Автор: zimmermann
Дата: 10-12-16 14:21
Здравейте,
бих искал да помоля за съвет при избора на обектив.
Обичам фотографията, но не съм професионалист и от скоро снимам с DSLR.
Все още го разучавам и много неща не са ми ясни. Тъй като до сега съм снимал с обикновени любителски фотоапарати с автоматични настройки и не съм запознат с DSLR техниката, започвам да откривам нови интересни неща, повечето от които не са ми известни, но с времето ще ги понауча постепенно
Скоро се сдобих с китов Canon EOS 100D + Обектив EF-S 18-55мм IS STM и ми се иска да си набавя и един по-дълъг обектив, от типа EF-S 55-250 мм IS STM, но гледам, че има няколко разновидности от модела и ми е трудно да реша точно кой да взема. А и в цената има сериозна разлика между отделните такива. Колебая се между EF-S 55-250 мм IS, EF-S 55-250 мм IS II и EF-S 55-250 мм IS STM.
Бих се радвал, ако запознатите от Вас ми пояснят каква е разликата от трите горе посочени обектива и дали си струва да се харчат два пъти повече пари за IS STM, вместо за по-евтиния IS или IS II ?
Чел съм, че IS STM е варианта със стъпковия мотор, но незнам реално каква е работата на този стъпков мотор и какво повече прави този обектив от IS или IS II версията.
Първоначално си мислех, че стъпковия мотор служи при работа с автоматичния зуум и би следвало да е по-тих, особено при запис на видео, но не знам дали е от моят модел, забелязах, че фото апарата ми не предлага авто зуум, нито при видео, нито при снимките (което много ме учуди, защото всеки обикновен джобен фото апарат го има).
Това щеше да е следващият ми въпрос към по-компетентните (аз като “по-зелен“ )
Защо Canon EOS 100D + Обектив EF-S 18-55мм IS STM няма авто зуум, а трябва да приближаваш и отдалечаваш на ръка с ръкохватката на обектива?
Айде за снимките както ида е, но при снимане на видео е доста неудобно да "зуумваш" напред и назад ръчно
Много дълги ви станаха въпросите
Ще чакам с нетърпение Вашите съвети и отговори
Благодаря предварително
|
|