Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Топ 50 с най-добрите снимки за септември

  Разгледай снимките с най-висок рейтинг за м.септември 2018 г.

  https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=RATING_HISTORY&Y=2018&M=09

 • Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - 1-4.11.2018 г.

  Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - Разлог  Здравейте!

  Каним всички вас на Фото Форум Фест '2018
  Той ще бъде проведен през периода 1-4 ноември 2018 г. в СПА хотел Terra до град Разлог.
  Традиционно Фото Форум Фест има предимно образователен характер.


  Ще можете да тествате различни камери, обективи, принтери.
  Повече подробности и програма ТУК »

   

        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   06-01-18 17:06

Как ви се струва? Опорочиха ли медиите заедно с чалга патриотите традициите на светлия празника "Йордановден"?
Калофер - хиляди хора, десетки ПТС-и с насочени антени за живи връзки, прелитащи дронове, машини за изкуствен сняг, метал халогени като за футболни мачове; оператори и репортери във водата; стигащи до бой фотографи, всеки от които има право да снима на заветното мостче, защото мръзне от 4 сутринта на него.
А извън Калофер - редица псевдо патриотични организации, ултраси на футболни клубове и прочие паплач с бръснати глави, завирили бентове на реки и рекички, веещи дебели шкембета и цици заедно с националния флаг, подскачат с пластмасови бутилки от "ДЕРБИ" - "традиционни хора" във водата, пеещи националния химн.
Всяка година си мисля, че покрай този празник псевдо/чалга/шкембаро-патрЕотичната паплач успява да достигне дъното, но очевидно може и повече. Защо по този грозен и пошъл начин, трябва да се опорочава тази традиция? Помните ли Йордановден до преди 8-10 години?
Напълно подкрепям калоферци, които преди година недоволстваха срещу това опорочаване и разделиха хорото на две места (когато във водите редом до момчетата с носиите от Калофер, наскачаха малоумници с татуирани свастики и шалчета на Ботев Пловдив и Миньор Перник) Явно обаче, че там нещата никога няма да бъдат като преди, защото този ден, медиите превърнаха в изключително доходоносен бизнес за местните.
Лично аз не подкрепям подобно опорочаване и спрях да ходя в Калофер, но тенденцията на един отказал се да отидат още 20 други се запазва с годините. Няма лошо да отидете, да снимате, но не мислите, ли че вече стана прекалено? Като видях сутринта "нюз фийда" във фб, че всеки пуснал лайф от някое си "мъжко хоро" из всички краища на страната, лошо ми стана... То и в гугъл вече, ако напишеш "Йордановден", няма да излезе "Богоявление" или "хвърляне на кръст във водата", а "хорото от Калофер", което съм убеден че до 10 години ще стане "традиционно българско хоро в ледените води, играещо се от столетия във всички краища на страната".

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 17:25

Всичко свързано с патриотарщината ме отвращава. Убеден съм, и че Левски и Ботев се въртят в гробовете си като пумпали, виждайки ликовете си татуирани върху прасци, бицепси чат пат гърди на малоумници с безумни и празни погледи редом със лика на „Фюрера“ и свастиката.
Моля не се опитвайте да ми обясните древното значение на този символ, за всички е ясно от кого е използван и чия идеологическа принадлежност демонстрира в новата история.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"По стръмните склонове на италианските Алпи" от Zaprin Geguskov - 4 коментара
"Остров Рюген" от Николай Михайлов - 0 коментара
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   06-01-18 18:13

И да и не. Това дали човек го прави чисто от уважение към традицията или просто защото е модерно ... Да си патрЕот явно е модерно ... Но тази традиция е такава масова , показна! Не е друг тип смирена или тайна ... За това по-голямата публичност е нормална! Тази традиция с кръста хорото събира всички от населеното място и региона ...
Ето ти Самоков
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10210059601555798.1073741929.1509611505&type=3

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Simbon4o   
Дата:   06-01-18 18:35

То не е ли да се сбият патриоти за кръста във водата на плиткото не е празник...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: zbonev   
Дата:   06-01-18 18:44

Прословутите 80% показаха надмощие :)Публикацията е редактирана (06-01-18 19:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-01-18 19:00

Ако “елитните” 20 % не могат да впрегнат мускулите на “прословутите” 80, значи не са никакви елитни ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 19:02

През последните десет години, май само венъж съм пропускал. Днешния йордановден беше може би най смисления от фотографска гледна точка (то си беше направо холивуд - оръдия за сняг, осветление, контра осветление.Кефти вак'о, кеф ти е так'о!)
Медиите се държаха много прилично, репортерите им бяха с носии и ненатрапчиви, (като изклчим оранжевата найлонова торбичка на камерата на крана, останалото си беше яко в плюс на снимащите. "Пришелците" бяха на ниво - със старинни носии и се държаха неочаквано прилично . От местните имаше двама трима напити, които подбуждаха към золуми, но останалите ги одържаха. Прехвърчаха и леки искрици на завист и пренебрежение от месните към "очовечените пришелци" , заради отнетата възможност да блеснат като свръх нова с високите си морални устои и патриотизъм - видя се има и други като тях - не по малко патриотично настроени млади и смели мъже. Колкото до това дали традицията е опорочена, не мисля, те и калоферци едва ли си спомнят вече кой по право е влизал на йорданов ден в реката (единствено ергените и новите зетьове в града), щом до миналата година и няколко местни моми се подвизаваха в студената река отнасяки се безотговорно към репродуктивните си възможности... Та традицията се създава от хората , а не обратното. Традицията е динамична и ако днес е станало модерно медиите да участват в нея отразявайки я , то те вече са част от нея. Ние фотографите също сме вече част от нея, в което не намирам нищо лошо или опорочаващо я!Публикацията е редактирана (06-01-18 19:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 19:26

Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена. Вече е загубила естествения си характер. Дали с тази е станало така - не мога да кажа!? Само присъствалите. Но като гледам кадри като ТОЗИ се сещам за думите на покойния Радко Дишлиев.

p.s.
Аз лично много рядко се съгласявам да снимам хора - най-вече заради нарцисизма, егоизма и позьорството, което лъха от повечето тях като застанат с/у камерата. А пусто като не понасям режисирани кадри! Дали последните години с "изобретяването" на т. нар. селфи се засилиха горните чувства не знам, но няма по-голяма обида към фотографията (и към самия себе си) да насочиш по този начин телефона към собствената си физиономия. Ако и хората участвали в "Леденото хоро" повечето време са били ангажирани да следят къде са разположени камерите..........?

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 19:27

Имаме архитектурни паметници от средновековието превърнати в помпозна гротеска, имахме архитектурни паметници от миналия век заличени безвъзвратно от новите си собственици и на тяхно място се издигат мутро-барокови грозотии, имаме живи традиции, които от културни феномени, се превръщат в кичозни гротески с оправданието за осъвременяване на традициите, тъжна история.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 19:43

Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена.
....Вероятно ще се напишат и по-големи глупости от тази, но засега ми тя ми е фаворит [smilie5]Публикацията е редактирана (06-01-18 19:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 19:57

Gecata, на такива евтини и плоски опити за провокацийки дори няма да си направя труда да отговоря.
Но това ме заинтригува...

Gecata написа:

> Днешния йордановден беше може би най
> смисления от фотографска гледна
> точка (то си беше направо холивуд -
> оръдия за сняг, осветление, контра
> осветление.Кефти вак'о, кеф ти е так'о!)

Т.е. днес е имало едва ли не холивудска продукция на тема "Йордановден"?
Така ли да разбираме?
Затова ли така скочи срещу изказването ми? [smile]
Почувства се засегнат?Публикацията е редактирана (06-01-18 19:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 20:03

Скочих срещу явните глупости които пишеш:"Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена."
Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората. Тя не е абстрактно понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности! Моля не се изказвайте така категорично за материя ккоято не познавате добре, а и нямате желание да вникнете в нея :)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: sherbit   
Дата:   06-01-18 20:03

Убеден съм че в бутилките нямя "Дерби".

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: ZENTEX   
Дата:   06-01-18 20:09

Такъв ни е манталитета,видим ли нещо хубаво и красиво,задължително първо трябва до го осереме и след това да се вайкаме каква сме я свършили.Има нещо сбъркано в нас.Образованието ли ни идва в малко,алкохола ли ни идва в повече,някой който наблюдава от страни трябва да ни каже,обаче ние едва ли ще му повярваме.Това че празниците си превърнахме в селски панаири и състезания по надяждане и препиване ясно,пропадналите ни и жадни за каквато и да е безсмислена или извратена информация медии отразяват ежечасово и допълнително облъчват болните мозъци.Погледнете в какво състояние са църквите и манастирите ни,срамота.Навсякъде пушат скари,легални и нелегални хотелчета,грозни и безсмислени сувенири,балончета,значки и пр.Последно преди пет години ходих на Рилския,атракцион за курортисти.Още спираш и веднага такса паркинг,нормално е да се взима след като се поддържа,ама е срамно че това място привлича само сеирджии и безбожници.Влезнахме да запалим по една свещ,то публичен дом.Две фитки пред нас по тензухени роклички до чатала и отдолу само по прашки се хилят с некви селски ръбове все едно са на чалгарница,извикахме игуменката,жената ги згони и точно след две минути се изсипа цял рейс добитък същото качество.На там някъде е проблема,хората са неграмотни,нямат души,влече ги нещо отвътре и нанякъде,ама нито знаят какво е,нито знаят защо.Няма кой да им каже.Забравили са кои са и какви са.Матрицата бачка на 100%,търсим само сеир,гледаме се по улици и планински пътеки с празни безизразни очички ,чудим се откъде се познаваме,подминаваме се без да си кажем здравей,бързаме за безсмислената си работа прегазвайки всичко и всички, и със задоволство се кефим на новия модел електронен боклук с екран без рамка изтипосан на хилядите билбордове в града,заемащи ни гледката към небето или хоризонта.Кой му дреме че не вижда какво е времето в момента,важно е екранчето на което можеш да си гледаш порно и лъскави рекламки.Там има всичко и можеш да намериш всичко,на момента.Няма значение че е виртуално.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fotograf123   
Дата:   06-01-18 20:09

Я вижте пипалата на чалга културата до къде стигат [smilie5] те работят вече от почти 50 години [smilie25] още от Соца и карат иначе грамотни люде да пишат глупости [shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: zbonev   
Дата:   06-01-18 20:17

ZENTEX [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-01-18 20:23

Абе малко преувеличавате. На село хората така се веселят-селски събор-скара, чалга, алкохол, яки момчета, бой, навсякъде по света по селските събори е така. Колдплей ли да си пуснат, гурме ли да ядат, ако ги правите тия неща, за тях пък сте европедали [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: b0bb0   
Дата:   06-01-18 20:23

Традиция?!?

"...Така нашумялото в последните години мъжко хора не е стародавна традиция. Който каже, че това е традиция от 100-200 години просто не е запознат нито с историята на града, нито с традициите... Това хоро е практикувано от миналия век, някъде през 70-те години. Превърна се в една медийна атракция..."
Източник.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: karel   
Дата:   06-01-18 20:37

Цялата държава е опорочена, за съжаление

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: the-rookie   
Дата:   06-01-18 20:38

"Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората.Тя не е абстрактно понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности!" Gecata,описанието което давате покрива по-точно като определение понятието "модерно" ,като антипод на "традиционното"!Публикацията е редактирана (06-01-18 20:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 20:44

Gecata написа:

> Скочих срещу явните глупости които пишеш:"Когато една
> традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея,
> а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена.
"
> Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората. Тя не е абстрактно
> понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес
> предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности!
> Моля не се изказвайте така категорично за материя ккоято не
> познавате добре
, а и нямате желание да вникнете в нея :)

Виж, може би не си ме разбрал?

Посветил съм немалко години от живота си на националния ни фолклор напълно заставам зад думите си:
"Че когато една традиция започне да се изпълнява механично, че когато изпълнителя е по-скоро загрижен за това как ще изглежда по ТиВи-ту- тогава вече изпълнението му не струва". Това първо.
...
После - може би не си ме и дочел?
Никъде не писах, че днешния празник е опорочен - понеже не съм присъствал.
Просто зададох въпрос - върни се по-горе и се убеди сам:
Дали с тази традиция е станало така - не мога да кажа!? Само присъствалите.
Ако въпросителния знак ти е убягнал или си забравил значението му - моля те, припомни си го.
...
Отделно - какво познавам и какво не - интересно ти как можеш да кажеш? [smile] Доста самонадеяно ми изглежда някой да твърди каквото и да било за абсолютно непознат човек? Ето това вече са глупости. [smilie3] При това с тон на мъдрец.

Приятна вечер.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: iliyanb   
Дата:   06-01-18 21:19

Когато се събудите и пуснете телевизорите, ще се изненадате, че светът върви нанякъде - към добро или лошо никой от нас не може да каже. Не виждам хора с каруци по Цариградско или с товарни мулета, а всеки ден се возя там. Светът се развива в някаква посока. Лесният обмен на инфомация води до това. Ще ми се да си направя екскурзия до национален парк "Блек Хилс" в САЩ. Единствено се страхувам да не се разочаровам или американците специално за мен ще организират лов на бизони, автентичен?

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   06-01-18 21:24

Днешният празник е бил по-впечатляващ и организиран и по друга причина. Имало е представители от чужбина за заснемане и описване на тази традиция. Стара/нова няма значение. Както и спора който водите.
ЮНЕСКО са пратили проучващ екип. Сега ...дали е за хорото или гайдите ще видим скоро.

Опитват още от миналата година.Публикацията е редактирана (06-01-18 21:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 21:36

Евала, добре се „представяме пред чужденците“, Бг-то отново изтепа рибата.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: IDA   
Дата:   06-01-18 21:45

Вие не сте присъствали на Фашинг или Октоберфест в Германия да видите какво значи простотия и в какви мащаби се вихри. Нашите скари и чалги ряпа да ядат!

Когато една традиция се превърне в машина за пари, простотията лъсва тутакси. Един ден и на луната ще е така.

Там където няма ценностна система, се вихри чалга и простотия. Жалко, но факт...

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »