при това не съм изобщо читател и съм виждал през годините 3-4 случайни броя. Хойнинген-Хюн работи в 'правилната' за случая епоха на модата и медиите, има много кадри с подобни модели, прически, грим и общо излъчване. Още ще ровя за подпиращи брадата ръце и за ръкавици, но това е нелоша следа.

@sherbit - и Мадона е следа в правилна посока (дори може от нейните клипове и корици да ми идва асоциацията 'Vogue'). Тя често търси подобна визия (вкл. ръкавиците), но тая глава в горната снимка определено не е нейната. И по-важното - Мадона НЕ Е първоизточник, а само копие на нещо от предишни времена. Дали да ровя за нейните вдъхновители? Ако не открия по други следи и това може да опитам...

@Бармалей : единственият филм 'Манекен', който намирам е изцяло с 80-тарски прически, облекла и естетика като цяло; нищо общо с това, което търсим. да знаеш друг филм с такова име?

@Nenov : Richard Avedon наистина е снимал и мода, и киноактриси, между които Одри Хепбърн. (Значи смътните ми мисли за нея не са безпочвени и Алцхаймера още не ме е довършил [smilie5] ). Има дори една известна нейна снимка с подпряна в ръцете глава - макар без ръкавици и лицето ѝ да е доста различно (но прическата е подобна). Той има огромно творчество и ще падне търсене (и) из него за по-точни възможни попадения.

Благодаря на всички за идеите - търсенето продължава![smilie24]
[beer]

Автор: CDman   
Дата:   30-04-18 07:56

Напомня ми бегло на една от световните купи:

http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/60/54/73/cikk_2605473/vbmenetrend12002_960px.jpg

В комбинация с поставка за бижута

https://www.s-gifts.bg/uploads/com_article/gallery/17202c54a222237473a33420f4df997c2db90b3e.jpg

Нещо арт ще да е [smile]

Дата:   30-04-18 08:41

[smilie5] определено е арт :) яко минава към кич...но вероятно - кич волунтер :)

Автор: шдфдшд   
Дата:   30-04-18 09:22

...има и щипка Уорхол...[smilie7]

Автор: localhost   
Дата:   30-04-18 10:11

Има и 2 щипки Кристиан Диор [smilie18]

https://img.etsystatic.com/il/771314/1247407043/il_570xN.1247407043_iqej.jpg

Art Deco french Mannequin by Christian Dior Paris, Original Dior Shop Display Manufactured from the 1930's through to the 1970's

Публикацията е редактирана (30-04-18 10:12)

Дата:   30-04-18 10:37

Аааа щом е Диор не е кич [smilie5]

Дата:   30-04-18 10:50

арееее, мистерията е разкрита..! и ся темата ше умре...дайте некоя нова!

Дата:   30-04-18 13:54

@localhost заби право в десетката, сега мога да спя спокойно [thankyou]

Абе не е баш Vogue но и Dior е емблематично име за света на модата, пък може и някога тая глава да се е появявала и като фото-реклама...

Както го продават на Etsy като антика с колекционерска стойност, мястото му на антикварния базар, където го видях, си е съвсем обяснимо. Само дето в бързината съм резнал основата, та не можем да видим 'автографа' и да съдим за период или автентичност. Но щом е било масов реквизит в магазините им толкова години, сигурно има в обръщение доста на брой оригинали и колекционерската цена надали е астрономична (затова се намира и на сергии като споменатите)...

========

Проблемът е решен. Остават още някои мисли: Диор е законодател в модата, но не непременно първоизточник. И той е имал вдъхновения и вдъхновители - много вероятно извън модната индустрия като напр. живописта или киното. Те пък от своя страна са се вдъхновявали от други източници, между които вероятно и... модата.

Докато дойде това решение и търсех, срещнах Марлене Дитрих (определено вдъхновението на Мадона) с подобни жестове на ръцете, има ги и при Грета Гарбо, споменах преди и Одри Хепбърн: много от техните образи не са от филми, а от фото-сесии, където 'режисьори' са били големите фотографи на епохата и не е чудно и те да имат пръст. Един съфорумник ми даде на лични и отправка към Ман Рей, който смело можем да добавим в рецептата на влиянията.

А фотографите от онова време още не са били така отдалечени от живописта (колкото са днес), та майсторите на камерата сигурно са виждали платната на майсторите-художници и (съзнателно или не) са се вдъхновявали. И изброените по-горе може да имат пръст, а може и по-нататък да отидем (до Алфонс Муха, например?)

Та с две думи: никой не е баш-първоизточник, всеки си има вдъхновения и големите са стигали тия височини стъпвайки на раменете на великани преди тях. Като поука де - да не се съдим в коментарите си за снимки кое било клише и кое не било оригинално. важно е как изглежда и какво прави сега и тук.

Благодаря на всички за интереса и участието - ще имам едно на ум и за други възможни темички [smile]

[beer]

Дата:   30-04-18 15:51

е, ай ся...ти ше искаш и вечен мир под снимките...[smilie18]
че що е тоя форум тогава? тя мазнята и без друго си тече, а плявата - расте!
много даже си е хубаво човек да се изкаже за клишетата и оригиналностите :)
...което съвсем не пречи да има мноого добри клишета имнооого противни и смотани оригиналности... [smilie5]

Дата:   30-04-18 16:29

Не е мазня а миро Мара. [smilie5] Не Б-огохулствай ако обичаш. [smilie25] Ааааа де бан де [beer]

Публикацията е редактирана (30-04-18 16:29)

Дата:   30-04-18 19:01

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   30-04-18 21:09

мара написа:

> ...което съвсем не пречи да има мноого добри клишета имнооого
> противни и смотани оригиналности...

Именно! Затова казах " важно е как изглежда и какво прави сега и тук"
[beer]

Автор: alex1954   
Дата:   30-04-18 21:52

nyamago :"Важно е как изглежда и какво прави сега и тук". Взимам си този израз на въоръжение!Харесва ми в този момент!

Дата:   30-04-18 23:27

nyamago, ти каза И друго - да не се съдим в коментарите :) т.е. - да не се намира маана...! аз па искам да намирам маана :) преди бях мнооого внимателна как я поднасям, вече не съм :)

Дата:   30-04-18 23:52

Добре, де - ама поне маанАта да е (със собствените ти думи) като:

"Мноого добро клише - кефи ме!"

или

"Мноого противна и смотана оригиналност - не се трае!"

Така бива. И аз се уча на това - засега съм само до първия урок (да похваля клише, ако - честно - ме кефи). Тепърва ще мъча другото - да призная, че хвалена от всички други оригиналност ме кара да повръщам. Ще им го кажа някой ден...

Ма такава хубава темичка беше, на кво я обърнахме. Фото форум!
[beer]

Автор: langel   
Дата:   02-05-18 21:58

https://i.pinimg.com/originals/16/b7/29/16b729ea93c987ce2be09b5a14c7e5e6.jpg

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »