Автор: kvakioh
Дата: 13-12-16 15:12
Аз лично бих ги подредил като картинка, острота така тези без стабилизация между 70 и 110мм:
Сигма 105/2.8>Сигма 70/2.8> Тамрон SP AF 90mm f/2.8 Di> Токина 100мм.
За съжаление както казах, въпреки отличните оптични качества, при Сигмата без стабилизация нещата може да станат доста проблемни. 2бр. са вече ръчнофокусни, защото задира едно от моторчетата и едно зъбно колелце при предавките, което е несменяемо, сменя се цял блок електронен и механичен заедно. Единият е за Никон, другият за Канон, все още успешно се справят на ръчен фокус.
Да не се пропуска 105 Никонския, без Vc. Дори версията, която е без D става, ако е чиста като оптика.
Aко стабилизацията е желана, може да се види Tamron 90VC, Sigma 105 OS, като сигмата понякога идва на доста тънка цена втора ръка и не е толкова назад спрямо Никонския 105 VR.
Не чета ревюта, не гледам графики, всичко без големите Сигми 180 е изпробвано като макро, за дълго или по-кратко време. Също не съм правил много сравнения между отделните обективи, защото съм ги имал и имам в отделни моменти и за различни тела и системи.
Бих отличил като много евтин, но интересен вариант Cosina/Vivitar 100/3.5 макро, като ако не се гонят 1:1 или някаква супер острота, но все пак макро и достатъчно добра картинка за портрет и по-общи кадри е доста добър, лек обектив. Става само за моторни тела на Никон. Имам го във варианти за Никон и Канон, доста добри неща се вадят като се снима бавно и се премислят нещата. И е много, много евтин- 70-100 евро. И се намират бройки като нов.
|
|