Автор: marvesss
Дата: 17-12-17 09:14
Според моя скромен опит с Wacom-и (последно съм с Intuos Pro S, но през мен са минали и среден, и голям размер), мога да кажа, че за фотообработка (селекции, малко четки, ретуш) малкия размер е предостатъчен, аз дори работя на около 1/3 от работната площ на S размер, за да не си извивам китката много (уморява) и съм достатъчно прецизен, за да селектирам пиксел по пиксел.
One by Wacom Small CTL-472 струва 84 лв. в Адком (официален дистрибутор на Wacom за България). Мисля, че няма тъч.
По-високите Intuos модели имат повече нива на натиск, което не е от съществено значение при фотообратка. Имат и и изведени програмируеми бутони. Pro модела има функция за наклон на писалката - за ползване като четка при рисуване, както и още повече бутони и плъзгач с пръст за размер на четката, примерно. Все опции за художници.
Intuos Pro е мислен да се ползва като самостоятелно устройство - с лява ръка върху програмируеми бутони, с дясна навигираш с пръсти и писалка.
Wacom One Small няма тъч и бутони, поради което е изключително по-компактен в сравнение с Pro Small, примерно. Може да се постави на мястото на мишката (реално е с размерите на подложка за мишка) и да изпълнява същите функции като Pro модела, само че за бутони ще се ползва клавиатурата на компютъра. Единствен недостатък е, че няма тъч, който си е доста полезен за приближение, накланяне на снимка за прецизна работа.
Ако има модел като Wacom One Small с тъч функция, бих избрал него като най-оптимален таблет за обработка на снимки, не само защото е в пъти по-евтин от по-големите си братя, а и защото е много компактен.
|
|