Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте!
Насочил съм се към събирането на средства за нов обектив. Главно ще се ползват през нощта и за снимане на небе/звезди.
Единият е Rokinon 14mm f/2.8 IF ED UMC, а другият е
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC.
Четох мнения за обективите, гледах и ревюта в ютуб за тях. Като цяло и двата са добри за цената си.
Понеже снимам любителски затова съм се насочил към тези два обектива, които са доста по-евтини спрямо други такива, които ще ми свършат работа.
И двата обектива са сходни по цена - около 650лв с доставката до България. Rokinon-а не мога да го намеря по българските сайтове, а Samyang-а тук го намерих за 1000лв.
Обективът ще се използва на кроп сензор обаче. Ясна е работата, че резултата няма да е същият като при Full Frame, но да не стане така, че с китовия на 18мм да обхващам по-голяма площ отколкото с този на 14мм, който ще взема.
Двата обектива са еднакви, просто брандовете са за различни пазари. Добре е да си изясниш мерните единици - 18мм няма как да дойдат по-широки от 14мм, понеже означенията се отнасят към 35мм матрица.
Най-добрите са:
Sigma 18-35/1.8 ART
Nikkor 20/1.8G
Tokina 11-16/2.8 11-20/2.8
Tokina 14-20/2
Samyang 24/1.4
Sigma 30/1.4 ART
Но почти при всички случаи ще трябва да снимаш панорами.
Аз лично още не съм имал възможност да снимам с 18-35 ART (не мога да се надигна да снимам звезди), за момента съм използвал Tokina 11-16 и Nikkor 10.5/2.8 Fisheye за такива кадри и като цяло се получават доста добре
Добре, а Samyang имат и един 16mm f2 за кроп , не е ли добър избор? Струва ми се, че точно за тази работа е правен. Защо не е толкова популярен колкото 14ката, по ревютата добри оценки има и го няма кривенето на 14ката?
Който има безогледалка - 12/2 на Самянг, иначе се търсят компромиси между милиметри и светлосила. Не мисля, че кривенето на Самянг 14 има голямо значение при астрографията - корегира се сравнително добре и за дневни пейзажчета (имал съм го на ФФ). За DSLR кропка малко гърбави предложения има - явно усилията вече се насочват другаде. А въпросния 12/2 е една мъничка симпатична капачка :)
Все още снимам с Nikon D3200, обмислям да си взема тяло D5300 и обектива за който става дума.
За Full Frame съм далече, защото нямам възможност да отделя топкова пари за техника пък и снимам за удоволствие.. Гледах най-евтиния вариант, който беше Nikon D610 за 2600лв само тялото. Мерака е голям та някой ден ще си взема де, но засега поне е такова положението.
Samyang 16/2 ти е най- добрият вариант за никона. Правен е за APS-C и ще е по широк от 14ката, която е за фф. 14ката първо ще ти стане 21мм заради кропа и второ ще е f/3 и нещо пак заради кропа.
Я пак последното ? Дължината не се променя, толкова ли не се научихте... Няма значение за какво е правен обективът. Отделно се променя ДОФ-ът, но не и светлосилата.
> Samyang 16/2 ти е най- добрият вариант за
> никона. Правен е за APS-C и ще е по
> широк от 14ката, която е за фф. 14ката
> първо ще ти стане 21мм заради кропа
> и второ ще е f/3 и нещо пак заради
> кропа.