Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 unsplash - сайт за безплатни фотографии + ...
Автор: Ivan_A   
Дата:   01-02-18 20:30

unsplash

Преди месец научих за този сайт - мои близки го ползвали, доволни са.
Разгледах го - отличен източник на качествени кадри във висока резолюция за почти всичко, включително за търговско ползване - без заплащане.
Добре за потребителите, но за фотографите, които "с това си вадят хляба"?!

Днес, в dpreview попаднах на:

Zack Arias / Mikael Cho Interview About Unsplash

Не съм професионален фотограф, но много мои приятели са.
Не зная кой от двамата е прав и кой е по-прав.

Ако не сте, прочетете/изгледайте.

... или ползвайте сайта - "Beautiful, free photos."

Отговори на това съобщение
 Re: unsplash - сайт за безплатни фотографии + ...
Автор: BXMarkov   
Дата:   01-02-18 22:47

И аз не съм професионалист, но познавам доста такива,да това е проблем за хората,които се изхранват с фотография.В случая, трудно ми е да си обясня мотивацията за създаване на подобни сайтове.

Автор: nyamago   
Дата:   01-02-18 23:16

Този сайт не може да дойде в неделя да ми заснеме безплатно сватбата. Нито може да ми наснима безплатно 200 страници каталог с маратонки. Има и други задачи, които такива сайтове НЕ решават.

За всичко останало, професионалният фотограф трябва да се пребори - с качество, количество или превъзходно обслужване и приятелство с клиента. Или да се откаже от нещата, които могат и без жив нарочен фотограф.

Животът не е справедлив, да свикваме с тая мисъл [smilie8]

Автор: Rand   
Дата:   02-02-18 00:34

Колегите от рекламния отдел ще му се зарадват на сайта. shutterstock не толкова.

Автор: lamerko   
Дата:   02-02-18 00:39

Похвална инициатива, но ноже някой да пострада лошо. До колкото разбирам, всеки може да си създаде акаунт и да качи фотоси, които по някакъв начин евентуално биха се оказали в конфликт с някакъв закон/личност или права...

Дата:   02-02-18 08:54

nyamago, както (почти) винаги е прав: " ... Животът не е справедлив, да свикваме с тая мисъл..."

Струва ми се, че съм свикнал.
... до момент, в който се появи нещо подобно на този сайт - той (и подобните му) сякаш ми казват: фотографията, дори добрата такава, не струва нищо в пари! Ползвайте свободно - както въздуха, който дишате.
... не ми се иска да се съглася.[smilie2]

... и на видеото/дискусията им - как се различават двамата!
"Старият" фотограф - опитващ се да докаже нещо, но май вече се е предал, разбрал, че файда от вайкане няма ...
"Младият" собственик на сайта - учтиво разбиращ всичко, но сякаш цитиращ nyamago:" ... Животът не е справедлив, да свикваме с тая мисъл..."

И досега е имало сайтове (Flickr [smilie3]) , от които съм ползвал изображения, но винаги съм имал "едно на ум" - от презумпцията, че "няма безплатен обяд!".
С този и подобни сайтове "едно на ум" изчезва.

... подобни:
Best free stock photos in one place.

... е, иска регистрация, но после ползваш от самия Photoshop CC:

Hidden Free Stock Photos Inside of Photoshop - Pexels Photoshop Plugin

Петък е, затова се разбъбрих.
... и да свикваме![smilie5]

[beer]

Публикацията е редактирана (02-02-18 09:09)

Автор: Synthy   
Дата:   02-02-18 09:05

Какви са задълженията на качващите там снимки? Има много снимки с хора. Трябва ли някаква декларация от заснетите, че не възразяват да им използват лика за реклама? Подобно изискване има в шатърсток примерно, както и в доста други сайтове за стокова фотография.

Автор: marvesss   
Дата:   02-02-18 09:21

Мен пък ми е любопитно ако някой е качил в сайта чужда снимка и друг я изтеглил и си я сложил на календара си... кой ще поеме вината?

Автор: sauron69   
Дата:   02-02-18 10:19

Ами то нали точно със снимка от този саит стана наскоро скандал, след като канон Италия и Испания бяха използвали безплатна снимка от него, като уж била снимана с канон 1Д4. После се оказа че половината снимка е снимана с Фуджи [smilie18]

Автор: Chipsy   
Дата:   02-02-18 11:24

Чудесен сайт, не знаех за него.
Нямам проблем да плащам за снимки за сайтовете ми, но тези планове на повечето сток сайтове са пълно безумие.
Нито един голям не става да си купиш единична снимка на сносна цена.

Автор: chones   
Дата:   02-02-18 11:47

Chypsy- колко пари за теб е сносна цена? [smilie21]

Дата:   02-02-18 13:54

Изчетох правния "дребен шрифт" - младежът си е 'вързал гащите' прехвърляйки цялата отговорност за спазване на законите върху авторите, качващи снимки. Те са идентифицирани и могат да бъдат намерени за търсене на отговорност, но дори достоверността на тяхната регистрация е само тяхно задължение и сайтът не носи отговорност, ако са мошеници.

Допълнително освен прехвърлената отговорност, сайтът слага и няколко конкретни ограничения в 'неограничения' лиценз, напр. - НЕ СЕ включват правата върху присъстващи в снимката запазани марки, лого-та на фирми и подобни. Също НЕ СЕ включват правата за безплатна употреба на снимки с разпознаваеми лица на индивиди (т.е. важат си познатите от другаде правила за изрично съгласие на модела/обекта и пр.)

Както и предполагах, стопаните на сайта са обезопасени откъм юридическо преследване. Известен риск носят ползувателите на снимки, защото (практически на доверие) приемат декларирани от 'авторите' неща. Най-голям риск носят последните, защото са подсъдни за всяка невярна или непълна декларация. Т. е. ако решите да качвате - по-добре казвайте истината и само истината [smilie3]

Ако наистина и професионално ви интересуват поставени по-горе въпроси 'Какво ще стане ако... ...?' (а не са само петъчно подмятане) - четете подробно 'License' и особено - 'Terms & Conditions' вкл. доста подробната FAQ секция.

[beer]

Публикацията е редактирана (02-02-18 13:58)

Автор: victory13   
Дата:   02-02-18 14:42

Е то и тук авторите на сники си носят отговорността... ако ги хванат...
За колажа с пингвина да не би да затворят фф [smilie8]

Дата:   02-02-18 15:03

Работата става по-напечена ако нарушението настъпи по пръстите някой по-голям, например световна марка, която си държи на логото и името (и има прескъпо платени адвокати да съсипят всеки нарушител). Или поп-/кино-/спортна звезда, чийто образ е използван без позволение (а те от образа си се хранят - доста добре). И особено когато употребата е комерсиална и с незаконната снимка са изкарани някакви пари (или, по мнение на адвокатите им, е попречено на законния собственик да изкара много по-големи пари, т. нар. 'пропуснати ползи')...

Иначе за любителска некомерсиална злоупотреба никой няма да реже глави, но все пак се разчува из социалните медии за плагиатство и неетично поведение. Малко смях и кавга в петък - здравословно [smilie6]

[beer]

Автор: Chipsy   
Дата:   02-02-18 15:18

chones написа:

> Chypsy- колко пари за теб е сносна
> цена? [smilie21]
>

Зависи от снимката, ползването и компанията.
За мен тези сайтове вършат чудесна работа - pixabay, pexels, wikimedia...
Ако имаше платени алтернативи за подобни снимки на цени от няколко долара/евро/паунда с удоволствие бих ги плащал за единични бройки.
Повечето, да не кажа всички, сток сайтове решиха да правят планове и така елиминират такива като мен като клиенти. Под такива като мен имам в предвид собственици на малки и средни сайтове, на които им трябва медия от дъжд на вятър и нямат нужда от това всеки ден/месец.

Дата:   05-02-18 21:21

продължението/краят:

Zack Arias on Unsplash and the 'race to the bottom'

... и от горния линк (за по-лесно):

Thoughts On Unsplash

[smilie24]

Автор: pllb   
Дата:   09-02-18 11:13

много хубав сайт
РЕКЛАМНИ ЯКЕТА,Спестовна сметка,металсистем,ортопедични раници

Публикацията е редактирана (09-03-18 07:45)

Автор: stukloplast   
Дата:   09-02-18 14:08

Някои биха казали, че това си е чист, мързелив комунизъм :) [smilie21]

Ама като гледам снимките, не са като тука...

Автор: IDA   
Дата:   09-02-18 19:40

Много показателно за всички, които си правят илюзии относно големия добър презокеански брат и се питат защо той е толкова богат и могъщ, а ние тук си тънем в мизерията. Особено ми хареса разказът за дизайнера, който години наред използвал снимките на фотографа абсолютно безплатно за добре платените си проекти, а когато фотографът го помолил за малка дизайнерска услуга, онзи го попитал колко му е бюджетът. Това e типичен пример за прословутата американска максима в действие - дават ли ти, взимай, пък който ти дава, да духа супата! В края на краищата го докарват до там, че фотографът трябва и да си плаща, за да му вземат снимките безплатно. Гот, нали? Перфектният вариант на Чичотомовата колиба през 21-ви век ...

Очаквайте в най-скоро време и български вариант на Unsplash!

Автор: mmjm   
Дата:   09-02-18 21:32

Не останах с впечатлението, че някой насила публикува снимките си в сайта.

Автор: stukloplast   
Дата:   10-02-18 09:02

Е как бе... От ДАНС идват и ги бият, докато не качат всичките си шедьоври.
Великия български "бизнесмен", у тролея да пръдне, пари ще иска от контрольора - щото е инвестирал в боба. Да не говорим за отразяване на благотворителни събития - великия бг фотографски гении, дори и да не успее да спазари някой лев, успява да договори безплатен превоз, обяд(на който поръчва 10 порции от най-скъпото и си го завива и за вечеря), и се напива на гъз...

Автор: IDA   
Дата:   10-02-18 13:34

Вие само се молете, Unsplash модата да не дойде скоро и в България, иначе жална им майка на фотографите, които преживяват от продажба на снимките си. Той и Зак Ариас до скоро се дуеше като пуяк в мрежата, ама като го видях как подсмърча във видеото от първия пост и веднага ми стана ясно, че нещата никак не са розови за нашего брата стоковия фотограф. Обърнахте ли внимание, как Unsplash фирмичката на оня сополанко, дето си бърка в носа пред камерата, само за година е направила 30 милиона долара от безплатно предоставените от наивните балъци фотографии, докато професионалните фотографи като Зак хленчат ли хленчат. Ами да му е честита глобализацията, а покрай него и на всички олигофрени, които вместо да мислят с главите си, се прехласват по всичко американско и си въобразяват, че големият презокеански брат ще оправи света! Той, че ще го оправи, ще го прави, въпросът е, кои ще бъдат оправените ...

Дата:   10-02-18 13:38

^^ @Stukloplast: [smilie18] [smilie5]

Смешно, ама и малко тъжно - защото доста от това е вярно. [smilie2]

Но Зак и другите анти-Unsplash не са нашенци; още не ми е съвсем ясно за какво именно точат крокодилски сълзи? [smilie11]

(И пропуснатият пост на @IDA докато съм писал, не ми дава отговор [smilie2] )

Публикацията е редактирана (10-02-18 13:40)

Автор: mmjm   
Дата:   10-02-18 13:44

Колкото магазините за хранителни стоки и ресторантите са фалирали от наличието на безплатни кухни, колкото компаниите за платен софтуер са фалирали от наличието на безплатни алтернативи и т.н. Кадърен ли си ще се впишеш на пазара, посредствен ли си ще ти пречат и алтруисти, и конкуренти, и световната конспирация, и всички глупотевини, за които се сетиш.

Дата:   10-02-18 14:13

^ [smilie24] +1

И разбира се, за всичко ще ти е виновна Америка! (Точно както други пък вярват, че всичко хубаво идва оттам ; )

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »