Автор: stef7
Дата: 05-09-17 21:28
Ползва се Blackmagic със сигурност, винаги има един или два за продажба в базара или OLX.
Кино визията се постига преди всичко с осветление, обективи и пост обработка и много по-малко зависи от камерата. Но всички гледам само и основно камерата
Не съм снимал нито с едната камера нито с другата, така че може да вземеш предвид написаното с едно наум, чисто теоретично , базирано на това което гледам и чета по интернет.
Единственото предимство на BMPCC е RAW видео във всичко друго Panasonic GH5 просто я разбива. Само едно RAW видео не стига за да ти върши работа дадена камера. И имам съмнения дори дали реално може да се види това предимство в огромната част от случаите.
Моя най-голям проблем с BMPCC e кроп фактора и заради него я изключих много отдавна от класациите си. 2.88 кроп фактор, по дяволите кой прави обективи за такъв. При м43 е 2. Не може да ползваш даже м43 обективите като хората. Нито имаш обективи като хората за DOF, боке и разни други да не говорим. Има решение и то се казва Speedbooster, ама този с електрическите контакти е 500-600$ и това не само оскъпява доста камерата но и те принуждава да я използваш с по-големи обективи. Т.е. камерата престава да бъде малка и по-приемлива като цена. Камерите идват и си отиват, обективите остават. До този извод стигнах. Та затова снимам RAW видео ако ми е мерак на хакнат Канон DSLR. Като цена мога да го докарам и по-евтино и обективи за Канон колкото искаш и имаш full frame визия и кропната визия при това вече на 3К и е чудесна фото камера и канонския RAW ми допада повече от този на BMPCC. Но някои хора не искат да снимат с хак без поддръжка от производителя и с възможности за всякакви проблеми, въпрос на личен избор.
Втория голям проблем с BMPCC е че вади само Log видео което означава че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минаваш през някакво нагласяне на цветове. Blackmagic доста улесниха нещата с последните версии на Resolve aма въпреки това от 10 видеа снимани с BMPCC дето гледам в тубата или Вимео само едно има цветове които ми допадат. Нагласянето на цветове се оказва не толкова проста работа за повечето хора и не се учи за един ден или дори месец. Това е скромното ми мнение. Пост обработката на BMPCC определено е по-трудна и не по силите за доста хора. Поне в началото.
Panasonic GH5 също има Log профил ако държиш да нагласяш цветове и максимизираш динамичен диапазон, но има и стандартен профил с доста прилични цветове от камерата ако искаш да си спестиш време и усилия в пост. Освен това има 120fps slow motion на 1080p и VFR, 60fps slow motion на 4К, снима 4К срещу 1080p на BMPCC ако ти дотрябва, HDR видео в broadcast standard за пръв път в камера от този ценови клас. Има прекрасен EVF, чупещо се LCD също много по-добро от това на BMPCC, стабилизация на сенсора, доста способен като фото камера, държи до ИСО 3200 срещу 800 за BMPCC т.е. цели два стопа отгоре, много по-добре направен, по-удобен за работа, батерия с по-дълъг живот и т.н. и т.н.
По отношение на RAW срещу 10bit 4:2:2 по това което съм гледал доста са близко.
Появиха се първите клипове с новия фърмуер 2.0 за Panasonic GH5, които има All I 400mbit/sec кодек и 10битов 4:2:2 цвят.
https://www.youtube.com/watch?v=Hvw4r3vvtYE
https://www.youtube.com/watch?v=ju35M4gnDBE
Ето и едно ревю
Mога да кажа че съм впечатлен. Не мисля че по отношение на цвят и динамичен диапазон 10bit 4:2:2 на панасоника отсъпва много на RAW видеото. По-различно е, просто различните сенсори дават различна картинка, но тази от Панасоника е много много добра за мен. Вярно че това не са случайни клипове а са пипнати от професионалисти, и обективите са много скъпи. Но все пак, картинката е супер дюпер за мен.
Почти нямам забележки към цветовете на Панасоника, доста сочни наситени дори и без All I 400mbit/sec
https://www.youtube.com/watch?v=PibFIGwi2d8
За мен избора е очевиден. BMPCC само като втора камера и то за хора дето имат повечко пари за си накупят booster и, външни монитори, визьори, да си я накичат и направят та да може да се снима с нея.
|
|