Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Печат
Автор: Umbra   
Дата:   02-10-17 23:39

Здравейте,
Подготвила съм своя малка колекция от снимки, които ще изложа на няколко различни места през следващите няколко месеца.
Но сега идва въпроса за печата.

Искам да вложа малко повече в печата, като заложа на по-здрав и дълготраен материал, за да направя само едно копие на снимката и да не се налага да правя повторно, заради лющеща се боя или деформации в самият материал върху, който се печата.
Хартия и канава ги изключвам като опция. Нямам мнение за MDF, а и не съм срещала никъде по изложби до сега.
Изпробвах печата върху PVC плоскости, но се оказаха лесно раними. От най малкият натиск се получават хлътнали места и на приглушена светлина се вижда много ясно, без значение колко е малко мястото.

Мои приятели ми препоръчаха печата върху алуминий (директен печат върху алуминий) - като " най-стилен - матово покритие, приятна текстура, която придава алуминиевата плоскост; издръжлив и същевременно лек".
Тъй като хората, които ми препоръчаха това не са от България, няма как да ми препоръчат място на което да го направя тук, затова се обръщам към вас.
Фото-синтезис предлага печат върху алуминий, но те правят печата върху фото хартия, която след това е каширана върху алуминиевата плоскост. Предлагат и покритие върху фото хартията, което е гланц... а аз лично не съм привърженик на гланца и предпочитам мат. Всъщност, всичко, което намерих до момента се печата върху фото хартия и се кашира, без значение материала.

Някой знае ли, къде в България се предлага директен печат върху алуминий (Dibond) и може ли да препоръча място.
Също така, ако имате други предложения, ще съм благодарна за съдействието ви!

Милена [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Печат
Автор: asahi   
Дата:   03-10-17 19:42

Знам такива места, но цветопредаването на фотохартията е много по-добро от това на алуминия. За показване на фотография не ми допада идеята ти.

Автор: enizvk   
Дата:   03-10-17 19:55

Здравей,
Ето тук
[smilie3]
Поздрави!

Публикацията е редактирана (03-10-17 19:56)

Автор: imitev   
Дата:   03-10-17 21:25

Печат на PVC фолио, мат ламинат и последващо каширане на каквото ти душа сака...

Върху еталбонд/дибонд се печата на UV флатбед принтери.

Аз бих го направил върху фотохартия и след това в рамка с антирефлексно стъкло за най-голяма трайност.

Автор: e-design   
Дата:   03-10-17 21:31

Колега, не Наблягай на трайността, а на качеството на изображението ... Ако са ти важни принтовете ще си ги пазиш/ще ти ги пазят/

Автор: lamerko   
Дата:   04-10-17 01:05

Има специални хартии с подобен ефект. Например тази. Ефекта наистина е интересен.

Автор: hose   
Дата:   04-10-17 11:53

препоръчвам ти истински фотопечат - http://imageprintclub.com/bg/services.html

и както е казал вече някой - по-важно е качеството на печата от трайността - нея можеш да я осигуриш и с рамкиране, но опита ми от доста изложби вече показва, че не е възможно да се опазят снимките - винаги има щети, хората не възприемат фотографията като нещо ценно и важно да се пази, особено в алтернативни пространства, хубавото е че могат да се печатат пак, за разлика от живопистта

след последното показване на снимки в машинно отделение - 4 оставих направо там и печатах наново... но бяха "голи" - без рамки, стъкла... и водата, мазута и тичащите деца и ръждиви метали си казаха думата... пак бяха сравнително малко щетите... лекото прегъване на места не го броя, от много падания на някои... това и от транспорта се получава понякога...

недей да кашираш и на пенокартон - доста нетраен носител се оказа - с времето се огъва, като дъга става, отделно че по-трудно се пренася от руло фотохартии и ако някой си я купи е по-сложно рамкирането

Публикацията е редактирана (04-10-17 11:56)

Дата:   04-10-17 14:24

Виждам, че от тук писалите, никой не е изпробвал метода и няма пряк контакт с него.
Разбирам, че в България този метод не се практикува особено, докато на запад, това е един от най-препоръчваните методи, който се практикува от доста време.
Мой приятел е правил изложба преди 10 години с печати 1x1м директно върху алуминий. Печатите изглеждат невероятно, без забележка, но не са правени в България, а във Швейцария.
Тъй като една от изложбите ще е там и предимно се консултирах с хора от там, всички ми препоръчаха този метод с алуминий. А и бих желала да продавам нещата, затова искам да заложа на един печат на снимката, без да правя друго копие от нея и без да се налага да правя повторно копие, заради повреди в материала. Любител фотограф съм, не професионалист и не бих казала, че нивото на нещата ми е на високо ниво, но съм вложила чувства и емоции в самият процес на работа и се радвам, че някой оценява това и споделя същите чувства и емоции, когато иска да си купи нещо мое. Затова искам да има само едно копие от снимката, която ще притежава само един човек и да е не е просто върху хартия, а някак по-специално.

Разбира се, че качеството е важно и от това, което видях при алуминиевият процес ( чрез UV технология) за мен изглежда като перфектният вариант.
За жалост нямам възможност да направя печатите в друга страна, тъй като ще ми трябват първо тук, в България и транспортирането, ще отнеме много време, с което не разполагам.
Печатите, които искам да направя са в размери 50х50 и 50х70см.

За сега ще продължавам да търся място, където имат опит с този тип печат и надявам се да намеря най-подходящото място... ако ли не, ще се подготвя с резервен вариант, което означава, че нямам нищо против вашите предложение. Благодаря ви за интереса към темата и предложенията ви!

Ще се радвам, ако някой, който е изпробвал UV технологията върху алуминий, тук в България да сподели информация. :)

[beer]

Автор: ivo   
Дата:   05-10-17 00:59

Така като гледам описанието на печата правен в Швейцария, е по-скоро сублимационен трансферен печат на алуминиева плака. Подобни неща показаха фирма Фактор - вносители на Epson, преди две години на изложението Копис. Качеството е потресаващо, форматите са до метър на метър и не на последно място - алуминиевите панели съвсем не са случайни, а са с полимерно покритие, което е в основата на сублимационния трансфер. Директният УВ печат не може да се сравнява като цветопредаване и детайл със сублимационния - пигментът е с много по-едри частици и изглежда доста по-грубо и релефно.

Дата:   05-10-17 01:39

ivo - звучи много добре, сега проверих какво точно представлява
сублимационен трансферен печат , но това изглежда да е още по-висока топка ... :D
Аз ще се радвам и на UV , стига да открия правилното място.

Автор: imitev   
Дата:   05-10-17 07:24

Аз имам UV флатбед и печатам директно на еталбонд.

На запад го използват, защото не трябва да съхне и ускоряват процеса.

Имам мнение, което съм споделил по-горе.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »