Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 35/1.4 Nikkor или Sigma
Автор: Omnia   
Дата:   25-11-16 20:46

Ще се ползва на Д810, някой има ли преки наблюдения, дали си струва разликата в цените :о))) Или някой ако може да качи някакви роуве от Никкора :)))))))

Отговори на това съобщение
 Re: 35/1.4 Nikkor или Sigma
Автор: dr_kolew   
Дата:   25-11-16 23:36

art

Автор: kvakioh   
Дата:   25-11-16 23:37

sigma.[thankyou]

Автор: Simbon4o   
Дата:   25-11-16 23:40

Сигмата е мнооого по-добра оптически, но никора казват бил по-консистентен като авто фокус и било по-3д...

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   25-11-16 23:49

И аз съм чувал митове и легенди, че АРТ-овете били много зле от към микроконтраст (каквото и да е това), а че Никор-а имал много добър рисунък.
Сещам се за хора които имат и двете, ама надали ще ги навия да им направим някое сравнение при оеднаквеени условия.

Иначе може да прегледаш тази тема: https://www.dpreview.com/forums/thread/3487222#forum-post-51457361

Автор: pdimitrov   
Дата:   26-11-16 00:27

@Dimitar.Tzankov, това може да помогне: Линк . Не е мит, просто всичките ART обективи имат много оптични елементи. Няма как всичко да е перфектно :)

Дата:   26-11-16 00:33

@pdimitrov : не исках да вкарвам нещата офтопик. Гледал съм сайта на този пич и сравненията му не ги бива.
Ето и алтернативен поглед над същия проблем от Thom Hogan: http://www.dslrbodies.com/lenses/lens-articles/what-is-micro-contrast.html

Готов съм да приема, че финалния микроконтраст в кадъра е комбинация от оптика и обработка, може да има огромна разлика на лента и ако не ти се обработва, но разликата може до голяма степен да се компенсира или загуби при обработка.

Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   26-11-16 07:58

Не съм 100% съгласен с Том, той се опитва да вкара ефектът при пост и успява, но това не означава, че някои лещи го нямат изначално в доста по-голямо количество от други. Лично аз имам обективи, които имат фрапираща разлика в микроконтраст при необработен кадър - сравнявайки стария ми Цайс с Канонската 50-тка или Сигмата 15-30 е достатъчно, за да се убеди човек в това.

Дата:   26-11-16 10:14

Интересно е как не си съгласен при все, че в края точно това казва - "You’ll note that in my lens reviews I rarely mention micro contrast. I think you know why now. Trying to distinguish between what was the lens’ contribution and what was the demosaic’s contribution (or deduction) is a fool’s errand. I do sometimes mention micro contrast with a lens when it is so exceptional that it can’t be ignored and must be an attribute of the lens, though. The Zeiss Otus lenses are one good example of that."

Автор: gbrain   
Дата:   26-11-16 13:18

Това е такова издребняване при избора на обектив, че нямам думи просто... микроконтраст [smilie5] Това е все едно да се взирам в монитора си дали са разграничими градициите на сивото в диапазона от 1 до 5 и от 95 до 100 процента. Според мен по-важно е автофокус, бързина и точност, изкривявания, здравина.

Автор: stzz   
Дата:   26-11-16 13:26

..............като стана дума за микро контраст, FastStone има опция за проверка на броя на цветовете.
Цъкнах на няколко кадъра и максимума беше 700к броя цветове за цветни и 256 за ЧБ, - това има ли връзка с микро контраста?!?

[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Публикацията е редактирана (26-11-16 13:27)

Автор: Krassy   
Дата:   26-11-16 15:00

Никора маже хубаво, днес снимах с него...

Дата:   26-11-16 18:14

Красси дай да видим как маже никона :Д

Дата:   26-11-16 18:20

Е хубаво маже, като за 1.4 ...

Дата:   26-11-16 19:06

Братле, те и двете мажат.. и двете са на 1.4 но става въпрос за друго в темата :Д

Автор: hose   
Дата:   26-11-16 22:46

аз пък тия дни се заглеждах в ръчнофокусния никор на 1.4, но чичо Кен твърди че АФ на 2 бил по-добър... което ме хвърли в джаза мен лично - имам този на 2 и според мен никак не е добър... вярно на кроп, на лента е ОК като цяло, ама...

Автор: io_bs   
Дата:   26-11-16 23:52

Думите на чичко Кен трябва да се приемат с голяма доза съмнение [smilie5]

Дата:   27-11-16 00:05

Исках да кажа, че маже красиво, а сигма с хубаво боке скоро не съм виждал...
Но ако трябва да избирам обектив с много хубаво боке... не бих избрал нито един от двата [smilie5]

Автор: nikel   
Дата:   27-11-16 10:23

Как се справя Сигмата Арт 35/1,4 на Никон от към точност на автофокуса (при насрещно осветление примерно)? Питам щото скоро тествах една такава Сигма на Канон 6д и се оказа че родният "калпав" Canon 35/2 IS USM е с по-консистентен (точен) автофокус особено при насрещно осветление. Сигмата беше след калибрация с въпросното тяло в официалния сервиз...

Дата:   27-11-16 14:04

Аз съм цъкал със Сигма 35/1.4 арт и Марк 3 и резултатите бяха доста добри :)) Нямал съм проблем с фокуса, но въпроса ми е конкретно дали разликата е голяма с никкора и струва ли си реално разликата в парите :)

Дата:   27-11-16 16:06

Само личният опит ще ти даде отговор на този въпрос [smilie7]

Защото дори някой да ги е тествал тук паралелно, нещата няма да са по-различни от десетките тестове и мнения в нет-а... Не си ли търсил? Аз съм гледал бая...
Те мненията са като задниците... все лични и различни [smilie5]

Едно обаче е "консистентно" при тях. Ако сигмата е "читава" и напасната с тялото, е по остра от никора... Рисунък, цветопредаване, боке, скорост... са все плаващи в зависимост от тялото и вкуса на ЗАУ-то...

Автор: hemilio   
Дата:   28-11-16 16:55

Fuji [beer] [smile]

Автор: vgramatikov   
Дата:   28-11-16 21:25

Оптически сигмата е по-добра във всяко отношение. Ако успеете да се справите със евентуални проблеми като наложително калибриране, закупуване на док станция и прекалибрацията при закупуване на ново тяло си заслужава. Особено впредвит на цените на които се намира.

От никкор-а се очаква да е по-добър като механика и консистентност както и безпроблено авто-фокусиране. Оптиката не е лоша но е с знчително повече дефекти. По-кофти боке, повече аберации, по-мек на отворени и затворени бленди.

Често когато системите имат нейтив и тръд парти обектив дилемата вече е оптика и цена срещу консистентност и механика.

За много фотографи второто е много по-важно от първото и плащат повече за никкор въпреки недостатъците му. За други очевидната покупка е сигма.

Аз лично бих си купил Никкор 35 1.8Г :) 1.4 не ми трябва.[beer]

Дата:   28-11-16 22:20

PD, благодаря за мнението! :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »