Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Оценка на стар дигитален фотоапарат
Автор: ani89angelova   
Дата:   10-09-17 04:56

Здравейте,
пиша във форума, защото имам нужда от професионална помощ. Имам в наследство 10 годишен фотоапарат Samsung Pro815, а не разбирам много от фото техника. Бих искала да го продам, но не мога да преценя дали е в добро състояние и изобщо дали не е морално остаряла техника. Обявен е в olx и тук във форум:

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=97699

Дали може да ме посъветвате за място или лице в град Русе, което да може да ме консултира за състоянието му и е годен за снимки. Благодаря предварително за отделеното време.

Анна Ангелова

Отговори на това съобщение
 Re: Оценка на стар дигитален фотоапарат
Автор: MarinY   
Дата:   10-09-17 08:52

На ибей се продава от 16 долара използвана до 300 долара нова.

Автор: Crocodile   
Дата:   10-09-17 12:50

Цената която си му сложила е нереална , остави си го да се учиш на него [beer]

Автор: iliyanb   
Дата:   10-09-17 12:54

Ангелова,

Шегувате се нали?

Автор: iasen2   
Дата:   10-09-17 12:59

максимум 40,50лв. можемда го обсъдим на кафенце по центъра на Русе
ако искаш по бурзо да се оттървеш от него 30лв

Публикацията е редактирана (10-09-17 13:00)

Автор: JohnnyV   
Дата:   10-09-17 13:16

Цената наистина е нереална, но не е и 40-50лв.
За колко се продава в eBay няма никакво значение.
Има значение за колко се купува.
Съдейки по покупките - средно £50 в зависимост от състоянието.
Следователно - малко над 100лв е добра продажна цена.
Тук вече Ани ще реши дали бърза да ги продава и каква отстъпка ще направи.

Апаратчето не е лошо, но не струва 300лв.
От мен такъв съвет.

Автор: ombre   
Дата:   10-09-17 13:30

300 кинта е наистина нереално.Определението "полу-професионален",го отдавам на това,че авторката не се занимава с фото.Както каза колегата по горе около 80-до 100 кинта.

Автор: nyamago   
Дата:   10-09-17 13:39

Питащата споделя, че не разбира от техника, затова саркастичните отговори не са уместни.

За неразбиращите: добре е да се знае, че всяка техника - от компютри и фотоапарати, до стерео уредби и леки коли - много бързо се обновява, прогресът е неумолим и все по-бърз. Щом излезете от магазина с последния модел в ръка, той вече е остарял - защото идва нов, по-добър.

Това движи цените доста бързо надолу [smilie2] Понякога не си струва да се продава работещо устройство на безценица. Но цените не се движат само надолу - известна е т.нар. "U" крива на цената във времето: започва високо, пада бързо и после отново се качва. Това става когато старият уред добие колекционерска стойност като ретро/антиквариат.

За някои марки и модели средата на 'U'-то не е много ниска, дори е трудно видима: казваме, че такива продукти "си държат цената". Важи за култови марки, като напр. Лайка - но Самсунг не е от тях.

В конкретния случай моделът е достатъчно (морално) остарял да му падне ниско цената, но пък не е достатъчно стар (нито търсена марка) да му се вдигне отново като колекционерска ценност. Виждам две решения:

- Да не се продава "за жълти стотинки", ако има сантиментална стойност или пък вероятност някой да се учи на него; или
- Да се разкара на текущата цена, докато не е паднала още по-ниско (по-добре малко, отколкото нищо) - ако не е спомен и никой не се интересува да се учи.

Във всеки от случаите - желая успех! [smilie24]
[shtrak]

Автор: lamerko   
Дата:   10-09-17 14:29

ani89angelova: само надписа в стил ОЛХ, че се водил "попупрофесионален" (От кого се води така? На какво основание?) дъни обявата, отделно цената наистина не е реалиситична.

Автор: e-mil   
Дата:   10-09-17 14:44

Автор: nyamago
Дата: 10-09-17 13:39
"Питащата споделя, че не разбира от техника, затова саркастичните отговори не са уместни."

Всъщност са уместни, защото първият пост гласи: "На две места съм пуснала апарат в продажба и съм го определила като полупрофесионален, но нито разбирам от фото техника, нито знам нито в какво състояние е, нито колко да му искам."
Ако беше питала преди да пусне обявите вероятно пак щеше да има заяждания, но щяха да са значително по-малко.

Автор: asahi   
Дата:   10-09-17 17:12

Пазарната оценка на цената включва отговорите на двата въпроса:
1. Кой би го купил?
2. Какво друго може да купи днес за същите пари?

Автор: ani89angelova   
Дата:   10-09-17 18:22

Здравейте
благодаря на всички отзовали се на молбата ми за помощ.

Истината е, че не разбирам много от фото техника. Публикувах цена, за която ме бяха посъветвали, че е реална. Но явно познатът ми е толкова непознат колкото мен :)

При толкова голямо разминаване, може би коментарът на nyamago намирам за най-разумен.

iasen2 бих се радвала да се видим и да коментираме състоянието му, защото не искам да прекарам някого, продавайки му некоректен уред. При първа възможност ще се свържа с теб на лично съобщение.

Още веднъж благодаря за оценките и информацията.

Лека неделя

Дата:   10-09-17 23:22

nyamago , напълно си прав
примерно тази мавика струва всеки един от 35-те си лева
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=82370

щото е мавика, самото име има историческа стойност за цифровата фотография.[cool]

Автор: nyamago   
Дата:   11-09-17 00:38

[smilie3] iasen2 написа:

> ...примерно тази мавика струва всеки един от 35-те си лева...
> ...щото е мавика, самото име има историческа стойност за цифровата фотография...

Не знам какво искаш да ми кажеш, но Мавиката е потвърждение на това което писах: дори историческа марка/модел, не е достатъчно стара, за да се издигне отсрещния край на 'U'-кривата.

В същото време най-стария телеметричен модел Никон (лентов) от 1948 година наскоро се продаде на търг за 400,000 долара [smilie6]

Никоя цифрова камера още не е достигнала тая зрелост, освен може би най-първия Кодак от 70-те, но той е в музей и сигурно е застрахован за доста повече от споменатия Никон.

Но някой ден - кой знае? [smilie8] [smilie3]

[shtrak]

П.с. Погледнах линка - както очаквах, тая Мавика не е 'оная' Мавика. Това е масов дигитален продукт и толкова си струва. Оригиналната Мавика от началото на 80-те е аналогова - не филмова, електронна, но пише като старите телевизори. Изключително рядка е и сигурно е във възходящия клон на ценовата си крива, за доста повече от 35 леви.

Публикацията е редактирана (11-09-17 00:45)

Дата:   11-09-17 01:59

самият факт, че записва на дискета я прави по ценна от 35лв

Автор: Synthy   
Дата:   11-09-17 08:58

Ми не, не я прави много по-ценна. Няма и да я направи кой-знае колко ценна в близките 30-40 години, защото е масов модел, и има такива много камери. След 80-100, когато вече ги няма, и ако работи, сигурно ще е доста скъпа. Ама това е евентуална инвестиция за пра-внуците, ако изобщо се запази подобна техника до тогава.

Автор: langel   
Дата:   11-09-17 14:13

Нито Самсунга, нито тази Мавика имат някаква особена стойност и няма да имат и в бъдеще, па ако ще и след 200 години.

Обаче за разлика от Мавиката, Самсунгът е използваем, стига да е в добро техническо състояние.

Мисля, че при цена от около 100 лв. би бил много добър избор за начинаещи ентусиасти, желаещи преди да инвестират в скъпа техника, първо да пробват дали изобщо стават за тази работа, какво ги влече и в какво им върви и към какво да се насочат.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »