Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибрирате ли си ART сигмите?
Автор: shagy   
Дата:   31-01-17 20:49

Купих си нова 50мм сигма АРТ от чужбина. В магазина в Испания тествах бройката от витрината, всичко беше супер. Реших да я купя, извадиха ми нова, опакована, платих я и станах горд собственик. Вечерта нетърпелив снимах по тъмното, но не бях очарован от снимките и липсата на фокус. Прибрах се вчера в БГ, нетърпелив си оставих багажа и излязох да снимам стрийт по улиците. Оказа се обаче, че обективът тотално не лови фокус след втория метър, да не говорим ако се снима на контра срещу лека слънце. До около метър на отворени бленди е добре, но снимам ли на +2 метра, страхотна мазаница, дори на бленда 2.8 и липса на фокус. Досега не съм чул колега да си калибрира арт сигмата, всички много я хвалеха, като острота и точен фокус тая педесетица, но явно ще трябва да си купувам докинг станция и да убия един два дни в проби и грешки. Даже вече си мисля, че съм попаднал на дефектна бройка. Тялото е канон 6д. Някой имал ли е такъв проблем с нов обектив от арт серията?

Отговори на това съобщение
 Re: Калибрирате ли си ART сигмите?
Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   31-01-17 20:58

Всички обективи имат потенциала да не целят фокуса с DSLR.
Това, че една бройка се е държала перфектно изобщо не гарантира нищо за друга. Дори и в неща като Zeiss Otus има известен толеранс.

Няма ли microadjustment от тялото?

Дата:   31-01-17 21:15

Има. Пробвах и от него. На близко е добре, но на далече, не мога да го настроя и от тялото.

Автор: славчо1989   
Дата:   31-01-17 21:19

На моя Никон винаги се е налагало калибрация освен една никонска 50-ка.Всичко останало си е искало да се настрои, може би е от тялото.Та според мен това е в реда на нещата, да има проблем.

Автор: IvanSlavov   
Дата:   31-01-17 21:19

Миналата година си взех 24 1,4 и 50 1,4 (артове), а и док станция, за оправяне на фокуса. 50ката си заспа и на 2те ми 5д марк3, обаче 24, каквото и да го правих и настройвах и калибрирах, не ставаше. След изестно ходене по мъките, разкарах 24ката , като я бях ползвал 3,4 пъти. Скоро си взех марк4 и 50ката не си пасна с него, но с микро аджъстмънта на апарата, го оправих и слава богу. УСПЕХ !!!

Автор: pdimitrov   
Дата:   31-01-17 21:23

В Германия Сигмите ги калибрират безплатно, в България по някаква причина се плаща... Докинг станцията е вариант за твърдите обективи, но доколкото съм чел, зуумовете са доста по-трудни за калибриране. Нуждата от калибриране е съвсем нормално нещо, не знам защо мислиш, че си взел дефектен обектив.

Автор: demiman   
Дата:   31-01-17 21:28

Ше си купя сигма ......... ама друг път [smilie5]

Автор: IvanSlavov   
Дата:   31-01-17 21:29

50ката е безценна :)

Дата:   31-01-17 21:38

demiman, като канон нямат читава 50-ка, какво да си купя?
но поне ме поуспокоихте, че не само при мен сигмите дават отклонения

Автор: demiman   
Дата:   31-01-17 21:41

[smilie24]

Автор: realnoncho   
Дата:   31-01-17 21:47

Аз имах 50-ка Арт и беше наред при мен, а при продажба на друго тяло по-нисък клас се оказа с отклонения.
30 1.4 Арт имах и беше добре.
В момента ползвам 18-35 1.8 също без проблеми. Преди имах проби с такъв на 70D и резултата беше ужасен, което се оказа по-скоро проблем на тялото.

П.П. Забравих, че и 50-100 1.8 се държеше добре докато го тествах.

Автор: Xizario   
Дата:   31-01-17 21:50

Калибрацията на самият обектив от софтуера на обектива по абсолютно никакъв начин не се отразява на снимането с него. А само на данните за focusing distance които виждаш в EXIF-фа на снимката после. И евентуално на коректната скорост при focus tracking, което е под въпрос.

Ако имаш проблеми с фокуса, пробвай micro focus adjustment-та на тялото.

Супер светли обективи с много аберации и флейър са кофти за фокусиране с phase detection по очевидни причини (детекшъна е с чернобели рецептори), и зависи от светлината при която снимаш.
На дневна светлина имаш front-focus на лампа back-focus. И обратно, според близко/далече/абераци.

Така че като калибрираш, гледай да е наистина светло, а не на лампа вечер.

@Tzankov, как по-точно обектив изцяло с manual focus има проблеми с автофокуса, освен неговата липса. И не казвай офсет на фокус скрийна :D

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   31-01-17 21:59

Xizario - хубав въпрос, за автофокус няма разлика, макар че има едни стрелки и точка, които потенциално може да имат проблем с бекфокуса, освен ако не бъркам нещо.
Има други минимални разлики от бройка до бройка, това имах предвид.

Иначе аз имам Sigma 18-35/1.8 ART и заспа на моето тяло (D7200).

Дата:   31-01-17 22:11

Xizario, искаш да кажеш, че ако си купя докинг станцията, няма да имам успех в това, да накарам тялото да фокусира добре на повече от 2 метра, а трябва тази настройка да я направя от апарата?
Гледам в ютуб, че в настройките на докинга има бая опции, калибриране на различно разстояние, това само маркетингов трик ли е?

Автор: milenmarinov   
Дата:   31-01-17 22:21

Трябва да се има в пред вид че това не са "спортни" обективи. "Арт" серията като цяло се държат малко по- добре на 5Д3, отколкото на 6Д. На 6Д е леко по- бавен и неточен фокуса, но това се касае за всички обективи. Необходимо е малко време и търпение да свикнеш с комбинацията. Просто трябва да се внимава така да се каже и да имаш търпение, особенно ако снимаш на 1.4.Необходимо е и малко знания от гледна точка фокусно разстояние. Не е толкова елементарно да снимаш на 24 мм на 1.4 от 30 метра, примерно.... трябва да се чете и учи. След това ти гарантирам снимки без пропуск!!! Говоря от от личен опит с 24, 35, 50, 85 Сигма Арт.[smilie24]

Дата:   31-01-17 22:26

Съгласен съм с автофокуса на 6д-то. на 1.4, ДОФ-ът е токова плитък, че при прекадриране, често пъти губя фокуса. Ако се доверявам на някоя странична точка, в 80% от случаите имам брак.
milenmarinov , би ли споменал какви са тънкостите при снимане на далече и на широко на отворени бленди? може и на ЛС, може и тук, ако не е някаква тайна. Благодаря[smilie24] [smilie24]

Автор: mogila   
Дата:   31-01-17 23:08

shagy Колкото пъти съм ползвал странична точка на 6Д, никока не съм имал брак. Ползвам 100 Макро Л и 85 1.2 II.

Дата:   01-02-17 00:23

От последните ваши кадри, които видях в профила, не открих такъв сниман на максимално отворената бленда за обектива - 1.2 за 85мм и f2 за 135мм
Снимайте от 3 метра, на 1.2 с някоя от страничните точки на 6д-то и споделете резултата [smilie3]

Автор: mogila   
Дата:   01-02-17 00:51

Нямам в профила кадри с тези обективи нито пък с 6Д.

Ще пробвам от три метра на странична и на 1.2.

Автор: hotsnail   
Дата:   01-02-17 01:23

Малко да Ви дръпна за опашките. С А7-цата М2 и Метабонеса всички сигми коват 100 от 100 на 1.4.....

Няма въобще опция или нужда от калибриране....

Иначе сигурно е хубаво да имаш по-малко динамика и РОУ файла да е като JPEG, ама седя и се мъча с тия 13-14 стопа какво да правим

Автор: localhost   
Дата:   01-02-17 02:23

Хубаво че са Сигмите, че охлюва да види хубав обектив за сонито и той [smilie18]

Автор: lamerko   
Дата:   01-02-17 02:27

Мдам, те ората с динамика печелят призовите места [smilie18]

Автор: Synthy   
Дата:   01-02-17 08:34

Нищо нормално няма в нуждата да калибрираш нови тела и обектив... Още повече, че в конкретният случай тези сигми са една торба с пари. Не, че не го ядох и аз това дърво с калибрирането, но за мен не е нормално нова техника да се налага да влезне в сервиза за калибриране. Ама явно това са новите "по-добри" технологии - един по-дебел за купчина кинти. [smilie23]

Автор: pdimitrov   
Дата:   01-02-17 09:46

@Synthy, кое не му е нормалното, при положение, че всичко се прави с reverse engineering? Отделно, че понякога се налага калибриране и на "OEM" обективи... А едната торба с пари е много относително понятие. Като не те устройва, не ги давай тези пари :)

Автор: Synthy   
Дата:   01-02-17 09:50

Давам или не - друга тема. [smile] Говорех принципно, че техника от висок клас (т.е. скъпа) трябва да ходи в сервиза за калибрация.
Но не е нормално да има такива толеранси в изпълнението на изделието, че да се разкалибрира цялата система тяло/обектив. Лично за мен това е недопустимо от инженерна гледна точка. А че положението е такова - такова е, без значение дали ми харесва или не.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »