Автор: s_l
Дата: 12-12-16 10:49
Synology, Qnap и дугите Насове са със софтуерна поддръжка на райд. Това означава, че процесора и рамта се товарят с операциите по райда. Реално обаче в тези устройства е заделен процесор и рам точно за това. Има слух, че процесорите са избирани с вградени райд инструкции и това ми се вижда напълно реално. Операционната система е най-често някакъв Линукс и при Synology е разхвърляна по райда, така че ако се омаже нещо да няма проблем. Има и възможност ако хардуера умре тотално, просто да си извадиш дисковете си и да ги отвориш като масив отново, на друг компютър под Линукс. И последен пирон - няма реално подобрение в трансфера на данни между насове с хардуерен и софтуерен райд. Говоря само от гледна точка на райд поддържане, не по отношение на останалия хардуер и софтуер, процеси и т.н.
Само за информация - има насове и с хардуерен райд макар да не изобилстват.
Моето мнение е добър комплект си заформил. Купи си го и му се радвай. Предполагам декодирането на видео ти е важно щом си избрал този леко-мултимедиен модел.. аз се насочих към по-аскетичната им линия и съм ок за сега. Има и опция да сложиш SSD в 1 слот от дисковете. Ползва го за кеш, но мисля има значение най-вече за стрийминга, облачни услуги, мултимедийните и сървърни функции, за файлов трансфер не мисля че има значение, но не съм наясно.
|
|