Автор: chrisnoch
Дата: 04-02-18 23:38
"Играх" си с Canon G7X II един уикенд и бая го разцъках (от напиращо любопитство какво са успели да скалъпят с великолепния сензор на "четирибуквената фирма"), а със Sony RX100 III съм снимал няколко пъти (различни бройки на приятели), но не му обърнах особено внимание, защото не харесвам толкова малки фотоапарати. Въпреки принципното ми несъгласие с размерите на Сонито, мога да твърдя, че това е по-добрата камера. Ще се опитам да се аргументирам по-подробно.
- Канонът е незначително по-голям, но стои доста по-добре в ръката - до голяма степен благодарение на малкия, но удобен грип отпред (за Сони трябва да си го купиш отделно). За "компенсация" задният контролен диск на Канона е пълен боклук, а пръстенът около обектива се държи странно и затруднява прецизното настройване на функциите (възможно е те да се сменят, включително във връзка с режима на снимки).
- Обективът на Канона е по-универсален (стига до 100 мм еквивалент) и "кацва" на 2.8 бленда при 50 мм (30 мм при Сони), но е доста по-мек - осбено в периферията и в дългия край. После четох, че при Канон разликите от бройка до бройка са съществени, а при Сони това отсъства или е в пренебрежими граници.
- Малкият визьор на Сонито е ... малък, но върши страхотна работа при слънчеви екстериори (например), когато изображението върху екрана на Канона се вижда едва-едва. Голям + за Сони, според мен.
- Функционалността на автофокуса при Канона е, меко казано, объркваща. На практика камерата НЯМА следящ фокус при серийна снимка, а фокусирането през тъч екрана е с чувствително закъснение. Не съм го измервал, но е над 1 секунда със сигурност. Сонито няма тъч екран, но се справя чувствително по-добре с автофокуса във всички ситуации.
- Така и не разбрах как точно работи автоматичното ISO при Канона. Имам ясен спомен, че беше с много странно поведение, а и не съм сигурен дали можеше да се задава долна/горна граница. При Сонито не забелязах никакви странности.
- Канон включват външно зарядно в комплекта (батерията се зарежда и чрез USB вътре в камерата), а за Сони трябва да се купи отделно.
- Като цяло Канонът ме изнерви, а Сонито - не (въпреки размерите си). Това е чисто субективно усещане, но реших да го напиша. Понякога една камера ти харесва чисто интуитивно, а друга - не.
Това е по спомени. Дано да съм бил полезен.
|
|