Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 искам съвет...
Автор: bogdanov   
Дата:   17-12-16 19:53

Въпроса ми е прост, но винаги се чувствам невеж, когато се изправя пред него. Та:
Когато не харесвате кадър, подминавате ли или си изказвате мнението?
Питам, защото когато харесам, отвътре ми идва да си го кажа, абсолютно същото се случва в съзнанието ми и когато не ми харесва. Но нехаресването не действа, като харесването и искам-не искам съм поставен пред дилема... да мълча, когато не харесвам и да говоря, когато харесвам. Ама това ме побърква! Нелогично ми идва. "големите" автори ме блокират, "малките" с частични успехи ми стават приятели... (после и те ми се сърдят) Баси да не съм от желязо?
Емоцията при отхвърлянето е правопропорционална с тази на приемането! Дами и господа съфорумци, админи... Разберете една човешка слабост( или сила) НЯМА лично отношение към виртуални персонажи, а ние всички сме такива! Не трийте критика! Извлечете от нея... (винаги има какво) ( с изключение на "бат димо" ;)- щото говори на марсиянски)

Отговори на това съобщение
 Re: искам съвет...
Автор: mitpis   
Дата:   17-12-16 19:59

Богданов,в повечето случаи го подминавам, нямам цялата вселена от време на разположение пред себе си, само ако нещо силно ме издразни, някаква простащина например, тогава коментирам, аз например даже се радвам на градивна критика и съм благодарен на човека, че ми е обърнал внимание.

Автор: 1000_biri   
Дата:   17-12-16 20:10

пич, всичко е суета, отговорът е 42.

Автор: Denis_Radikov   
Дата:   17-12-16 20:12

И после ме блокират или псуват като си кажа мнението.
Примерно за коментар като този
"Какво си правил,защо стои изкуствено всичко?"
автора Shego ме блокира.
По-хубаво е да ти се мазнят и да ти галят жалкото его.
[smilie7]

Ама си казвам винаги мнението,когато реша да го споделя.Така или иначе не вземам на сериозно по-голямата част от авторите тук.
Много мазни,хлъзгави са чак...Някои съм ги срещал във фейсбук и още повече ми се гади от тях.Преди време бях публикувал няколко снимки във Фото свят,а от там ме добавиха десетки "име фамилия photography",които се подвизават тук.Разбирам желанието за популярност,но толкова жалко поведение..ужас.
Непрестанен спам,молене за харесване и т-н.
Подмазването не знам дали да го броя.

Публикацията е редактирана (17-12-16 20:21)

Автор: itilien   
Дата:   17-12-16 20:26

Подминавам, макар и да ме гризе вътрешно. Щото предварително знам, че резултатът от критиката или отрицанието най-вероятно ще доведе до някакъв конфликт, което е безсмислено. Особено, когато авторът има самочувствие.

Публикацията е редактирана (17-12-16 20:26)

Автор: bg2014   
Дата:   17-12-16 20:33

А защо си мислите, че някой очаква вашата критика?
Хората споделят снимка, емоция и очакват реакцията на хората, които са харесали този кадър. Това е била целта на споделянето. И ако не са ви молили за вашата оценка, критика - защо си я давате? Вероятно с мисълта, че като критик сте велик със съветите си. Но щом реакцията на автора не ви харесва и ви блокират, явно вашето мнение не е желано. И вместо като умен човек да си вземете поука, вие повтаряте тази грешка с друг автор и с друг и т.н. И вместо да се поправите вие пускате тема. Също като снимка.... очаквате подкрепа. Е - аз съм на вашето място и ви критикувам. (както вие постъпвате)
Вземете си поука. Не подминавайте критиката.
Нищо лошо не изпитвам към критиците, но явно други не са така.
Поздрави и успех!

Автор: Twingo   
Дата:   17-12-16 20:41

Въобще не говорим за критика. Критика ще бъде когато един добър и изявен фотограф коментира снимките ми. В случая говорим за изказване на мнение, което мнение авторите в повечето случаи не приемат. bogdanov, върни се в една от твоите снимки, за да видиш реакцията си за мнението, което изказах. Така че, нямаш право да казваш, че никой не ти приемал критиката ;)

Публикацията е редактирана (17-12-16 20:45)

Дата:   17-12-16 21:20

bg2014, защото тук по едно или друго стечение на обстоятелствата съжителстваме хора с различен статут и ако за вас е важен курса на долара днес, за други са важни нещата, които виждат. (без лоши чувства)

Twingo:)))) Нещата може и да изглеждат сложни за теб, но всъщност са доста по-простички. Оеднаквяването и равноправието е част от един отживял строй. Колкото и да се мъчат да сравнят твоят глас с гласът на бай Мюмюн от Етрополе, няма да успеят. Така стоят нещата и тук. Отваряй профилите на "критиците" след това се обиждай...ако има смисъл.
В твоят случай съм постъпил по същият начин. Нямам спомен за случката, но съм убеден, че съм разгледал пейзажите ти! ... До един ;)

Дата:   17-12-16 21:24

bogdanov, bg2014 е до голяма степен прав. Повечето хора не пускат снимките си (независимо тук или на друго място) с цел получаване на критика. Те просто искат да ги покажат.

Дата:   17-12-16 21:29

itilien, напълно съм съгласен, но какво следва от тук нататък?
Точно за това искам съвет! Да си мълча ли? А ако пък случайно се изкефя? Пак ли така... или тогава може?

Автор: Kirev   
Дата:   17-12-16 21:31

Ако искаш да не бъдеш критикуван - не прави нищо, не казвай нищо, бъди нищо. - Елбърт Хъбард

В този ред на мисли, като напълно начинаещ във фотографията, а и без значение областта, в по-голямата част от времето се радвам на градивната критика, без значение дали е насочена към мен или някой друг. Ако има какво да се извлече, тя става по-полезна дори от похвалите. Но когато става дума за изкуство, където не всичко се свежда само до технически познания и прилагането им, тогава е мааалко по-различно.

Дата:   17-12-16 21:34

Сигурно около 99,9% от кадрите, които се публикуват не само тук, ами изобщо не ми харесват. Ако взема на всичките да им пиша коментари, само с това трябва да се занимавам. Като добавим и това, че от коментара няма да има особена полза, щото няма да доведе до положителен ефект, то не виждам причина да не пропускам. Обратното - един положителен коментар на снимка, която го заслужава може да доведе до положителна емоция в получате.

Дата:   17-12-16 21:42

Kirev, шапка ти свалям за коментара. Тук когото и да попиташ, всеки ще ти каже : "аз не се приемам на сериозно... тук съм за да се забавлявам... обичам да снимам и т.н.т." До момента в който не им кажеш, че нещата не стоят по този начин. Наслушал съм се на реплики от сорта на "аз така ми харесва" , като чели именно харесването на човека дето "не се приема на сериозно" е миродавно... Критериите се размиха братче! Авторитетите се загубиха, защото от край време чалгарите са звездите и на всеки е ясно, че и без познание могат да станат работите. И те стават, но по ТОЗИ начин!

Автор: dinio84   
Дата:   17-12-16 21:43

Аз по принцип нямам нищо против критиката - но да е критика - ако е възможно и да е градивна, а не коментар от сорта "това е тъпо" или "това е грозно"....Ако нещо не ми харесва, защото просто не по мой вкус - не бих го коментирал. Ако картинката като цяло ми харесва, бих си позволил да изкажа мнение и евентуално какво би променил аз за да стане "по-добра" според мен.

Дата:   17-12-16 21:51

itilien, така и аз го мислех... но реших, че греша защото видях автори, които показват, че могат обаче показват тук помия трудна за приемане. Под надслов "те клиентите така го искат"... Ами ние не сме ви клиенти... защо ни пълните главите с тази помия?

Дата:   17-12-16 22:00

Ами те авторитетите се загубиха не само в областта на фотографията, ами в коя ли не област. Това е до голяма степен следствие на възможността всеки свободно да изразява мнение, което е достъпно за всички в интернет. При такива условия да отсееш авторитет е доста трудно, особено ако самия ти не си достатъчно навътре в областта. Повечето хора не различават добра от недобра снимка и харесват наред. По-пробивните успяват да съберат достатъчно фенове, които да им помпят самочувствието и стават недосегаеми общо взето. Не знам обаче с критика дали това нещо ще се промени.

Колегата, с когото правихме миналата зима няколкото ни кратки филмчета беше много учуден как може някаква дето си снима с телефона манджата да събере повече харесвания, отколкото нашето филмче, в което е вложен една камара труд. Само че той до тогава не беше влизал много много във фейсбук, та не беше запознат с реалността.

Публикацията е редактирана (17-12-16 22:01)

Дата:   17-12-16 22:03

itilien, не искам да не стигаме до никъде и да заспиваме с горчив вкус в устите!
За да се промени реалността, трябват съмишленици. Аз за това се допитвам!

Дата:   17-12-16 22:58

ами едва ли ще я промениш, поне не и по тоя начин. Ако човекът, когото критикуваш не е способен да приеме критиката, полза няма.

Автор: catandgoddess   
Дата:   18-12-16 00:25

Пренеси го в реалния живот, Богданов.

На улицата, в кръчма, в трамвай... като видиш нещо, което ти харесва, е естествено да се усмихнеш, да кажеш - супер- , да поздравиш, да заговориш, почерпиш... Махваш за поздрав и отминаваш.

Като видиш нещо гадно не повръщаш и не кривиш лице от погнуса...така работи при мен, предполагам харесването и нехаресването са подобни в био-химичен смисъл, но в като въздействие и реакция - не.

Същото е и тук. А критика, независимо положителна или негативна - за този, който я е поискал, другото е суета

Автор: jingov   
Дата:   18-12-16 00:34

bogdanov -Благодаря за темата, много често си го мисля това заглавие, но все не остава време , а и не съм някой .
Принципно всеки има право на мнение и виждане на нещата.
Неприятното е , че всеки е отделна личност с различна нагласа към критиките и виждането на кадъра /естетика,техника, правила, креативност,прочие известни и неизвестни/ .
В по голямата си част критичният/негативен коментар е свързан с негативна/отрицателна емоционална реакция, която тук/ФФ/ е свързана с блокаж и триене на коментар. Вероятно тези автори са забравили , че светът не свършва с тях и откъде са тръгнали, а също така и ,че винаги има по добър от тях.
Другата част не трият, може и да се обиждат временно, но в последствие си взимат поука и постигат равновесие и в себе си и в работата си , което им дава възможност да натрупат повече психоемоционална стабилност , което води естествено до друг поглед на нещата и на кадъра включително.
Неприятното е , че явлението е не само във ФФ и е масово.
Не очаквам някакви промени , поради което и спрях да съм активен в качване и коментиране.

Автор: PhotoBo   
Дата:   18-12-16 00:59

Откровенно подминавам! [smilie7]
Позволявам си да коментирам тия кадри, които според мен още мъничко им трябва, за да са перфе (пак според мен и моите възприятия) или тия дето ми харесват и аз самия не мога или не съм постигнал подобни такива. Във втория случай много думи не са нужни, та за това с по една-две-три и пак не губя много време. По същата причина не знам някой да ми е трил коментар или да ме е блокирал [beer]
Иначе съм за градивната критика и негативните коментари, за който има време и желае да споделя вижданията си! Такива тук са рядкост!!!

Автор: rostoshev   
Дата:   18-12-16 01:20

Имаш два варианта - или казваш нещата честно, както ги виждаш и усещаш, или не казваш нищо. Най-вероятно и двете опции са без значение![beer]

Автор: pachok   
Дата:   18-12-16 02:35

Щом някой качи дадена снимка, очевидно е, че си я харесва по една или друга причина и да му напишеш - пич кадърът ти не струва, е все едно да му кажеш - 'абе хубава блуза си си купил, ама не е ли женска', или пък - 'честита прическа, но фризьорът ти май трябва да вдигне диоптъра на очилата си' :-) Та харесването и нехаресването не са равнопоставени. При второто се противопоставяш на вкуса и критериите на автора и е нормално това да го засегне. Да изразиш своето мнение, какво би ти допаднало да се коригира е нормално, но да кажеш, че това е лошо и не се прави така (което се наблюдава в много от коментарите), в никакъв случай не е обективна оценка, всеки човек гледа през собствените си очи и според собственото си ниво на развитие. За вас може фигурата на сбръчкан възрастен човек, на жена с лунички по лицето или на някоя абстракция да са върхът на сладоледа, но за обикновения човек те са нещо непонятно и едно простичко цвете или девойка с 'чалга' визия биха му въздействали много по-емоционално. А обикновените хора знаем са доста повече от артистите, та чия оценка в крайна сметка е обективна и кой има право да определя кое е красиво и кое не? Ами никой, въпрос на вкус е. Като не ми харесва нещо, просто го подминавам без да гласувам и без да пиша негативни коментари. Точките разбира се в никакъв случай не са обективен критерий, но постоянната им липса под снимките в профила на някого, трябва да му подскажат, че неговият вкус се разминава от този на аудиторията и ако иска да се котира, вероятно трябва да промени нещо в работата си или просто да си ги гледа и да им се радва сам, а не да ги поства в публичното пространство.
От философска гледна точка, на теория дори и да си прав с дадена негативна оценка, на практика в болшинството от случаите това няма да доведе до нищо добро и по-скоро ще ти създаде врагове. Хората не желаят непотърсени от тях съвети, не обичат да им се казва че бъркат и че не трябва да правят това или онова, не харесват словесните атаки, показващи им колко невежи са и като цяло смятат, че има много по-важни за тях неща, отколкото тези, на които се опитвате да ги научите. За да задобрее, човек трябва сам да осъзнае и коригира грешките си, и да извърви определения му път.

Автор: uri64   
Дата:   18-12-16 09:50

„Пий и пей“ е официалният девиз на преуспяващия „Отдел жалби“ при Сириуската кибернетична корпорация. Тази служба сега заема повърхността на три средно големи планети и е единствения клон на корпорацията, който през последните години носи постоянни печалби.
Девизът е изписан — по-точно, беше изписан — със светещи, дълги по три мили букви край космодрума на „Отдел жалби“ на Иъдракс. За нещастие буквите се оказаха толкова тежки, че малко след като бяха издигнати, почвата под тях се продъни и те потънаха в нея почти до половината, като минаха през канцелариите на много талантливи млади служители на отдела — вече покойници.
Стърчащите над повърхността половинки от буквите, които на местния език означават нещо като „ходи си заври главата в свинско шкембе“ — вече не се осветяват, освен по време на особено важни тържества.

Д. Адамс, Пътеводител на галактическия стопаджия.

Публикацията е редактирана (18-12-16 09:58)

Автор: bg2014   
Дата:   18-12-16 10:10

За мен е важно да се уточни - тук не е университет. Оценките не са онези, които поставяха преподавателите в университета. Макар погледнато философски - тук е университета на живота. Да, обаче само който иска да го завърши той понася критиката. А никой не се е регистрирал с идеята да завърши този университет. И съответно никой не очаква оценка от преподавател или професор. (за мен не важи) Когато види оценка на неговата работа е изненадан, а ако оценката е негативна (макар с добро намерение) е разочарован. И израз на това разочарование е именно "блокиране" или "спор". Нали не мислите, че всеки колега, особено младите понасят чуждо мнение? И е редно да осъзнаете, че макар и да сте на високо ниво (професионалистите, по-старите и по-подготвените колеги) това не е реалното ниво. Реалното ниво на фотографията е някъде НАД вашето високо ниво и ПОД нивото на новаторите в това изкуство. Там някъде е масовото снимане. Примери бол, дори са посочени по-рано в темата. Или ето ви пример - темата за клубната фотография.
Та моят съвет е (понеже искате съвет) - ограничете си "градивната" критика към нови колеги. Аз съм тук само от 2014 година и видях колко стари колеги напуснаха този форум заради подобно отношение "градивна критика" към тях. Меко казано е обидно някой да ми дава оценка, когато не съм му я искал. Разваля се моето усещане за "приятни мигове" сред колеги. Но ....аз си отстоявам мненията с факти, а за тази тема нямам факти, а само усещане на ситуацията (нито съм блокирал някой, нито съм против критиката към мен). Така, че към мен това изписаното не важи.

Публикацията е редактирана (18-12-16 10:17)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »