Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Безопасност в София
Автор: KamenG   
Дата:   09-08-17 22:41

Здравейте!
Аз живея от много време в САЩ и когато идвам в България обикновено само нося малък фотоапарат, но сега мисля да си взема по-сериозна апретура и да снимам предимно в София. Въпроса ми е колко безопасно е да се разхождам с фотографска раница на гърба и професионален апарат, с набиващ се в очи обектив? Нямам предвид да ги оставя без наблюдение и да се надявам да ги намеря като се върна, но дали има реална опасност да стана обект на нападение? Нямам намерение да се завирам по опасни квартали (Лъвов мост, през нощта), но може би Южен парк и други подобни места. Какво е положението конкретно що се отнася до фотографиране (включително с модел) на обществени места?
Благодаря предварително!
Камен

Отговори на това съобщение
 Re: Безопасност в София
Автор: bg2014   
Дата:   09-08-17 22:50

Красива тема ще стане, уникална...опасност винаги има. Дори като пресичаш на улицата на пешеходна пътека има опасност.
Колега, тук е България. Това значи само едно - интелигентно общество, свобода от всякакви предразсъдъци и свобода да практикуваш хобито си безпроблемно.
Грабежи има в цял свят, но у нас са малко. Почти всеки ще се притече на помощ и крадците го знаят.
Безопасността я има и не прилича на "безопасността" от третия свят. Няма нищо общо.
Идвай си спокойно с техниката и ако трябва да се пазиш ... пази се от "добри" приятели.
Все пак с такава техника трябва да си внимаваш, както с всяка скъпа техника.
Поздрави и успех!

Опасни квартали...дори в тях не е опасно.
През нощта - също е безопасно. Сега, има всякакви истории, но определено престъпността, грабежи и лоши посегателства са рядкост.

Публикацията е редактирана (09-08-17 22:57)

Автор: MarinY   
Дата:   09-08-17 23:36

Камене, не е по-различно, отколкото в Щатите. Има места и часове където не се ходи, а на навсякъде другаде е безопасно.
Не знам къде живееш, но във всеки град има зони, които пресичаш с мръсна газ и заключени врати на колата. За пеша, да не споменавам.

Автор: alext   
Дата:   09-08-17 23:45

В последния месец е по- опасно да се разхождаш под дърветата в София, отколкото да те нападнат[smilie10]

Автор: marrio31   
Дата:   10-08-17 00:10

Хубаво е да сте повече хора,не е безопасно,има всякаква сган.

Дата:   10-08-17 03:32

Благодаря ви за отзивчивостта! Аз ще съм разположен в центъра - около НДК, но мислех да не се ограничавам в този район. Братовчед ми ме беше предупредил предишния път, когато си бях донесъл само Rebel-а, да не си оставям чантата в колата, че ако някой види, може да я разбие. Аз разбира се имам тренинг - бил съм в южна Америка и в Африка, и имам роднини в София, но реших да попитам и хора, които имат опит с работа с фото-апаратура на публични места. Да, прави сте, че от "приятели" трябва да се пази човек; с което нямам предвид моите приятели - те са солидни, но например, не се знае фотомоделите какво може да имат наум. Ще трябва добре да преценявам добре отделните личности.
Благодаря отново!
Камен

Автор: aceontheriver   
Дата:   10-08-17 09:30

В София не съм чувал за такива нападение и вероятно са рядкост, но по морето се случва да нападнат човек за да му вземат техниката. Не мисля, че ще имаш проблеми ако си на по-оживени места. В София обикновено разбиват колите или влизат в апартамента докато те няма.

Автор: asahi   
Дата:   10-08-17 09:34

Както и в цял свят ако не се набиваш на очи няма да привличаш внимание. За фотографията това е голям плюс.

Автор: quazimodo   
Дата:   10-08-17 10:49

С професионален апарат и 70-200/2.8 изобщо няма да се набиваш на очи[smilie18][beer]

Автор: asahi   
Дата:   10-08-17 11:12

Ей това е майсторлъкът - и с такъв апарат да не се набиваш на очи. Ако целта е да парадираш "виж колко съм cool и различен" може и гей-парад да си организираш.

Автор: Xizario   
Дата:   10-08-17 13:23

В борисовата на ден можеш да видиш поне 20 човека с dslr-ри и дълги/къси/широки и всякакви обективи.

В България не съм имал проблеми никъде да извадя и да снимам. В щатите и франция ме гледаха странно и определено повече биеш на очи.

Автор: victory13   
Дата:   10-08-17 14:26

Липсват базови данни в питането: височина и тегло [smilie5]

Автор: Pavlov   
Дата:   10-08-17 14:45

А как стои въпросът, ако се движа с велосипед? Питам сериозно, смятам през отпуската да пообиколя София, и да щракам. Падам си по разни интересни архитектурни обекти - и стари, и съвременни. Кои райони да избягвам? Кое си заслужава да се види? Изключвам, разбира се, района около ЦУМ - Ал. Невски. Всякакви съвети ще са полезни.

Автор: Kalimas   
Дата:   10-08-17 15:56

Съвременните обикновено са в по-нормални квартали и не би трябвало да имаш голям проблем. Някой стари сгради обаче са в опасни места ( като Захарна фабрика пр. )
Иначе като навсякъде в света, вечер избягвай тесни неосветени улици, по-скритите части на парковете (Нощем в северен /особено около индустриалната част/ и западен парк - не) или се движете няколко човека. Избягвай районите около гетата. Аз там не бих ходил сам, а и бих се прибрал по светло.
Уличките между ЦУМ и Лъвов мост не са много безопасни нощно време. Там от години има доста "работнички", а сега и мигранти.

Автор: boni   
Дата:   10-08-17 16:06

Преди време си правя едни нощни снимки на бул. Ботев, близо до Сливница. Разпънал съм статив, сменям обективи и си шракам. По едно време се приближи някакъв подозрителен тип и съвсем любезно ме попита горе-долу колко още ще снимам, че съм бил пред някакъв хотел и клиентите се притеснявали:)) А ей тоя кадър е малко преди това. Цъфна един клошар и каза, че и той имал апарат, след което го извади от някаква торба...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2008-01/o_1200953665_kloshar3.jpg

Автор: roburt48   
Дата:   10-08-17 16:29

Камене, аз като таксиметров шофьор и отскоро с хоби фотография мисля, че бих могъл да се включа в темата... Тук те съветват да избягваш тъмни улички в малките часове на денонощието... Аз си мисля, че едва ли ще хукнеш да снимаш по нощите в тъмните улички, най-малко заради липсата на каквато и да е светлина за снимане [smilie5] Така че това предупреждение само по себе си отпада (според мен). Откровени нападения с цел грабеж посред бял ден едва ли ще ти се случат :)... Традиционните места на джебчиите са 2 - Мол-овете и градския транспорт. Там наистина те съветвам да си по-внимателен ! В София в момента не е по-различно от който и да било голям град в Европа. Лично аз съм снимал и в сърцето на най-свирепите гета в София, но... едно голямо НО. Попадал съм там заради професията си, карайки клиенти. И съм снимал от колата без да слизам от нея [smilie5] ... Но на теб едва ли ще ти се наложи (или прииска) да ходиш там :). Колкото до карето м/у Мария Луиза, Ботев, Пиротска и Лъвов мост (там където в момента са мигрантите) снимал съм магазинчета на мигранти и повечето от тях са много дружелюбни :) Труженичките не ти препоръчвам да снимаш, тъй като си имат работодатели, които не се церемонят много [smilie5] ... В градски транспорт и моловете бъди наистина внимателен.

Автор: InnerSelf   
Дата:   10-08-17 18:20

bg2014 - всичко, което си написал/а е точно обратното на реалността.
"...интелигентно общество, свобода от всякакви предразсъдъци и свобода да практикуваш хобито си безпроблемно.
Грабежи има в цял свят, но у нас са малко. Почти всеки ще се притече на помощ и крадците го знаят." - ето тук особено ще се спукам смях, само че не е смешно. Защото е трагично. Защото именно точно това отдавна го няма тук.
Лек ден.

Дата:   10-08-17 21:11

Отново благодаря! Точно това исках да чуя - различни виждания, от разнообразни перспективи. Извода е, че като цяло положението е добре, но трябва да се внимава.

Сега се питам дали да сменя темата или да продължа тук: как стои въпроса не толкова с безопасността но по-скоро с надеждността и сериозността на фотомоделите. Аз бях насочен към една Фейсбук група за търсене и се питам дали това е най-добрия начин. Аз нямам никакви намерения да произвеждам комерсиални фото-продукти, но ми се ще да намеря сериозни и надеждни модели, като съм готов да заплатя за услугите им. Но ми се ще да не си губя времето с момичета, които ще имат други приоритети освен реализиране на качествени художествени снимки; не дай си Боже да си имам разправии с мошеници! Какво ще ме посъветвате? Какви впечатления сте имали вие?

Камен

ПП. Между другото, когато отбележа (check) "Изпращай отговорите по тази тема на моя имейл адрес" под текста, няма никакъв ефект - не получавам имейл когато има отговори по темата. Това работи ли за вас?
К.

Автор: PhotoBo   
Дата:   10-08-17 22:17

Камен, живея в чужбина като теб и всяка година се прибирам в България по един или два пъти. Нося техниката си със себе си без никакви притиснения и снимам на воля. Като изключим в момента, защото съм на почивка със семейството си и по съвет на колегите реших да се насладя на моментитен с близките си и взех само безогледалката, която още не съм вадил от чантата и стои в квартирата на морето. [smile]
Разбира се твоя случай е различен и искаш максимално да се отдадеш на снимките докато си тук [smilie3] Ако бях на твое място бих взел най-необходимото ми, да кажем един портретен и един всекидневен обектив и смело бих щракал, каквото си искам! Разбира се не бих замръквал сам с щърчащи обективи по описаните по-горе места, а и изобщо, но през деня не виждам никакъв проблем да се разхождащ и снимаш свободно... Градски транспорт не ползвам, но там бих внимавал с джебчийте (лични документи, портмонета, пари, карти, други дребни ценности...)
За въпросната група във фейса, ако е тази, за която си мисля, все някой щеше да се е оплакал, ако е попаднал в някаква схема или е бил обран, а за такива не съм чул още, така че мисля, че ще си намериш модели спокойно от там, все пак ти си ги избираш, а не те теб! Доколкото знам има и един или два сайта в БГ, които предлагат модели срещу заплащане и там сигурно си сключваш и договор и всичко е още по нормално, но нека по-запознатите да кажат...както и кои са сайтовете [smilie3]

И понеже не всичко е само цвят и рози искам да ти кажа, че знам за един случай на наш съфорумец, който беше ангажиран за снимки и беше брутално нападнат и обран (въпреки добрата му физика), та момчето се изнесе извън България и понастоящем снима и се развива в чужбина. Няма да го назовавам, знам че и той е на почивка в БГ в момента и ако желае сам ще се включи...

Ами това е от мен, enjoy на ваканцията си в Родината! [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: fotograf123   
Дата:   10-08-17 22:21

Добреем една тема да тръгне добре напоследък [shtrak]

Автор: bg2014   
Дата:   11-08-17 09:57

Явно темата е вълнуваща, както се предполагаше.
За всички от вас, които смятате България за опасно място.
Еми - НЕ Е. Тук е безопасно. Но за да има сравнение или база за сравнение човек трябва да е обиколил и да познава и други дестинации. Не ми се влиза в подробности, но у нас е добре сравнявайки с други места.
Гето - кажете кое за да направим експеримент.
Опасно място - кажете кое за да повторим експеримента.
Всичко ще се заснеме и ще стане един интересен репортаж.
Опасност винаги има. Има и поведение което предизвиква или отблъсква опасността.
Всичко е съдба и знания/умения според мен.

Автор: obscurity   
Дата:   11-08-17 10:01

Предлагам, да отидете с шапка и суичър на Ливърпул, на разходка из Манчестър, да видите ово е опасност.
[smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: Elvira   
Дата:   11-08-17 12:07

Внимавай ако идваш през Фиумичино, там италианските служители крадат [smilie8]

Автор: BlueScorpion   
Дата:   11-08-17 15:01

Камене, можеш ли все още да покажеш България на картата?

Автор: Kalimas   
Дата:   11-08-17 16:25

bg2014 - На бързo 3 гета - Филиповци, Факултета и някой части на Захарна фабрика. Знам че може да се иде и да се снима, но е добре да не си сам и да се внимава. [shtrak]
Човека просто иска да знае къде да внимава повече като иде да снима, не да сравняваме колко е опасно в България и някоя друга страна.[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: