Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за стандартен обектив
Автор: nalexiev   
Дата:   14-08-17 13:39

Здравейте,

Обмислям да си взема нещо стандартно като фокусна дължина и съм се спрял на Sony FE 50mm 1.8 (http://magazin.photosynthesis.bg/oferta/obektiv-sony-fe-50mm-f-18.html)

Харесва ми, че е лек и компактен. Гледах в DXO, че е мек между 1.8 и 5.6, но това не ме притеснява особено, защото за пейзаж едва ли ще снимам под 8-11 бленда, а на 1.8 ако снимам портрет или 2.8 изобщо няма да ме интересува колко е остро :)

Дефокусът хубав ли е? Някой ако го има дали може да сподели мнение как е като контраст, цветове, има ли проблеми с флеъри и т.н.?

Обективът ще се ползва на Sony A7R.

Благодаря :)

Отговори на това съобщение
 Re: Мнение за стандартен обектив
Автор: enizvk   
Дата:   14-08-17 15:53

Ами на А7II имам впачатления. Има добра острота в центъра на отворени бленди, но по-краищата е доста мек, но като се позатвори след 4, 5.6 е доста осър без забележими изкривявания.
За дефокус само ти можеш да си прецениш, гледай примери.
Иначе на отворено аберира доста ако е много слънчево. Помня че бях снимал някакъв фонтан и направо си лилавееше все едно някой кръв е сипал :))
На отворено доста винетира и автофокуса е доста бавничък.
Но пък като резолюция, мисля че ще се справи добре на A7R
Общо казано, за твоите критерии мисля че ще се справи добре. Щото на портрети имаш острота (макар и винетирането на отворено) в центъра, а пък за пейзаж на заторено ще е също добре.
Ако не държиш на АФ има много ръчки на 50мм на 150-200 лв в идеално състояние така че...
Цената също е хубава според мен.

Това е моето мнение [smilie3]

Автор: lamerko   
Дата:   14-08-17 15:58

Само виж как се държи на малките бленди (11-16), че там нещата могат да станат трагични. Малката бленда увеличава ДОФ-а, но не и остротата, ако тоно нея търсиш за пейзажите. Повечето твърди обективи са най-остри на бленда 5.6 :)

Дата:   14-08-17 16:56

Благодаря за инфото :) Принципно не мисля да го затварям чак толкова, пък и като цяло търся точно обратния ефект на "всичко на фокус" :)

Дата:   14-08-17 16:57

Много благодаря за инфото :) Не държа на автофокус :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »