Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 прашинки
Автор: gore   
Дата:   20-08-17 15:38

Здравейте,
виждам следните, много дразнещи обекти, във визьора на апаратчето (d3200):

https://photo-forum.net/static/site_pics/2017-08/1503226355_DSCN3408.JPG

Дали, случайно, има друг лек за тази болежка, освен следната процедура:
http://cobytechtutorials.blogspot.ch/2014/02/how-to-opendismantle-your-nikon-d3200.html

Благодаря предварително на отзовалите се.

Отговори на това съобщение
 Re: прашинки
Автор: Pavlov   
Дата:   20-08-17 15:49

За тези прашинки има три варианта:
1)Да са на огледалото. Лесно се чистят, с клечка за уши, ако е нужно, навлажняваш памучето с малко спирт. Но много внимателно, да не надраскаш огледалото.
2) Да са на фокусния екран. Не трябва да го докосваш с нищо, защото ще влошиш положението. Опитай да го издухаш с духалка ("круша").
3) Да са зад фокусния екран, във визьора. Там няма спасяване, без разглобяване. Но го дай на майстор, ако намериш някой, на който му се занимава. Ако се опиташ сам, най-вероятно ще стане още по-зле.

Вариант е просто да свикнеш, и да не им обръщаш внимание. Тези прахоляци влизат в апарата при смяна на обективи, и колкото и да чистиш, винаги пак се появяват. А в крайна сметка не се виждат на снимката, нали?

Дата:   20-08-17 17:05

Пробвах с духалка, но ефекта е нулев. Власинките и прашинките дори не промениха местоположението си.
На снимките не виждам проблеми.
Ето как изглежда една тастова снимка на бял лист:

https://photo-forum.net/i/2087996

Автор: enizvk   
Дата:   20-08-17 18:40

Като ги гледам по скоро е т.2 от това което @Pavlov е казал. Тя е френелова леща и замръси ли се много трудно се чисти. Вади се лесно ако знаеш как, но без да пипаш нищо наколо. Като се извади се продухва и може да елеминираш най-големите прашинки. Правил съм я манипулацията много пъти но едва след 3-я път успешно и то в лабораторни условия. Най-добре е да ти го изчистят в сервиз ако много те дразни. Но все пак матрица и визьор 100% изчистване нямат на практика.

Автор: Dr.Strangelove   
Дата:   21-08-17 10:55

Аз само да допълния, че като бръкнеш с клечка за уши вътре ще си имаш и власинки.

Автор: TihomirTodorov   
Дата:   21-08-17 12:27

Отивай в сервиза на Никон.За 10 минутки ще ти решът проблема
20 или 25 лв беше за твоя апарат.
Не се занимавай с глупости [smile]

http://service.profiled.net/index.php?page=contacts

Автор: colorphoto   
Дата:   21-08-17 13:06

Тези неща за 10 минутки не се чистят по принцип.

Нищо ти няма на техниката и не оказва влияние на снимането.

Ако толкова те дразни - без самоинициативи и на сервиза.

После пак ще се напълни...

Дата:   21-08-17 13:44

colorphoto Няма да споря но преди 10 дена бях там за почистване на едно апаратче.

Дата:   21-08-17 15:04

Същия ли беше проблема на онова апаратче?

Дата:   21-08-17 15:07

Имаше го и тоз проблем като на колегата.

Дата:   21-08-17 15:11

Ми браво на сервиза!

Автор: tishooo   
Дата:   21-08-17 17:59

colorphoto прав си, не се чисти за 10мин, а за 15мин...[smilie7]

Дата:   21-08-17 19:42

За съжаление, в момента не живея в България.
Имах някаква идея да се пробвам сам с чистенето, но тя се изпари, след като прочетох дадените препоръки.[smilie21]

Автор: bg2014   
Дата:   21-08-17 20:46

Имал съм такъв апарат и то точно 3200.
Прашинките са във визьора. Когато леко тръснеш апарата си променят мястото. По някое време може да отидат в края и да не ги забелязваш. Според мен не ги пипай и си снимай така.
Щом не са по матрицата няма защо да се чисти и да се пробва тази манипулация с отварянето на визьора.
Но си е твой избор как да постъпиш.
Поздрави и успех!

Дата:   25-08-17 21:15

Мдаа, днес забелязах, че прашинките са с ново местоположение.[smilie18]

Дата:   30-08-17 06:14

Тези дни прииятел занесе Никон за почистване и понеже бил отпускарски период ще чака поне седмица...

Автор: радимир   
Дата:   03-09-17 13:06

И при мене е така с д 5300. Имах 4-5 прашинки във визьора и вчера взех да го изчистя отвън и ква стана тя станаха 10, сигурно се наелектризира пластмасовата леща и всичко що беше вътре, полепна по нея. идва ми да си изям ония работи!

Автор: obscureman   
Дата:   03-09-17 17:56

Pavlov е абсолютно прав. Въпреки това аз ще споделя опит, но не съветвам или препоръчвам да се прави така, а само споделям. Най-вероятно прашинките са на фокусния екран и наистина не е препоръчително да пипаш там. Аз обаче взех една клечка за уши, намерих прашинките с внимателно гледане точно къде са по екрана (търси ги точно в противоположност спрямо положението им във визьора) и с много леко и много внимателно допиране (имам предвид наистина много леко и внимателно с връхчето на памука) успях да си изчистя прашинките на старото ми D90 без никакви проблеми (бяха 3 или 4 прашинки и изглеждаха точно по този начин). Pavlov тогава настръхна при идеята ми, но успях да се справя [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »