Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светъл обектив М42 за Никон
Автор: avo   
Дата:   05-02-18 14:26

Здравейте.
Снимам с Никон 5300, и имам един Хелиос на М42, който слагам с преходник без оптичен елемен, за да си играя от време на време. Да, няма безкрайност, но го ползвам за снимане от близо заради красивото му боке. Чета много хубави неща за Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f/1.8 зебра. Тъй като не разбирам достатъчно и нямам опит, считате ли, че ще има по-добри оптични качества от Хелиоса, или не си струва покупката? И има ли друг Не ми трябва като портретен обектив, имам си Никор 50/1.8, а само за предметна фотография от близо.
Благодаря предварително на отзовалите се!

Отговори на това съобщение
 Re: Светъл обектив М42 за Никон
Автор: Raffito   
Дата:   05-02-18 14:48

Всяка 5-та тема тук е дали обективите на М42mm стават за Nikon.
НЕ СТАВАТ.Няма да имаш безкракност.[smilie11]
Ето ги работните отсечки...

Обектив М42mm-45,46mm
Nikon- 46,50mm
----------------------
разлика -1 mm....

Автор: D_Ave   
Дата:   05-02-18 15:52

Рафи, човека го знае това, щеше и ти да раз береш че знае ако беше прочел какво пита:)

avo има и доста по-хубави обективи от Панколара, колко пари ти се дават и каква дължина търсиш?

Автор: stef7   
Дата:   05-02-18 16:27

Хелиоса е предимно за портрети, според мен. Има интересно завъртяно боке. Но какво е красиво боке е доста субективно. За мен например Никон G 50мм ф1.8, новият вариант има меко и приятно боке, което за мен е хубаво. И точно него бих използвал за предметна фотография а и за портрети, а Хелиоса в някои случаи когато искам по-интересни портрети например.

Хелиоса може да си го направиш да работи на безкрайност, ако го дадеш на Слав да му преработи байонета.

Панколара е интересен обектив, но дали ще ти хареса рисунъка или бокето е въпрос на лично предпочитание. Не е като на Хелиоса. Доста по-остър е и в центъра и в краищата особено ако го затвориш малко, контраста също е по-висок. Като цяло има друг по-различен рисунък. Имай предвид че тези характеристики се виждат основно на най-отворена бленда или един стоп затворена и далеч не във всяка ситуация. В почето случаи разликите са малки и трудно доловими. Въобще избора е много индивидуално нещо. Най-добре да го пробваш лично.

Публикацията е редактирана (05-02-18 17:07)

Автор: BEYA   
Дата:   05-02-18 16:56

Има много разновидности и на Хелиоса. Всеки модел е с различен характер. Аз предимно ползвам само ръчни обективи и мога да кажа ,че е страхотно чувството. Вярно има малко повече брак, но добрите снимки си струват. Имам и Никон за който задължително ги преработвам при Славей да е жив и здрав.
C.Zeiss oбективите са много добри и могат да дадат дори по добра картинка от някой съвременни обективи. Конкретно съм имал Тессар 50мм 2,8 и в момента снимам портрети със Sonnar 135mm той е уникален.
Моят съвет е да преработите хелиоса си и ще видите, че няма да го сваляте.[smilie24]

Автор: io_bs   
Дата:   05-02-18 17:58

Да, бокето е доста субективно. На мен никонската 50-ка на 1,8 не ми харесва откъм тази страна - но за парите си е добре.

Автор: Бармалей   
Дата:   05-02-18 18:46

Всяка 5-та тема тук е дали обективите на М42mm стават за Nikon.
НЕ СТАВАТ.Няма да имаш безкракност.[smilie11]
Ето ги работните отсечки...

Обектив М42mm-45,46mm
Nikon- 46,50mm
----------------------
разлика -1 mm....
Друг път... Аз ползвам три Хелиоса...
Слав - Велико Търново - има адреса му в сайта... Пък и повечето форумци го знаят...
P.S. Преди месец ми преправи една Яшица 1.7

Автор: hardcpz   
Дата:   05-02-18 19:19

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2Ffil

Публикацията е редактирана (22-03-19 11:54)

Автор: lamerko   
Дата:   05-02-18 19:21

То хубу е вдигнато, ама на вдигнато и закачате обектива. И нямаше ли там някакво максимално време на заключването? :)

Автор: BEYA   
Дата:   05-02-18 19:25

затова М42 работи най добре на Безогледалка[smile]

Автор: D_Ave   
Дата:   05-02-18 21:14

Бармалей, Яшика се казва, не Яшица:) това беше първия М42 обектив който ми е попадал, много му се радвах:)
интересно обективи на М42 с лопата да ги ринеш, аз съм си играл с какво ли не. оставил съм си само smc takumar 50 1.4 радиоактивен и meyer georlitz orestor 135 2.8 - така наречения bokeh king с 15 ламели на блендата. имал съм и sonnar 135 3.5 и 200 2.8, и flektogon-и няколко, включително и за среден формат но споменатите които си оставих винаги са ми допадали най-много като визия. особено орестор-а ми е много любим. ако успееш да го намериш на прилична цена ти го препоръчвам. идва доста дълъг на кроп, но bokeh-то е невероятно при всякаква бленда

Дата:   05-02-18 21:25

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2Ffil

Публикацията е редактирана (22-03-19 11:54)

Автор: Бармалей   
Дата:   05-02-18 22:36

"...Бармалей, Яшика се казва, не Яшица:)..."
Аз имах два Pentakon 135/2,8 bokeh monster preset - също с 15 ламели.Единия го купи колега от форума, но другият си го оставих - заради бокето...
И те ходиха при Славей - да е жив и здрав :-)

Дата:   05-02-18 23:30

Още няколко думи за Панколара. Желателно да се купува (ако се купува) последната MC версия, която е с многослойно просветляващо покритие, защото оптическата схема не е променяна, но покритието помага за по-добър контраст и против flairs. А и по-новата сглобка изглежда доста по-добре от старата (зебра). За мен Панколара е доста по-добър и универсален от Хелиоса. Основното приложение на Хелиоса е портрети, където рязкостта не е задължителна и недостатъците на обектива му придават собствен "характер", различен от всичко останало.

Освен по ревюта това което правя като изибрам обектив е да отида във Flickr и да гледам снимки правени с този обектив. Има галерии с всякакви обективи включително и тези 3та които коментираме. Така по реални снимки на неща/хора мога да се ориентирам дали ми допада особенно за това за което смятам да го ползвам.

Инак между Pentakon 135/2,8 bokeh monster preset и Carl Zeiss Jena Sonnar 135mm f3.5 предпочитам Зонара. По-остър, контрастен пък и бокето не мисля че отстъпва на Пентакона. Но е въпрос на вкус де. [smile]

Автор: lamerko   
Дата:   06-02-18 00:53

hardcpz: вече съм разкарал Каноните, но до колкото помня в режим Лайв Вю максимума беше само няколко секунди (често ми се е налагало да вдигам по два пъти огледалото да си направя точния фокус когато си играех с ръчни обективи), а със заключването на огледалото пак имаше някакъв лимит, който беше по-голям (помня, че имаше някакви предупреждения в НИКАКЪВ случай да не допускам батерията да умре на отворено огледало), но най-вече се сещам, че огледалото се затваряше автоматично след първия направен кадър :)

Нещата бяха едни и същи с 70d и 6d, ако не се бъркам...

Автор: Konstantinov   
Дата:   06-02-18 01:18

Meyer-Optik Görlitz Orestor 2.8 135мм имам от 1966 и съм свикнал с него,сега го ползвам на никон д750.Развива се гривната която държи една конусна втулка с байонета на обектива, в моя случай за екзакта и на нейно место завивам крайната гривна с байонета от макрогривни -комплект за никон от ибей за няколко евро -резбите съвпадат и така има безкрайност на д750.Иначе съм си направил два прехода за м42 от дурал на струг и фреза и съм го ползвал на олимпус и сони некс с преходниците м42-към олимпус и сони Е,но там резолюцията пада и няма смисъл.

Публикацията е редактирана (06-02-18 01:22)

Дата:   06-02-18 01:18

Няма такова ограничение за огледалото на Каноните. Инак как ще снимат видео.

Дата:   06-02-18 08:48

Публикацията е редактирана (22-03-19 11:55)

Автор: Raffito   
Дата:   06-02-18 15:07

Значи дали обективите на М42mm стават на Nikon -e въпроса-???

Стават с преходник -без оптичен елемент и с преходник с оптичен елемент.

А съвсем друг е въпроса ,че обектив на М42мм може да му се направи --
-Nikon-ски байонет.
Това си зависи от конструкцията на обектива.
Дали е възможно да се отнеме този 1mm и обектива да влезе по-навътре към апарата.

Навремето легендарния Flektogon 2,8/20mm масово се преправяше на
Nikon-ски байонет ,защото 20mm-овия на Nikon си беше сума....
[shtrak]

Автор: chikolina   
Дата:   06-02-18 21:04

Pancolar 55/1.4 e разкошен обектив,само цената му малко е ..............

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »