Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
  • Фотопленер 'Виапонтика - Вечният път на птиците' Поморие 4-7 май 2017 г.


     

    ТЕМА И ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

    Фотопленера ще бъде проведен на територията на град Поморие и град Бургас и ще обхване едни от най-богатите на мигриращи и гнездящи птици в България региони - Поморийско и Атанасовско езеро. Там също се намира и природозащитен център "Пода" и посетителски център "Поморийско езеро", където ще се проведат беседи, фотография и наблюдения на мигриращите и гнездящи птици. Това приключение ще е незабравимо за всеки любител на фотографията на диви животни и по-конкретно птици. Местообитанията предлагат и добри възможности за пейзажна фотография. Решихме събитието да се проведе във време, което да гарантира голямо видово разнообразие и голяма концентрация на птици. Освен това събитието ще съвпадне и с ежегодно провеждащия се панаир на "Гергьов ден" в град Поморие.

    Повече подробности и програма ТУК »

        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Монитор ,ама какъв?
Автор: Dragobat 
Дата:   13-12-16 11:51

Здравейте,дълго следя форума и ми харесва много,но ето че и аз се регистрирах и се нуждая от съвет или поне насока.
Така посъбрах малко парички и е ред да си купя монитор,но избора е голям и донякъде съм го ограничил,но все пак ми е доста сложно.Четох мнения ревюта и какво ли още не Adobe RGB,sRGB и т.н.В крайна сметка стигнах до решението че AdobeRGB не ми е приоритет защото монитора ще се ползва единствено любителски вкъщи и няма да печата,а само online т.е. всичко което ще правя ще е за личен кеф и споделяне в Интернет,а там всичко е в SRGB.Имал съм вземане даване с wide gamut монитор,но нещо не можах да се справя правя,правя някакви корекции ,а после цветовете пресатурирани, в Лайтрум едно във вюъра друго в нета трето.Разбрах че работата в Adobe RGB е за професионална употреба,или за лично удоволствие когато си гледаме снимките и си викаме:ебаси яките цветове,но споделиш ли я някъде в мрежата всичко приключва.И така да си дойда на думата,спрял съм се на няколко монитора и незнам кой все пак е удачен.Държа да е 27инча 2К или 4К 10бит.(да имам видеокарта даже две Quadro и Firepro) матрица IPS и да покрива sRGB,предимно ще се обработват снимки,малко Ютуб и Word,Exel и евентуално видео,но много рядко.Бюджета е около 1200лв.Също искам да попитам евентуално с 4К какво печеля и какво губя,защото много разногласия виждам,но дали да търся нещо 2560/1440 с хубави цветове или с4K да гледам и обработвам снимки в почти пълен размер.Ето някой от избраните от мен модели и ще съм благодарен на всички.Е евентуално къде в Пловдив или в София имат голям избор налични монитори където с една флашка да видя снимка на различни модели?

1.Benq SW2700PT-въпреки че казах че не ми трябва AdobeRGB все пак съм се спрял на този модел.Знае ли човек може и някой ден да се наложи да го използвам пълноценно.Видях че имали кофти бройки,но щом е нов мисля че няма да е проблем да се замени.
2.Benq BL2711U предвиден за CAD\CAM но пък с 10бит матрица 100%SRGB и 4К
3.Asus PB279Q
4.Dell UP2716D доста добри характеристики,но залъгващо ниска цена.Къде е уловката?
5.Dell P2715Q тук ми е малко неясно с пълните характеристики защото имат разминавания различни сайтове и кой прав кой крив никой не знае!!!

Ако някой иска нека добави своите предложения,няма да са излишни!!!


Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: realnoncho 
Дата:   13-12-16 15:42

Като си избирах през лятото между Benq SW2700PT и Dell UP2716D разликата в цената беше около 100лв, сега гледам че Dell-a e с около 200лв по-малко и си е много добре за това, което предлага. Аз си взех Benq-то поради различни стечения в обстоятелствата.

4K идва твърде много за 27" - товари хардуера без особено видима полза. Особено като заради резолюцията за същата цена са жертвани други характеристики на изображението.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Командировка в Нови Сад" от Lubomir Hristov - 6 коментара
"Лагеруване на връх Амбарица" от Иван Георгиев - 19 коментара
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: lord_kik 
Дата:   13-12-16 17:09

Дядо коледа да ме зардва и мен с нещо от този списък,пък няма да го върна.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: diver 
Дата:   13-12-16 17:39

Eizo CS 2420 не отговаря на твоите изисквания,но се вижда що годе добре ,а цената е с 250 лв +.Ама знае ли човек -щом си рекъл 4К,8К и нагоре ....!!![cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: gorbi 
Дата:   13-12-16 17:50

Eizo ColorEdge CS2420 [cool] ако ще се занимаваш сериозно с фотография... Иначе по-добре 4К телевизор с двойно предназначение.. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: asahi 
Дата:   13-12-16 18:21

Този Benq SW2700PT в последно време най-много ме е изпотявал за калибриране. Дали е хубав или лош Нончо ще каже.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: ivodam 
Дата:   13-12-16 19:28

Аз съм много доволен от мониторите на NEC и след като доста време изкарах с NEC SpectraView 2090, тази година си взех NEC MultiSync EA244UHD, който не само има прекрасно цветопредаване, но е и 4К.
Става чудесно и за Фотошоп и за игри. Калибрира се хардуерно, но само и единствено с фирмен калибратор на NEC.

За първи път имам 4К монитор и ми прави впечатление, че страшно много неща все още изобщо не са мислени да бъдат оптимизирани за 4К резолюции, като се почне от уеб сайтове, включително този форум, хем че е фотографски,
до разни игри и програми. Най-честият проблем е неоптимизирани шрифтове.

Хубавото е на 4К, че реално придобива смисъл така нареченото гледане на даден кадър на 100%. Това гледане без възможност да се обхване цялостната картина е безсмислено за мен.[smilie7]Публикацията е редактирана (13-12-16 19:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: realnoncho 
Дата:   13-12-16 19:54

Asahi, еми така е като се бият 2 софтуера за калибратора [smilie5]

За това дали съм доволен мога да кажа след година-две, ако няма проблеми към картината нямам забележки.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: Dragobat 
Дата:   14-12-16 06:35

Явно 4К за момента е безмислен,така че ще се ориентирам към Benq SW2700PT

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: Synthy 
Дата:   17-03-17 15:20

Да повдигна малко темата: какво мислите за NEC EA244WMI ? И ако този е зле - нещо 24-26" да препоръчате до 800-900лв ?

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: didesignbg 
Дата:   17-03-17 21:35

Положителните страни на този монитор се изчерпват със съотношението на страните. Така стана че минах от делл 2711 на него и останах ужасно разочарован. Да не говорим че взехме два ...

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: kiten 
Дата:   17-03-17 22:42

[smilie18] Приятелю не си само ти разочарован от делл [smilie5]
Сега разбрахте ли, защо масово им намалят цената, ако не сте разбрали то всичките последни доставки дето се продават последните месеци са нещо като второ качество с неравномерна подсветка и съответно шарени петна на черното. И по другите форуми са засипани от подобни оплаквания.
Та не робувайте на определена марка[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: imartin 
Дата:   18-03-17 00:49

За Dell, имам негативен опит с Dell U2413. Купих нов такъв преди 3г. След това, в продължение на година, смених три бройки гаранционно, докато попадна на що-годе свестен. Причината - изгорели пиксели и червено-зелени нюанси в долната част на екрана на бял фон. Няма проблем за гаранционното обслужване, но е твърде неприятно и като мине гаранцията, какво?...


Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: imartin 
Дата:   18-03-17 00:56

Впрочем, понеже гледам за по-голям монитор, дали BenQ GW2765HT е добър? (не ми трябва 100% Adobe RGB)
http://www.benq.bg/product/monitor/gw2765htОтговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: didesignbg 
Дата:   18-03-17 10:03

Аз ли не го казах ясно, ти ли не ме разбра. От дел 2711 се наложи да мина на нек 244. Разликата е много голяма и дела е много по-добър монитор, това съответно е отразено и в цените. Нека е бюджетен монитор, опит да се отговори на много модерните по времето му 24ки на дел и хп, това беше преди има няма три години, и още тогава не ставаше, лоши градиенти, треперещо изображение.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: Synthy 
Дата:   18-03-17 18:25

Продължавам да не знам какъв монитор да взема... НЕк-а ясно, боклук. Деловете също не стават, според по-горните писания. А тези монитори са 700-800лв. Монитиорите от по 300лв. толкова ли са по-лоши, след като тези от средният клас (среден са, нали??) не стават? Защото ако са същите, това ме кара да се замисля дали да не взема някой Acer за 280лв. Бюджета ми за монитор е ~800лв. и ако ще взема същото нещо, което предлагат и за 280...

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: lord_kik 
Дата:   18-03-17 19:06

Нек-боклук хммм странно

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: didesignbg 
Дата:   18-03-17 20:27

От моят опит с бюджетни монитори бих ти препоръчал делл.
Не си написал какъв монитор търсиш, то ясно че ще искаш и снимки да обработваш на него. Но може да го вземаш основно за игри, основно да гледаш филми, основно за фотография, за дизайн, за предпечат.
За сериозна фотографска работа, за печат, за дизайн ти трябва адоуб РГБ монитор, за предпочитане е 16:10 съотношение, ако може и хардуерно калибриране и 30 битов цвят. С този бюджет бих избрал дел 2413, разбира се че има и други варианти.
Ако монитора ще е домашен и ще го ползваш смесено, по-удачно е да гониш по-голям диагонал и сРГБ, нещо 27, или 29 инчово (за филми ще е прекрасен).
За смесен гейминг сценарии не мога да кажа нищо. Съветвам те да стоиш настрани от 4к за тези пари.
Не че нек са лоши монитори, даже напротив, просто моделът 244WMI е бюджетен, и същото качество че и по-добро ще получиш от дел, хп, че вече май от асус и бенк за доста по-малко пари. Какъвто и монитор да купуваш отвори бройката и я разгледай, просто толерансите са доста високи.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: landstar 
Дата:   18-03-17 20:46

Както казва великият Здравко Деков: - Мониторът е без значение, калибровката му е майката. Той работи на Бенк, ако има значение.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: didesignbg 
Дата:   18-03-17 21:21

Като калибрираш един лаптоп ще разбереш колко не си прав.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: lamerko 
Дата:   18-03-17 21:27

Е защо ве... вчера ги събрах заедно - едно 8460p и калибратора - цели 51% от AdobeRGB-то хвана :)

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: Konstantinov 
Дата:   18-03-17 23:55

Цените се дигат дел имат 10 битов модел за 2130 и това бих взел. От тук си купих преди година и половина L800 дето печата всичко много добре и твърди дискове със 60 месеца гаранция на най-ниска цена.Имам същия дел, но 24 инчов вързан на карта квадро к2200 отделете си пари и за нея, купил съм ги преди 3 години от монитор.бг и не дават дефекти ,сега за същите пари дават този 31 инчов.Имам вързани едновремено монитор за 500,1000лева и този,разликата като се гледа снимка едновремено е не повече от 5-10 процента, ама като почнах да работя на дела другите не ги включвам,а са на бюрата ми пред мен.Тези монитори на дел са заводски калибрирани и нямат нужда от калибриране само се намалявате яркостта на 25 и контраста на 35 и привключвате на Color Spase/Adobe RGB и всичко работи страхотно ,проверявал съм настройките с 1 дисплей про и няма нужда от никаква намеса.Публикацията е редактирана (19-03-17 00:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: kiten 
Дата:   19-03-17 00:49

Сензорен дисплей за монитор[smilie18] трябва с ръкавици да се пипа. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: Synthy 
Дата:   19-03-17 07:23

Да, пропуснал съм да кажа и за какво ще се ползва монитора. Домашен ще бъде, филми няма да гледам на него, игри също не играя. Понякога си оправям снимките, когато има какво да се оправя. AdobeRGB определено не ми трябва, както и хардуерна калибрация, 30 битов цвят и т.н. изброени по-горе неща, които са нужни за някой, който работи с изображения. QHD твърдо не желая, FullHD е чудесно, и ако може да е 16:10 - още по-добре (ама за този бюджет.. май няма). Ако има и 4:3 / 5:4 - още по-добре, но те май останаха в историята. sRGB ми е достатъчно и бих искал да има равномерна подсветка (най-вече, всъщност, това искам). Матрицата ще е IPS и ще се калибрира след покупката. 27" ми е голям, 29 още повече. 23-24, преко сили 26 е идеалното за мен. Даже 26 идва малко голям, ама ако толкова много ми хареса, ще го преживея.

Отговори на това съобщение
 Re: Монитор ,ама какъв?
Автор: марвес 
Дата:   19-03-17 08:32

Значи:
- задължително с дебела рамка за по-добра подсветка
- да няма трептене на подсветката, за да пазиш очите
- да има компенсация на подсветката, всеки производител я кращава със свое има. Прави така, че подсветката става перфектна от край до край на панела, НО при някои монитори в този режим са окастрени настройки като ръчен избор на RGB стойности, сила на подсветката и т.н.


Ако се решиш на втора употреба и не работиш по цял ден на този монитор (тоест приемем CCFL с пулсираща, недразнеща подсветка) за 200-400лв има професионални монитори за фотообработка, които имат по-добра картина от LED 10bit мониторите по 1 200 - 1 400лв в магазина ("уж" профешъл серия)


Ако държиш на нов и sRGB стига - грабвай някой с дебела рамка, "flicker free", IPS. Неизбежно ще имаш блийдинг в краищата на черен фон, но на цвят няма да ти направи впечатление и се свиква. Щом няма да обработваш професионално това препоръчвам аз.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »