Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Макро фотография - въпроси
Автор: Ivanpg   
Дата:   05-12-17 20:03

Здравейте,

занимавам се с фотогарфия като хоби и имам желание да се позанимавам и с макро фотография. Имам Nikon D3200 и 18-105мм и 50мм 1.8 като обективи.

Преди съм снимал макро със 105мм може да видите снимки в профила ми - не е с цел реклама, а е свързано с въпросите ми.

Та искам да снимам като цяло що го качествени снимки, но нямам и голям бюджет.

Колебая се за Nikkor 40m 2.8 , или за 55mm Ai S (2ра ръка). Другия вариант който обмислям, но тук ми е въпроса как точно за използва това нещо е следното:

https://www.amazon.de/dp/B001AWEQRU/

Как точно го ползвам и ще работили с моята техника ( с фотоапарата да, но с обективите ? )

И какво е качеството на снимките? Смисъл трябва да има някаква уловка, защото с такъв продукт някакси излиза много евтино, и сякаш няма да е толкова качествено. Иначе какво мислите и за този 40мм 2.8 Макро?

Мерси предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Макро фотография - въпроси
Автор: Pavlov   
Дата:   05-12-17 20:19

Първо прочети това.

Иначе Micro-Nikkor 40/2.8G е много яко обективче. С него можеш да снимаш и на автофокус с твоето тяло. Но е възможно късото му фокусно разстояние да те ограничава в някои ситуации, защото за голямо увеличение е нужно да се приближаваш много до обекта.

Автор: kvakioh   
Дата:   05-12-17 20:19

Toва от линка са макропръстени, като задължително трябва да са с контакти, за да има управление на бленда, скорост, автофокус донякъде. 18-105 може да се сложат всичките. Това е евтина, бюджетна и донякъде приемлива опция.
Иначе за макро обективи, 40/2.8 е достатъчно добър, но ако е за движещи се макро обекти като насекоми и т.н. не е. Ако е само за забавление и да се види какво е макро, нещата в недотам дълбочина 40/2.8 става. Има всичко, което се изисква от един макро обектив.
55мм AiS ще е само ръчен, няма да има потвърждение на фокус и т.н. и ще е сложно да стане като хората. Това е голяма заблуда за този обектив на по-нови тела,поне трети случай точно за това срещам в последните 3 месеца. Няма смисъл от 55.
60/2.8 с мотор макро е обектива, ако ще се ползва дългосрочно, ще стои на обектива доста и т.н.
Има по-евтини, изгодни варианти за забавление, които ще имат автофокус и всичко останало.

Автор: gorjanin   
Дата:   05-12-17 20:24

Здравей,
Nikon 40mm f/2.8g хубав обектив, но зависи към каков се стремиш.Работната му дистанция при 1:1 е под 4 см. и това затруднява нещата от към светлина.Отделно стряска бубулечките.
Екстендерите с твоят 50мм е според мен по-добрия вариант.Ползват се между обектива и апарата и ако са качествени(не пропускат светлина при снадките) не влошават качеството на изображението.[cool]

Автор: lamerko   
Дата:   05-12-17 20:28

Да де... но ще подобрят ли дистанцията и светлинните условия :)

Дата:   05-12-17 20:34

40/2.8 втора ръка е достатъчен, всичко останало ще е компромис и повече загубено време. Всъщност, ще е спечелено, защото ще се научи повече.

Дата:   05-12-17 20:49

Благодаря много за бързите и полезни отговори!

Като цяло досега като съм снимал с 105мм пак в дадени ситуации ДОФ-а беше малък, ако това е правилния израз, и снимах със статив и ръчно сменях фокуса за да мога накрая да ги съединя "стакна" в едно изображение , при което достатъчно голяма част от обекта да е на фокус.

Иначе по-скоро ще снимам различни от насекоми обекти.

Иначе виждам, от тове което прочетох, че с тези макропръстени ми се намаля и светлосилата и съответно ще е добре да помисля и за някакво осветление.

Иначе като слагам тези макропръстени, реално доколкото разбирам мога да фокусирам от по-близко разстояние, което реално значи че трябва и да се доближавам по-близо до обекта при всички положения и просто с тези макропръстени ще мога от това разстояние да фокусирам обекта, като преди това не бих могъл да го направя. и реално ще гледам да фокусирам най-близката точно до обектива, за да може после ръчно да направя снимки и на другите части от обекта и да ги обедния в едно?

Иначе мога ли да ползвам 40мм заедно с такива пръстени, защото би ми се искало да достигна увеилчение над 1:1 , а ако фокусното разстояние на 40мм е 4см, то значи че с макропръстените ще стане под 4см?

Мерси!

Дата:   05-12-17 20:52

Евентуално ще може да стане с макропръстен и макро 40/2.8 и САМО с 12мм екстендер ринг. С 24 и 36мм няма как да стане толкова близо, дори 1мм не става.

Дата:   05-12-17 20:54

Да, много под 4см ще бъде. И тогава ще имаш реален проблем със светлината...

Дата:   05-12-17 20:59

Току що пробвах с цял комплект пръстени.Резултата е 3:1 увеличение и около 5 мм работна дистанция.

Публикацията е редактирана (05-12-17 21:00)

Дата:   05-12-17 21:03

Значи има наличен обектив, макропръстени и ей така си питаш??
Няма какво повече да се каже тук. Повече знаеш от всички нас.[beer]

Дата:   05-12-17 21:12

gorjanin с какъв обектив си пробвал?

Сега се опитвах да го сметна, но нещо се обърквам - мога ли с 18-105 да постигна с тези пръстени увеличение над 1:1?

Дата:   05-12-17 21:18

С Nikkor 40m 2.8.Пробвах и с 18-105 и там не успях да стигна и 1:1[beer]

Автор: LupusS   
Дата:   07-12-17 11:51

https://www.amazon.de/gp/product/B00JO64MY6/

решение със светлината

Дата:   07-12-17 11:52

Да и аз това гледах има доста примамлива цена и се чудих дали ще ми свърши работа. А Вие ползвали ли сте го или?

Дата:   07-12-17 12:04

Не вършат никаква работа - имах подобна (по-скъпа) и я подарих. Като по-евтин вариант има на Yongnuo, но май има TTL само за Канон: Амазон

Дата:   07-12-17 12:30

Имам такава .

Върши работа, но TTL режима е ненадежден [beer]

Публикацията е редактирана (07-12-17 12:32)

Дата:   07-12-17 12:33

В коментарите на линка, който съм пуснал, пишат за Никон.

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   08-12-17 11:23

Не се занимавай с 40мм, вземи нещо над 90-100 мм, истински макро обектив. С 40ммще може да снимаш стотинки, картофи, чинии с храна. Ако ти се снима в природата, цветя, животни и т.н. няма да върши работа.

Автор: stalker   
Дата:   08-12-17 13:53

1swamp2frogs ..съгласен с теб.С 40mm макрото толкова близо се навираш, че става само за статични обекти, но не и за буболечки из природата или където и да е било...Просто ще ги плашиш навирайки се в тях.Играх си с един такъв на терасата у нас.Само цветята си стояха... :) Мухите и другите живи твари си бегАха преди да заема желаната позиция, колкото и да бях внимателен.Децата се скъсаха от смях.Това за инфо на автора.

Дата:   08-12-17 15:37

Ами аз взех тези макропръстени да видя с тях какво ще стане като резултат, тъй като и да взема хубав макро обектив предполагам пак ще мога да ги ползвам и тях и няма да стоят да събират прах (надявам се)

Дата:   08-12-17 16:13

А, вземеш ли обектив - пръстените отиват в дъното на шкафа :)

Дата:   08-12-17 18:14

Ами с пръстените не мога ли да получа по-голямо увеличение като ползвам и макро обектив?

Дата:   08-12-17 18:55

Не, фокусната равнина ще остане под линията на челния елемент :)

Дата:   08-12-17 19:01

това може да помогне.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »