Автор: nyamago
Дата: 25-04-18 22:04
Разделението според това дали се снима за пари (и дори дали е основен доход или допълнителен) е много подвеждащо и причина за недобро отношение към някои професии и професионалисти.
Моите лични определения (не задължавам никого с тях) са следните:
Любител (буквален превод на аматьор) - който прави нещо от любов и с любов. И аматьор е от латинския корен 'амаре', т.е. обичам.
Забележете: не се споменава дали го прави добре или зле, нито дали му се плаща или го прави за удоволствие. Но условието да го прави с любов води до това да се отделя на заниманието повече време и старание и често страстните любители постигат по-добри резултати от болшинството 'професионалисти', работещи за пари но без влагане на любов.
Професионалист - начин на мислене, убеждение и произлизащо от това поведение. Отново нищо общо с парите, а просто чувството за отговорност, надеждното изпълнение на поети ангажименти с най-добро качество, на което си способен; достойнството и честта да не разочароваш или (пази Боже) да 'издъниш' клиента с лоша или недовършена работа.
Така определени, могат напълно да се припокриват: има любители, които се държат (по убеждение и заради любовта към заниманието) като истински професионалисти: старателни, надеждни, способни на всичко за клиента.
Има и професионалисти, които са любители в смисъла да са избрали заниманието от любов и да го вършат с любов. Те са едни от най-добрите в професията, защото комбинацията разум (отговорно отношение) и емоция (любов) е много силна.
Не искам да отделям много място на обратните понятия: има премного любители, които въпреки всичката любов не успяват да постигнат много (не им е дадено Отгоре), но никой не бива да ги съди, защото никому не натрапват работата си и не опитват да взимат пари за нея.
Има и премного 'професионалисти', които са калпави и не са тачени от клиентите. Едни работят като неприятна тегоба - да 'изкарат хляба', но без да влагат сърце или да изпитат удоволствие. Като онези работници на конвейера, които са там за надницата и 'ден да мине, друг да дойде'. Няма начин такива да постигнат върхови резултати: някои успяват все пак да постигнат прилични резултати, но тях наричам 'сръчни занаятчии' вместо професионалисти. Могат правилно да кадрират, експонират и обработят снимката и тя е без технически грешки, но 'няма душа' както се изрази някой в една епична тема. А има и несръчни занаятчии, които успяват да взимат пари за калпава или недовършена работа, но какво да ги коментираме...
НЕ Е негативното, което ще определи тези понятия. Позитивното е да го вършим с любов и отговорност. Тогава ще сме И любители, И професионалисти. Дай Боже всекиму!
|
|