Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Някой ползва ли Li-Ion АА батерии за светкавица? Нов избор на зарядно за АА ...
Автор: metodiev_martin   
Дата:   26-02-18 12:26

Ползва ли някой Li-Ion АА батерии за ръчните си светкавици?
След като второ зарядно Maha MH-C9000 ми даде фира, реших да си взема Opus BT-C3100 v2.2, който зарежда и Li-Ion АА .
Разтърсих се в ибей и открих 4 Li-Ion АА с капацитет от 2300mAh за около 6 долара, което си е доста добра цена на фона на 36-те лв за Ni-MH Панасоник Енелоп с капацитет 2450mAh.

Чудя се обаче, дали Li-Ion за ръчна светкавица ще са ок, защото не познавам никой, който да ги ползва. Ще има ли разлика във времето за зареждане на кондензаторите, броят импулси (въпреки че капацитета и на двата вида батерии е почти еднакъв).
Ако няма да стане с Li-Ion , мисля да си купя TechnoLine/LaCrosse RS-720 и да си реша проблемите. Maha MH-C9000 за мен се оказа доста прехвалено зарядно за не малка сума - 115 лв. На първото, което имах, спря да работи първия слот за зареждане (проблем, който разбрах че и други потребители са имали), на второто му се прецака "софтуера" - включено в контакта, без поставени в него батерии, почва да си изкарва някакви индикации, да си разрежда, зарежда (без поставени батерии), да си сменява само стойностите на зареждане и режимите (които се задават ръчно), когато поставя вътре батерии, вместо да ми позволи да избера режим на зареждане/разреждане/опресняване зарядното "изпада в ДЕМО режим" и почва да включва и изключва всичките си функции. С две думи - въобще не съм доволен от него и търся алтернатива...

Отговори на това съобщение
 Re: Някой ползва ли Li-Ion АА батерии за светкавица? Нов избор на зарядно за АА ...
Автор: kiten   
Дата:   26-02-18 13:06

не се занимавай с глупости а направо си смени светкавицата например с Хенел модус и веднага ще усетиш разлика и бързина и голям ресурс на батерията.

Re: Някой ползва ли Li-Ion АА батерии за светкавица? Нов избор на зарядно за АА ...
Автор: batsali   
Дата:   26-02-18 13:14

Номинално напрежение на NiMH химията - 1.2V
Номинално напрежение на Li-ion химия - 3.7V

Само 3 пъти повече, трябва да стане [smilie5]

Автор: SteliyanStoyanov   
Дата:   26-02-18 13:43

Светкавица, която не е предвидена да работи с Li-Ion батерии няма вграден контролер за такива, което е опасно, защото при разреждане на същите до минимум те стават опасни! Могат да се замозапалят от протичащите в тях химични процеси. Такива батерии трябва да се използват само с устройства, които имат контролери и са предвидени да работят с тях.

Автор: lamerko   
Дата:   26-02-18 13:49

Нямал съм проблеми с Маха-та, но пък и не я натоварвам кой-знае колко. Иначе за Li-Ion - там само ако светката си има такава опция.

Автор: Konstantinov   
Дата:   26-02-18 14:07

Аз ползвам зарядно за енелуп 1900 PS-NC 1000 взех го за 60 лева от жар беше последното ,но ги има в ибей и амазон .
За литиево йонни по 4.2 волта ползвам просто двойно зарядно от щайнбергер-конрад по 14 лева със захранване по юсб.
Може и грешно да съм разбрал ама като четох за външното захранване с 8-те батерии за светкавиците на никон ,останах с впечатлението че се дублира електрониката на светкавицата на изхода са 240 волта и така се разтоварва светкавицата и тя не загрява.
Светкавица за 130 лева захранвам със никел кадмиева батерия 5 елемента на 6 волта,светкавицата дърпа много ток и жиците и буксата дето съм извел се нагряват до такава степен че корпуса почва да омеква-пластмасата омеква иначе не съм успял да я изгоря ,ама натам отиват нещата.
Може да се върже и оловен акумулатор 6 волта ама като се дърпа много ток трябва и вентилатор да охлажда.Имам сб5000 и като светне 5 пъти на макс се включва вентилатор според мен и почва да шуми.
Литиево йонните ако се свържат успоредно накрая ще трябва да се повиши напражението от 4.2 на 6 волта и сигурно ще стане с 2-3 пъти повече капацитет от енелуп.

Автор: asahi   
Дата:   26-02-18 15:00

Това са напълно различни батерии. Светкавицата няма ограничение на входния ток, тръгва почти на късо и за ограничаване разчита на вътрешното съпротивление на NiMH батерии. Li-Ion е с други свойства и ще се прецака, може и да гръмне.

За да работи с Li-ion батерии устройството трябва да е проектирано за такива. Изключенията са малко.

Дата:   26-02-18 15:58

Не се бях замислил, че литиево йонните батерии са доста "опасни" при пълно разреждане, ако няма модул, който да ги контролира. То вариантите са два - или да настъпи необратима химическа реакция и просто батерията да умре или да настъпи друга реакция и да гръмне [smilie5]
Аз от доста време се чудех, защо аджеба никой не ползва литиево-йонни батерии за ръчните светкавици, asahi ми обясни.
Иначе моята Маха powerex по никакъв начин не съм я тормозил. Втората бройка, за 2 години не е заредила и разредила повече от 100 пъти 4 чифта батерии и то в 90% от случаите са разреждани на 100 mA и зареждани след това на 200 mA - въпреки че зарежда и с 2000, не съм си позволявал да зареждам с повече от 700 (а разреждам винаги на 100) - ама какво и стана, никой не знае.
Имам TechnoLine BC-700 от повече от 6 години, зареждал и разреждал много повече от Maha MH-C9000 и до момента си работи коректно. Даже ми допада много повече от Maha - та. Дисплея не свети гадно през нощта, много по-компактна е и мога да пусна батериите да се разредят и след това автоматично да се заредят, докато при Maha MH-C9000 това не е възможно. Там се разреждат, стоят разредени, след което трябва да изключа зарядното, да го включа наново и да пусна всяка по отделно в режим на зареждане.
Може би ще взема второ TechnoLine BC-700
Мислех Maha/Powerex MH-C801D за 8 батерии - 155лв, ама толкова голям кютук не ми е нужен, пък и колко ли пъти ще ми се наложи да зареждам и разреждам два комплекта едновременно

Дата:   26-02-18 16:03

"4 Li-Ion АА с капацитет от 2300mAh за около 6 долара" e менте, та дрънка.

Автор: overclock   
Дата:   26-02-18 16:16

Аз ползвам батерии и зарядно от ИКЕА:

http://www.ikea.bg/lighting/Batteries/

http://www.ikea.bg/lighting/Batteries/ladda-41902/80241307/

Цената им е смешна за качеството което предлагат. Някъде бях чел преди години, че техните батерии всъщност са Panasonic Eneloop. Незнам до колко е вярно и не разчитам на това, но е факт, че са доста добри [smilie24] .

Автор: hose   
Дата:   26-02-18 17:49

последно време и аз имам дилеми за батерии... след като изчезнаха UltraLux, които бяха 2.49лв и са ми изкарвали към близо 1К кадъра със светкавица, и то без да ми бавят, сега тествам разни варианти и се чудя дали Eneloop си заслужават... другите които да сега не са ми правили проблем са разбира се Duracell, но са 5-7лв... моля да споделят тези, които ползват черните Eneloop, колко време изкарват и бавят ли заряда... последният път едни батерии едва ми изкараха 200-на кадъра и почти от самото начало забавяха, като към края направо си чаках 2-3-5 сек. и разбира се имах тъмни кадри

Дата:   26-02-18 18:07

Първата генерация на черните Енелоп, които бяха с надпис ХХХ. купих ги 2013-та, не съм снимал малко с тях, зареждал съм ги винаги след пълен разряд с минимални милиампери. В ръчен режим и EX5800 II изкарваха поне 600-800 блика. 2017-та нещо дадоха дефект и прословутата Maha спря да ги зарежда. TechnoLine BC-700 ги зарежда и разрежда, но не държат дълго капацитетът си. Не мисля че са били на повече от 200 пълни цикъла на зареждане когато почнаха да се скапват. От белите Енелоп 1900 mAh нямам оплаквания. Първите 4 броя са ми от 2011-та и още си бачкат, че даже и държат заряд. Купих си и 2 комплекта по 4 от въпросните черни енелоп 36лв опаковката, оказаха се доста корави 600-800 блика си правят (ръчен режим между 1/8 и 1/32). За сега са ок, но не съм ги ползвал повече от година и са на по 20-30 цикъла на зареждане. Държа да отбележа, че към всичките си батерии се отнасям "с голямо внимание", разреждам винаги на 100 mA и почти винаги ги зареждам на 200 mA. Веднъж два пъти годишно им пускам по един рефреш с 3-4 пълни цикъла на зареждане и разреждане.
Общо взето от Енелопа не се оплаквам, но според мен цената им е леко завишена.

Автор: AsenRangelov   
Дата:   26-02-18 19:10

На черните Енелуп, на опаковката пише - до 500 пъти презареждане. Белите са с по-малък капацитет и по-голям брой презареждания.

Дата:   26-02-18 19:19

Някои са оптимизирани за малък саморазряд.
Други са оптимизирани за максимален капацитет.
Трети са оптимизирани за голям начален ток. Те са най-подходящи за бързо зареждане на светкавици. Естествено, че няма да притежават свойствата на първите две групи.

Автор: baron_barbaron   
Дата:   26-02-18 19:53

Аз си направих експеримент. За да компенсирам напрежението, просто вместо 4 последователни, ползвах 2х2 в паралел.. Това става с преправяне на пластините. Предимствата са че светкавицата, е готова за следващ кадър доста по бързо. На теория поради двата волта по-високо напрежение, тока който е нужен за да се случи всичко е по-малък. Недостатъците са обаче по важни. Въпреки по-малкия ток, батериите загряват доста което си е опасно. Освен това, аз също ползвах подобни батерии от тия ибейските. Капацитета им дори не е близо до 2300mah.. Реално е ужасно малък. Този експеримент си го направих със светкавица, която така или иначе съм отписал :D

Извод: Работи, малко по добре. Но трябва да е с добри батерии, които си имат и вградени контролерчета. Иначе е опасно.

Друг експеримент, който съм си правил и също е успешен, е да захранвам светката с киселинен акомулатор 6V. Подобни са на тези за UPS-ите, но са по малки. При този опит, си работи абсолютно по същия начин както и с никеловите, просто издържа доста повече. И светката е с отворено капаче :D за да не режа пластмасата.

[beer] [beer]

Автор: S.Nikolov   
Дата:   26-02-18 20:15

Аз ползвам Енелууп лимитираното издание и Енелууп черните с хиксовете.
зарядното ми е това и съм супер доволен от него вече 5та година
http://batteryshop.bg/product_info.php?products_id=4107&osCsid=99b49d10095b7cdb7f81872e3196d7c9

Автор: sirkhann   
Дата:   26-02-18 20:21

Godox Ving V850II идват с Li-Ion батерия (с безумна цена цена за резервна), но пък светкавиците са хубави.

Редакция - май излъгах. Изглежда батерията е Li-Pol.

Публикацията е редактирана (26-02-18 20:24)

Дата:   26-02-18 22:07

"Автор: baron_barbaron
Дата: 26-02-18 19:53

На теория поради двата волта по-високо напрежение, тока който е нужен за да се случи всичко е по-малък. "

Не се сещам за такава теория. Съкращава се донякъде времето за зареждане за сметка на по-високия ток. Tой пък, дори разпределен в два клона, идва в повече на Li-Ion елементи. Затова и загряват. Ако има някакво предимство то е, че теоретично разполагаш с повече енергия, заредена в батериите.

"Автор: sirkhann
Дата: 26-02-18 20:21
...Редакция - май излъгах. Изглежда батерията е Li-Pol."

В този случай няма особено значение дали е Li-Pol. Има значение, че светкавицата щади батерията откъм пусков ток.

Дата:   26-02-18 22:27

На практика, тая светка така и така я бах разфасовал.. Поразгледах схемата, без да задълбавам. Има си резистор който ограничава тока. Най малкото защото алкалните батерии, с които също е предвидено да работи тая светка, са способни да осигурят понякога и близо 10A ( при по свестните) отделно си има регулатор.. Според закона на ОМ по-високото напрежение ще доведе и до по голям ток, но в случая има схема която се грижи това да не се случва. Загряването ясно, че се дължи на тока, но аз си мисля, че ако са свестни елементи няма да загряват толкова. Просто моите са от най евтините. Което респективно и опровергава твърдението, че имам повече енергия.. Но това е в конкретния случай. Иначе си прав за това твърдение.

[beer] [beer]

И аз също мисля, че няма значиние дали е йонна или полимерна.. Те имат много голяма доза сходство в свойствата си.

Дата:   26-02-18 23:06

Oт Li-Ion елементите за светкавици най-добри са High Drain батериите. Ползват се в преносимите акумулаторни инструменти. Цената е по-височка.

Дата:   27-02-18 09:14

В рамките на шегата, за този ми проект най добрите бяха тия от 3 лева.. Все пак при старта му той беше обречен... И противно на всички закони на галктиките, на Мърфи, на този за всеобщата гадост, нещото взе че светна [smilie25] [smilie5]

Публикацията е редактирана (27-02-18 09:17)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »