Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Профил/драйвер на монитор и е ли създаден той да ми пречи ?
Автор: Батко   
Дата:   20-11-17 15:41

За обикновен потребител като мен, трябва ли ми профил/драйвер на монитор ? Защо питам ?

1-ви случай :
Гръмна ми харда с Win 8.1, слагам нов хард с Win 10, компютърът -
същия, мониторът и настройките му - същите, картината различна !?! Почнах да разследвам какво се е променило. Установих, че каквото и да правя на 10-та не мога да докарам хубавата картина от 8-та. Реших да погледна в Device Manager-a и се оказа, че 8-та кара с "Generic PnP Monitor", а 10-та със собственоръчно качен драйвер "LG 24MB67(Digital)". Смених драйвера в 10-та с "Generic PnP Monitor" и О, ЧУДО! Картината се оправи ... или поне стана така както ми харесваше от 8-та!

2-ри случай :
Сменям монитор вкъщи, пускам фотошопа - дообре, направо идеално. Реших да му кача драйвера от CD-то. Пускам фотошопа и опаа! Сигурен ли си, че искаш да заредиш профила на монитора ме пита. Отговарям му човешки на нечовешкия въпрос: естествено, нали е от производителя! И зареждам снимка някаква и О, УЖАС! Няма такива цветове! Отврат! Отивам на proof - нещо си, избирам RGB Monitor и се оправят нещата, но в крайна сметка :

За какъв ми е на мен тоя профил/драйвер, като само ми прецаква нещата. Някой изобщо ползва ли го успешно ?

Отговори на това съобщение
 Re: Профил/драйвер на монитор и е ли създаден той да ми пречи ?
Автор: Konstantinov   
Дата:   20-11-17 18:38

Смени пак на уин 8.1 ,уин 10 не става при мен за снимки нито за програмите с които работя инсталирал го бях преди 3 години с 2 монитора 4к не можеше да ги управлява -бъгове не визуализираше надписите на менютата правилно ,ама мислех че са го оправили за 3 години.

Автор: Ivodam   
Дата:   20-11-17 20:32

Батко написа:

>
> За какъв ми е на мен тоя
> профил/драйвер, като само ми
> прецаква нещата. Някой изобщо
> ползва ли го успешно ?

Бате... заеби по-добре...

[smilie7]

Автор: asahi   
Дата:   20-11-17 20:42

Верно заеби. Някой ден като си калибрираш монитора ще имаш истински профил.

Автор: Батко   
Дата:   20-11-17 21:52

Ivodam, благодаря за лаконичния отговор - да си карам както знам викаш - така и ще направя :)
asahi, пробвал съм със служебния спайдър, беше дъ бест, дъ топ модел ... после 2-3 дена не можех да си оправя цветовете. Колегата, който ми го беше дал и той си беше развалил работната постановка, а си работи професионално.
То ясно, че от калибратори не разбираме, ама 2-ма поотделно стриктно следваме инструкциите и накрая не малко, а много по-зле.

Автор: MarinY   
Дата:   20-11-17 22:53

На всякакъв (разстроен) монитор, можете да си направите снимките да изглеждат добре. Проблемът се появява, когато ги гледате на друг, различно разстроен или не.
Ако искате снимките, които сте обработили, да са еднакви на всяка добре поддържана станция, калибрацията е задължителна.
След ползването на Спайдера, просто сте се сблъскали с тотално, цветово обърканите ви снимки.
[beer]

Автор: colorphoto   
Дата:   20-11-17 23:58

Добре,но от какъв зор трябва да се разбутват цветовете при конвертиране при положение че би трябвало още от настройките на фотоапарата преди заснемане да си е нагласил човек и цветове и контрасти и яркости и рЕзкости и прочее!

И ако се ползва фирмения РОУ конвертор или АЦР си ползваш вече нагласените по твой табиет визии на кадъра.

Направете си настройките преди заснемането и после просто конвертирайте с минимални размърдвания на плъзгачите за да не сте толкова зависими от мониторна калибрация.

То не че е лошо да е екзактно калибриран монитора,ама има монитори дето колкото и да ги мъчиш не го докарват читаво положението.

Публикацията е редактирана (21-11-17 00:00)

Автор: iliyanb   
Дата:   21-11-17 00:34

Голяма мъка... добре че колорфотото, който е специалист доказан, обясни да не се разбутват никакви цветове..[smilie18] квот излезе такова, пак как се вижда тва таковата на монитора - квот такова. [smilie10] мъкаа....голяма
"Направете си настройките на камерата, за да не сте зависими от монитора..." хахахахахахаха

Дата:   21-11-17 00:59

iliyanb: Къде съм писал че не е от значение за мен какво се вижда на мониторите,а заяждачо?!

Остави си за малко грандоманията и тогава пиши какво толкова трябва да са различни цветовете след конверсията от заснетите,ако е адекватно настроен апарата?!

Май не си снимал навремето на цветни филми че да знаеш понякога какво излизаше в зависимост от кописта,химията и/или машината!

За мен цветови корекции реално се налагат едва в 15% от случаите,защо за вманиачени като теб е задължително да разбутвате записаните цветове после а не предварително...

То зависи и от жанра - при репортажа какво да им променям на цветовете толкова.

А че болшинството монитори по света не са калибрирани едно към едно и ще се вижда навсякъде малко или повече различно как ще го промениш...

Е,при печат вече е наистина важна калибрацията,но колко процента от снетото се печата днес и колко от отпечатаното се гледа от широките маси?!

Риторични въпроси,не си давай зор.

Публикацията е редактирана (21-11-17 01:36)

Автор: MarinY   
Дата:   21-11-17 04:52

За не нуждаещите се: като си нагласите апарата за исканата визия, за какво ви е РОУ конвертор, Фотошоп или Лайтрум? Или по—професионално звучи да “конвертираш” от РОУ ... за постигнеш джипегът на камерата!
Да попитам: при нагласен джипегът в камерата, какво виждате на разбалансираните монитори? Май тогава влиза в ролята си конвертора, да разбутате стандарта и да докарате това, което сте видяли на мониторчето на камерата!

Дата:   21-11-17 05:46

Марине,виж какъв ДЖЕПЕГ вади моя Д-610 в сравнение с този на Д-750,има сравнения в ДПРевю и това е отговора на въпроса ти.

Ако можех да си позволя Д-750 повечето време щях да снимам в ДЖЕПЕГ,предвид че снимам репортажи и стрийт.

Само в по-трудни светлинни условия бих ползвал РОУ ако имах камера с ДЖЕПЕГ като този,който вади Д-750 примерно.

Ми как да ти отговоря какво виждам като трябва да знам ти как виждаш снимките,които съм качил тук на твоя монитор,който се предполага че е по-екзактно балансиран,предвид че можеш да си позволиш по хубава техника от мен.

Пиши ми ако не те мързи тъмни ли ти изглеждат,светли ли или прекалено сатурирани моите кадри,предвид че аз си падам по силните цветове...

Вързал съм паралелно и телевизора,който дава много по-реални цветове и има всички необходим настройки на цветопредаване,ръчни цветни температури,гама и прочие,та ми е корекция някаква.

Преди имах прекрасен монитор АСУС но дефектира и от магазина го замениха с този ЛГ боклук с който съм сега.

Пак до пари опира - в момента не мога да си позволя нов АйПиЕс монитор,но като не правя пари от снимане не е никак фатално.

Та в този ред на мисли ми беше и първия пост тук - ако някой НЕ може да си ПОЗВОЛИ финансово оптимален монитор и калибрация как да получи сносни кадри ВЪПРЕКИ недоимъка.

Едва ли всички тук са с прекрасни и калибрирани монитори,ма си траят да не ги усетят че са по-беднички.

И не на последно място имайте предвид че в живота има МНОГО ПО–ВАЖНИ НЕЩА от кой как настройва апарата,конвертора и монитора всъщност.

Публикацията е редактирана (21-11-17 06:01)

Автор: lamerko   
Дата:   21-11-17 09:02

Обикновенно при калибрация на монитора цветовете "омекват" на много хора не им понася как изглежда...

Дата:   21-11-17 15:15

Ако искаш да хванеш влака навреме първо си сверяваш часовника. Така е и с мониторите. Калибрацията струва под 10% от цената на евтиния нов монитор. За сносни кадри въпреки недоимъка препоръчвам да се обработва в черно-бяло.

Автор: imitev   
Дата:   21-11-17 15:20

На мен пък ми е особено неприятно да отпечатам нещо 3х4 метра и да не ми понесе как изглежда заради некалибриран монитор.

Дата:   21-11-17 17:31

Людмил: Лошото е че монитора ми не може да бъде калибриран цветово точно /не е АйПи Ес/.

Ако можеше да те бях извикал отдавна не ми е за парите за калибрация - за нов монитор не мога да отделя.

Какво ли не съм пробвал и винаги държи по-студено цветопредаване от реалното когато правя ръчна настройка с трите плъзгача.

Колкото и да се опитвам да стопля картинката идва момент когато горната част на екрана започва да дава различен оттенък от долната и толкова.

А при настройките му за цветна теммпература по Келвини няма такава под 6500К - но пък има чак до 9300К не мога да се начудя защо!

Моля,пиши ми от какъв зор да ги правт такива,предвид че доста по стари модели имаха доста топли дефолтни цветопредавания?![smilie11]

Ако не те мързи,моля те погледни LG Flatron E 2360 е дръвцето и пиши има ли лек.

Преди него имах прекрасен АСУС - дефектира и ми го замениха с този - Асуси вече нямаха - не съм очаквал да има само студено цветопредаване предвид че беше по-скъп...[smilie2]

Публикацията е редактирана (21-11-17 17:42)

Автор: imitev   
Дата:   21-11-17 17:50

LCD мониторите имат нелинейни характеристики и на "око" нямаш никакъв, ама никакъв шанс да го настроиш независимо колко висок/нисък клас е.

Топли/студени цветове - това е субективно усещане. Без уредче не става.

Фабричните настройки за цветна температура не отговарят даже и при по-скъпите монитори...

Определено след калибрация ще ти се подобри цветопредаването, най-малкото откъм яркост.

Дата:   21-11-17 17:58

Е,явно е така ,Митев - спор няма.

Откъм яркост и контраст го нагласям с калибратора на Уиндоус съответно на осветлението в стаята.

Откъм цветна температура ползвам ръчните настройки за да го направя по-стоплено от дефолтните 6300К и все-пак донякъде успявам,но без уред явно до тук - на око няма екзактност.

Чудя се дали може с калибратор и опитен калибриращ да се оправи повече или самата матрица няма да позволи.

Апропо,някой да има идея защо са му такива студени Келвин дифолтните присети?

Публикацията е редактирана (21-11-17 17:59)

Дата:   21-11-17 18:00

colorphoto, ако си в София, поемам ангажимент да ти калибрирам монитора безплатно, ако бюджетът за калибриране е непосилен /което ме съмнява на фона на всички останали разходи за фотография/. Какъвто ще да е мониторът, по-добре калибриран, отколкото не. Въобще няма да обсъждам измислените бутания на плъзгачи за "стопляне на картинката". Изразявам сериозна готовност да извърша гореописаното, ако това ще те накара да поглеждаш по-сериозно на теми, по които не си компетентен, и ще започнеш по тези теми да си спестяваш словоизлиянията под формата на съвети. Знаеш как да се свържеш с мен на лично съобщение.

Публикацията е редактирана (21-11-17 18:01)

Дата:   21-11-17 18:24

Илиян,благодаря за предложението!

Не ми е идеята да ползвам безплатна услуга но оценявам това.

По принцип трите плъзгача от менюто за ръчни цветови настройки за какво са сложени щом не е това пътя за корекция и предвид че няма по-топло от 6300К при дифолтните?

Тук беше писано преди години че ако не е АйПиЕс матрицата нямало да се получи калибрацията читава и предвид на това не съм извикал никого толкова години - май съм се излъгал като ви чета сега...

И предвид че си бях създал такова мнение че някои монитори не биха се оправили с калибрация писах първото си мнение,което толкова ви раздразни.

Всъщност ще се радвам да съм грешал за възможностите за калибрация.

А че като снимам тези неща,които снимам няма какво да се разбутва в повечето случаи откъм цветове продължавам да си вЕрвам[smilie3] .

Та не е толкова възмутително,което съм писал горе,колкото на теб Илиян ти се струва - даже и да е пълен фейк - не може да искаш всеки да пише само 100% гениалности - хора сме.

Илиан,все си мисля че прекален на сериозно вземаш форумните писания - това не са учебници,пък и тук повечето хора се занимаваме с фотография за забавление а не преподаваме та и да грешим не е фатално.

Пък и нали това е смисъл на форума - да си коригираме грешките!

Дата:   21-11-17 18:32

Абе аз пак ти казвам, свържи се с мен да калибрирам. Стига си говорил за разбутвания, като ти никъде не виждаш адекватно това, което разбутваш. Тоест ти никъде не виждаш цвета и още по важно тона, такъв какъвто е. Вместо да продължаваме безмиления диалог, просто се свържи с мен. Това, което ще направя за теб, съм го правил за множество други. Не е проблем и няма да искам медал. Достатъчно ще ми е след това да вникнеш в нещата и да не се изказваш неподготвен. Форумът не е учебник по каквото и да е, но когато човек търси информация, все се надява да е адекватна. Коментарите ти по теми, в които въобще не си в час /а те са преобладаващи/, не са полезни на никого. Освен ако не считаш, че един фотографски форум е просто говорилня без смисъл. Да оставим това, просто се свържи с мен, може и други неща да научиш, които да те направят по-умерен и въздържан, когато нямаш капацитет по дадена тема.

Дата:   21-11-17 18:35

Може по въпроса да съм бил не на верен път.

Но не мога да се съглася че винаги съм писал неверни неща.

Явно много те привлича идеята да назидаваш от последна инстанция,но аз не приемам такъв полед на нещата.

Публикацията е редактирана (21-11-17 18:37)

Дата:   21-11-17 21:47

Ходи се калибрирай, а оправданията остави за второкласниците.

Автор: enizvk   
Дата:   21-11-17 22:37

Не на празно много от профи. фотографите освен калибриран монитор използват цветни карти, карти за белия баланс и т.н и си правят цветен профил за всяка важна сесия. Да не говорим, че цветовете на дисплеите на повечето апарати са неточни...
Лятото Фактор.бг ми отпечатаха снимки където ми направи впечатление че яркостта е различна следователно си мислех че цветовете също, докато не ме светнаха че на монитора снимката се осветява отзад а на хартия гледаш отразената светлина... ;) Да не говорим, колко е наприятно да имаш снимка на изложба в друг град и като отидеш видиш че цветовете са брутално различни от това което си пратил... щото ти е калпав монитора следователно снимката ти предава друго усещане...
Така че за възможно най-коректни цветове читавата калибрация е важна. Заводските профили на мониторите са по скоро за консистентност на цветове между бройките които произвеждат.А и съм забелязал, че поеечето хора харесват пресатурирани цветове просто защото не са им "свикнали" опчите на реални...

Автор: kiten   
Дата:   21-11-17 23:20

enizvk правилно си забелязал - принтерите печатат в един цветови профил, интернет пространството е друг, а предпечата на трети и тнт.
И калибрирането на монитора е отнсителна работата. Един хубав съвременен монитор си има самокалибриране. А един евтин също съвременен монитор също си е фабрично калибриран и си има няколко цветови профила на донастройката.
За сведение при светодиодната технология при определените на светодиодите часове на работа няма нужда от калибриране, понеже светодиодите не си изменят параметрите. Калибрирането е за по-старата технология със флоруцентните лампи на мониторите които стареят и си изменят параметрите независимо дали монитора работи или не.

ПС и като се предполага че имате монитор настроен от "специалист" и монитора ви грее като коледна елха то проекта правен на вашия монитор ще бъде отпечатан на калибриран принтер или с лазерен и няма да има грам разлика в цветовете?
Истината е някъде там!
[smilie11]

Публикацията е редактирана (21-11-17 23:29)

Дата:   21-11-17 23:32

Горе-долу не е така. Профилите на другите устройства нямат отношение към профила на монитора и обратно. Затова калибрирането не е относителна работа.

Светодиодната подсветка се изменя по-налко във времето.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »