Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sony A7R или Sony A7 II
Автор: cyf   
Дата:   15-12-16 07:57

Здравейте,

Чудя се кой от двата апарата да си купя и ще се радвам, ако споделите впечатленията си от двата модела Sony A7 II и Sony A7R. Ще го използвам предимно за снимане на пейзажи.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7R или Sony A7 II
Автор: Simbon4o   
Дата:   15-12-16 08:07

За пейзажи 7р. Двойката има предимство, че има стабилизация, по-добър АФ включително с канонски обективи, има обаче и 130гр повече тегло, има и по-малко мегапиксели. Като катериш баири се усещат тези грамажи.
7р има кусур, който също трябва да имаш в предвид. Шътъра е доста шумен и на скорости около 1/100 може да размаже снимката, ако не е стабилно хваната или статива е кекав. Иначе е чудна. Това е на кратко [smilie5]

Автор: kvakioh   
Дата:   15-12-16 11:46

A7R- байонет, батерия, рамки за статив- недотам добри. Това са кусурите. ЗА снимане 1/100, не съм снимал така, основно на статив- 1 до 100-200 секунди.
А7мк2- байонет, батерия, рамки за статив- ок. Стабилизацията е ако има примерно повече снимане от ръка и на по-тъмно.
Предимствата и на двата са адапторите и някои обективи директно от Сони за пейзаж. Важни са стъклата, доста.
Снимам с А7R oт вече година, доволен съм, с изключенията, че трябваше да инвестирам поне още 300-350лв за екстрите, но го взех моето А7R под 1500лв втора ръка и с гаранция. Не гледам грамажи, винаги поне 3-4кила е само техниката, понякога до 10, мъкна тежко винаги с кеф.
А7мк2 ползвах за кратко и на тъмно за хора 2-3 пъти, стабилизацията ми хареса как сработва. Естествено, за пейзаж, на статив, тази стабилизация не е дотам важна или нужна.
Да се прецени- 24- 36мписк.
Дистанционните са им евтини- 5-15 евра с 2 копчета.
Ако сега трябваше да избирам и аз щях да мисля доста...Всъщност бих взел сега А7mk2, за да си съчетавам другото тяло 24Мпикс от друга марка и система и да си сравнявам.
Стабилизацията в обективите за съжаление дори с адаптори с уж отличен автофокус не е толкова бърза...с а7R.
Снимам само с адаптор и Канонски обективи, т.е. за Канон. Широки, твърди и теле. Доволен съм от всичко, системата ми стига, с изключение на по-широк от 20мм обектив, което ще се поправи скоро...

Публикацията е редактирана (15-12-16 11:50)

Автор: alext   
Дата:   15-12-16 12:13

Да позвам темата има ли нещо специфично да се гледа при втора ръка покупката в A7 серията- затвор, звук, визьор, байонет и т.н? кое най лесно би могло да се счупи

Публикацията е редактирана (15-12-16 12:14)

Дата:   15-12-16 12:23

Нищо не се чупи, но при А7/А7R и усилена смяна на обективи, адаптори и особено при много тежки теле или каквито и да е обективи силно е препоръчително да се смени байонета, но има доста хора, които не сменят. 190 лв. беше лятото в София, Стемарк, само там мисля в БГ. Сменят бързо, точно и като хората, за 1-2 дни. След питане по телефона. Коректни.
При А7 мк2, А7R mk2 тия неща са поправени и не е нужна такава смяна на байонета.
Батериите при А7/А7R са си зле и трябват поне 2-3 още, но не са скъпи поне алтернативните, аз имам 5бр- 2 оригинални и 3 не.
Ако се гледа, да се гледа външно състояние, как снима, с избран адаптор ако ще се ползва как е автофокуса и т.н.
А, и при А7/А7R си го има болния въпрос за екрана и лющенето козметично само, още от Нексовете го има. ЗАдължително оригинален протектор от Сони, не друг- 40-45лв в Бг. Може и при мк2 сериите също да го има, не знам там.

Автор: марвес   
Дата:   15-12-16 12:31

Трошил съм, правил съм А7-ци от първо поколение и мога да кажа, че са МНОГО здрави машини. Ако не е мокрен/ползван във влага (това е трудно да се провери без разглобяване) и не е на стотици хиляди кадри, и ако не е падал върху камъни, няма повод за притеснения. Sony A7/A7R от първо поколение имат слаб байонет, който може да се покриви от тежък обектив (стари ръчни железни стъкла с адаптери), което води до "меки" краища в снимките, но е консуматив и се заменя лесно, продават се по-здрави също по около 100лв. (по спомен).

Софтуерно сонитата не са съвсем изпипани и ако се скача на такова от среден/висок клас DSLR се забелязват недомислици и липси на "екстри", които могат да разочароват, ако се очакват "пълни екстри".

Батериите винаги са проблем. И на а7р, и на а7II. 3 броя обикновено стигат за ден яко щракане.

И аз съм на мнение, че точно за пейзажи а7р е страхотен избор (сензор на D800E, по-пропусклив АА филтър и съответно повече микродетайл в сравнение с A7II). Но тези 36МП си искат и сериозно стъкло, не бива да се очакват УАУ резултати от китов обектив или ръчни обективи по 50лв на килограм от базара.

Аз бих тръгнал от избора на обективи и там да вложа по-голямата част от заделената сума, пък ако се налага и да взема "окастрен" А7 първо поколение.

Автор: georgioiv   
Дата:   15-12-16 12:32

на моя А7=2 вече не работи горна позиция на джойстика, а от скоро и не работи power safe-а. Като цяло - далеч са от солидността на изработка на DSLR...

Дата:   15-12-16 12:34

ДА се избягват домашни слагания на уж силен байонет взет от интернет, не действат така нещата. Има множество проблеми след това. Слага се в сервиз, отваря се апарата и го правят там.

Дата:   15-12-16 19:51

За байонета - да добре е да се смени(aко се ползват по-тежки обективи 500-600гр+), моя 7р ще ходи скоро и той за тази процедура. При наличието на сервиз като Стемарк не бих си почиствал дори сензора сам, хората са много в час, много бързи и работят на смешно ниски цени. Няма друг такъв сервиз на която и да е марка!!!

Батериите са еднакви от първия некс до последната А7ца :) вторите версии на А7 харчат малко повече ток от първите. Всички обаче се зареждат като андроидски телефон от усб и с една пауър банка може да си ходи човек на планина и с 1-2 батерии. Особено, ако си вземе и от евините китайски външни зарядни, които са супер компактни, леки и USB.

Камерите на сони нямат таймлапс. За целта има различни варианти - има безплатно приложение за андроид писано от hotsnail. Има вариант за жични списъци с таймлапс(най-добрия вариант сякаш). Има фабрично сони приложение, но се плаща и трябва да лъжеш че си от друга държава иначе не можеш да си го купиш.

Относно дистанционното - може и да не се ползва такова. Има ап безплатен, който ползва сензора за пускане и спиране на визьора и задейства спусъка при махане с ръка зад камерата.

Протектор на дисплея - трябва си, люспят се дисплеите им като на нексовете от едно време. Аз карам на меки фолио протектори и нямам никакви проблеми вече много дълго време. По-добри са от твърдите, които след време се напукват, влошават видимоста и събират боклуци под ръбчетата си.

Oтносно старите обективи от базара :) ето малко семпли на 42мп

55 2.8 nikkor

пентакс 28 2.8 от ръка със стабилизация (от статив ще е по-добре)

Семплите ги имаше отпечатани 60х40 на лекцията във Фотосинтезис
https://www.youtube.com/watch?v=r6nhS0sI4aw
лекция част 1 от 2 и си седяха доста добре.

ПС относно качеството на изработка - нищо различно от ДСЛРите. Всякакви камери съм ползвал и страдат от едни и същи кусури. Сони поне има сервиз.

Публикацията е редактирана (15-12-16 19:52)

Автор: enizvk   
Дата:   15-12-16 20:42

За байонет не знам, но ако се сменят често обективите трбва да се внимава много с този голям изведен сензор, че много лесно се пипа с пръст или друго. А планинар човек често е в трудни условия, дъжд, сняг, прах, частици от дърветата... Задължително на изключен апарат сочещ надолу или в подходяща дълбока раница.
На мой приятел скоро му се побърка A7RII-то почна да си ходи из менюто самичко и какво ли не. Смениха му shutter бутона и джойстика. Казаха че е влязло вода, но той твърди че това няма как да се случило... така че трябва много да се пази.

Публикацията е редактирана (15-12-16 20:43)

Дата:   15-12-16 20:45

Ползвам А7R в доста затруднени ситуации- мъгли, сняг, дъжд, солена вода и т.н. Досега не съм имал проблеми, като не ползвам защитени обективи, само с филтри са. Мисля, че си зависи кой къде и за какво ходи. Ако е за планина, примерно един 16-35 му е достатъчен, няма да се сменя обектива чак толкова. Но пак си зависи. Пазенето е задължително.

Автор: hotsnail   
Дата:   16-12-16 00:12

Аз съм щастлив собственик на близо 2 годишно А7ii. Супер камера е. Това за мен е най-добрата любителска камера ако искаш фул фрейм (точка!).

Обаче......

А7R е с осезаемо по-хубава картинка - цветовете, дълбочината на тоновете са по-хубави. Шума май е по-малко. Детайла е повече. Сензора на А7R е малкия убиец на Сони. (A7rII е големия и това е камерата която обожавам) Видеото на Р-ката май е по-добро от A7ii като качество. A7ii има значително количество шукарии за видео, дето ги няма в по-стария модел.

А7R е осезаемо по-лек, но не е лесно използваем без солиден статив. A7ii е универсална хипер удобна бойна любителска камера - просто много ме кефи всеки път да снимам с нея и затуй не бих я сменил освен за А7р2

Тука обаче има нещо подло - кропките на Сони А6300 и А6500 са камери чудовища в овча кожа. Качеството на снимките е сходно ако не по-добро от А7ii като цветове, дълбочина на тоновете, шум при високо исо. Кропките за разлика от фул фреймите на Сони са светкавично бързи, имат работещ следящ фокус, имат тонове функции за всичко което се сетиш - най-яко е следящия фокус в-ху очите.....Честно казано са по-хубави от коя да е А7-ца с изключение на 2 неща - трудно се вади детайл от кропски сензор, бокето на кропка с какъвто и да е обектив е по-зле от фул фрейм.

Та ако не се гони супер много детайл или супер впечатляващ дефокус кропките са много добри. Бих казал по-добри.

А6000 което е по-евтината кропка не е никак лош апарат макар и на близо 3 години - всъщност няма камери на подобна цена с близки възможности. Този апарат остава нещо като маяк за фотопроизводителите как се прави камера със сменяема оптика - най-продаваното Сони въобще със 100% сигурност. А според Сони е най-продаваната камера със сменяема оптика в цялата история на фотографията!!!! За туй я споменавам - макар да е с малко по-слаб сензор и някои дребни греди.

Автор: SoftImage   
Дата:   16-12-16 11:12

hotsnail, A7rII като AF не е ли поне на нивото на А6300 и А6500?

Дата:   16-12-16 11:28

Относно влагозащитата на 7чките да не е върха. Най-простото нещо - обувката за светкавици е с допълнителни пинове за аксесоари и ттл светкавици, дори с капачка като е ако капне вода там влиза и окъсява, което води до досадни съобщения. Останалите дупки също не са супер уплътнени, но не са и смучещи всякакви неща от вън. Става да се ползва при мъгли, влаги и т.н., ако се пази като всяка друга камера. Мойто 7р2 го поля една морска вълна и нищо особено не му стана, трябваше да обърша обувката за светкавицата и готово. От сервиза съм чувал всякакви истории, явно като са писали от сони, че са защитени камерите и има хора дето си нямат друга работа ами да ги поливат на чешмата и да казват, че не знаят какво е ставало... Включително имаше една женица дето теоритизираше как камерата греела вътре и това дърпало влагата вътре от вън... не съм видял до сега конденз да се образува на топъл метал, обикновено става на студен в гореща среда... Както и да е, камерите не са херметизирани и сони свалиха това си твърдение от сайта им, за да не продължават опитите за плакнене на камерите на чешмата.
Хубавото в случая пак казвам е, че има добър сервиз и каквото и да стане се оправя бързо и както трябва, не както с другите марки.

Сменянето на обективи с пипане на матрицата си е изцяло юрър проблем :) винаги сменям обективи на изключена камера с байонета надолу и с ДСЛР и с безогледалките ми и матрицата най-много да хване 2-3 прашинки на няколко месеца веднъж, които издухвам с духалка и така от години матрица не съм давал да се чисти в сервиз. Веднъж никон сервиза ми върнаха камерата по-мръсна от колкото я бях дал... но това е друга тема. Дори в кофти условия си намирам как да сменя че да не се получи проблем. Да не говорим, че на безогледалките можеш да ползваш преходник за ДСЛР обективи в който да има филтър и така можеш да сменяш обективи без какъвто и да е вариант да пипнеш матрицата или да е опрашиш - решение за палачори.

А7р го ползвам с гиотос еднокилограмов статив и няма грижи с него. Ако не е някой пластмасаляк няма грижи. Тежките солидни обективи също стабилизират нещата.

Относно кропките да, А6300 и А6500 са на нивото на фул фрейм 24мп като картинка. Проблема е с обективите дали ще изкарат достатъчно от сензора като детайл, но има и другия момент че с толкова малка камера и обективи печалбата в теглото е много сериозна. Също и в цената... На цената на 16-35 за фул фрейм можеш да купиш почти 10-18 със А6000. Втора ръка, ако са даже не е почти. Сони и канон имат 10-18 обективи с доста добри параметри и супер леки и компактни. Особено сонито е колкото никонски 50 1.8G голямо. Канона е само по-дълъг и го споменавам понеже може да се ползва на сони камери като бюджетна алтернатива. За бокето - да ако искаш повече боке фул фрейма дава повече, но пак не е съвсем задължително, ако не те притеснява ръчния фокус има варианти...

Автор: alext   
Дата:   16-12-16 12:11

А точно 50 1.8g и samyang 85 f mount как е най-добре да се вържат с a7?

Дата:   16-12-16 12:32

Ползвам А7R редовно с rig рамка, направена по поръчка, защото тези за А7/А7r или са много скъпи или не обхващат камерата. По този начин съм елиминирал, покрил обувката на светкавицата, и всичко е изолирано.
В супер екстремни ситуации лепвам гафер черен на капачетата за зареждане и микрофон/слушалки. Пръски океанска вода, вятър 80км/ч и карбонов статив, рамката държи всичко. И е удобно да се носи така. Струва 90лв само, с преработката.
При мен се поизтъркаха някои ъгълчета, там също нещата са недомислени като боя върху метала. И аз съм виждал камери от серията, при които не работят врътките отпред или на задната част.
ЗА екрана, точно препоръчах само от Сони оригиналния, който ако и като е лепнат като хората няма грижи, не се цепи, не се замъглява и се драска малко.
За Никонски обективи излезе адаптор, при който почти веднага намериха проблем. Този няма да е. Щом има и златничко по него, веднага нещо ми напомни за фалш...Иначе ползвам 3 обектива, с адаптор с ринг за блендата, като си направих сам деленията на него, за да знам кое е 2.8, 5.6, 11 поне. 11 паунда струва. Само така мисля, че ще стане. Подобен ползвам и на Фуджи с Никонски обективи. 50/1.8Д, Сигма 20-40/2.8 (имам и Никонската версия, да).
Адапторите може да са проблема при пръски, влага и т.н. Там е слабото място, защото ако се ползва например с някои Е-mount, те са малко повече защитени и нещата там стигат, че наистина може да се полее с вода, но не бих лично пробвал.

Публикацията е редактирана (16-12-16 12:34)

Дата:   16-12-16 13:33

Автор: SoftImage
Дата: 16-12-16 11:12

hotsnail, A7rII като AF не е ли поне на нивото на А6300 и А6500?

И аз мога да ти отговоря :) 6300 и вероятно и 6500 са малко по-добре.

Автор: alext
Дата: 16-12-16 12:11

А точно 50 1.8g и samyang 85 f mount как е най-добре да се вържат с a7?

С преходник с контрол на бленда. Има ги по 20-30лв.

От Е байонета обективите със защита са над 2 бона моделите. И те имат гумен ринг на байонета. Останалите не са защитени. За поливане с вода не може да става дума при тези камери. Като цяло е така за всички камери, в нета има разни клипчета как къпят някакви пентакси, никони, канони... истината е, че никоя камера не е правена за такива неща(освен сапунерките правени за пличкане в басейни и на плитко в морето). Камерите с байонет са правени максимум за лек дъждец или мъгла. Всичко над това не се покрива от гаранцията, което значи че не са защитени.

Автор: Viggen   
Дата:   25-12-16 19:16

Ако имаш бюджет: А7RII.
Аз нямах и се задоволих с покупката на А7II и съм много доволен.
Основен минус на всички нови апарати на Sony - батериите! Не издържат много! Трябва да имаш минимум две бройки, най-добре - 3 или 4.

Автор: Ivodam   
Дата:   25-12-16 19:55

Hotsnail, може ли да поясниш какво точно имаш предвид с това:

дълбочината на тоновете са по-хубави

Дълбочината на тоновете (Color Depth) е числов показател дали се произвежда примерно 12-битов или 14-битов запис на цветната информация, но имам чувство, че влагаш нещо друго в тоя термин - нещо като плътност или яркост на цветовете ли, мога само да гадая...

[smilie7]

Автор: hotsnail   
Дата:   26-12-16 23:38

Иво да го кажа на кратко повече ме кефи роу файла от А7р. (А7р2 ми харесва още повече де...ама кинти...)

Не съм правил инженерни измервания. Има си DxO хората са инвестирали в техника, софтуер и т.н..

Навсичко отгоре имам много малко опит с А7р, но се кефя като отворя кадри с тая камера. Никон Д8х0 сигурно е подобно. По-готино седи снимката, повече дава да буташ слайдерите, по-приятен ми е шума (може и да е по-малко??). Не съм и сравнявал в еднакви условия. Просто няколко дни съм снимал с двете различни сцени и сумарно така р-ката е по-кефеща като РОУ файл. Симо има много повече опит от мен и много рови файловете и сигируно може да даде обективно професионално мнение.

А7м2 за мен е с доста хубав но застарявщ сензор (6 годинки вече???) с качество подобно на А6300 като шум и цветове и динамика. Фул фрейма може би заради нивото на моите неумения или качеството на оптиката ми или стабилизацията вади по-детайлни кадри и разбира се повечко дефокус....ама друго не виждам. Аз си го харесвам, но ако човек не е боке фетишист или маниак на стабилизацията...., както симо е писал кропа е по-бърз, освезаемо по-лек, има следящ фокус истински, а6300 има доста смислено авто исо, 120к/с видео и някои други шукраии над А7м2....

квако не ги поливай А7-ците, не са направени на нивото на Д810 или 5д мк4 - просто не са толкова държаливи. Пък аз не бих мокрил и 1Дх или Д5 - един найлон отгоре или от някоя сушина....има бол рев от фотографи удавили произволен модел и марка апарат, защо и ти да си един от тях.

Ето една с нищо не забележителна снимка. Ама с р-ката си има хубаво дълбоко черно без да дърпам плъзгачи....(панорама с 50/2 е, нямам 24/0.7 или каквото трябва)

https://c7.staticflickr.com/9/8857/28211516774_7c54d7251f_c.jpg

BMW Pano by Kiril Karaatanasov, on Flickr

Публикацията е редактирана (26-12-16 23:58)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »